S-a dat legea! Fermierii din cooperative, scutiți de plata impozitului pe terenuri și clădiri!
agrointeligenta.ro -Fermierii care sunt membri de cooperativă agricolă sunt scutiți de la plata impozitelor pe terenuri și clădiri. Este prevedere clară într-o lege nouă care aduce modificări semnificative Legii cooperației agricole nr. 566/2004. Una dintre noile facilități fiscale este reprezentată de ”scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile și pe terenurile utilizate pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă”.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 noiembrie, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004. Noua lege care va deveni Legea 265/2020, prevede facilități fiscale suplimentare pentru membrii cooperativelor, dar și posibilitatea ca gospodăria țărănească să devină membru cooperator și să beneficieze de scutirile de la plata impozitelor pe proprietate.
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, la publicarea ei în Monitorul Oficial, se va aplica și ”scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile și pe terenurile utilizate pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectațiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016.”. În textul legii se face și completarea următoarea: ”scutirea cooperativelor agricole de la plata impozitului pentru clădirile și terenurile aflate în patrimoniu, utilizate pentru prestarea de servicii către membrii cooperatori”.
De asemenea, Legea 265/2020 prevede și scutirea ”scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor agricole prevăzute la art. 6 lit. b) – e), astfel: pentru primii 5 ani de la începerea desfășurării activității în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani, pentru cele deja înfiinţate, care au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a realizat cifra de afaceri”.
Forma promulgată pentru Legea 265/2020 poate fi consultată la Legea_265_2020