Ziua lucrătorului din agricultură – marcată în Republica Moldova în vremuri de pandemie. Mesajele autorităților!
Angelica Lefter -”Ziua lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare” este marcată, astăzi, duminică – 22 noiembrie, în Republica Moldova. Această categorie profesională a primit astăzi mesaje de apreciere și încurajare în desfășurarea activității pe mai departe de la președintele încă în funcție Igor Dodon, dar și de la ministrul Agriculturii, Ion Perju.
Șeful statului Republicii Moldova, Igor Dodon, a postat mesajul său pe site-ul administrației prezidențiale, la cea de-a 26-a aniversare a sărbătorii profesionale a agricultorului, amintind că agricultura este una dintre îndeletnicirile strămoșești ale poporului moldovean.
”Vă adresez cordiale felicitări cu prilejul zilei dumneavoastră profesionale, împreună cu alese gânduri, calde urări de sănătate și înaltă apreciere a muncii întru progresul sectorului agroindustrial național.
Republica Moldova s-a distins dintotdeauna prin fertilitatea pământului și hărnicia celor care au făcut legământ cu glia strămoșească. Din cele mai îndepărtate timpuri, agricultura a fost îndeletnicirea de bază a moldovenilor, determinând, în măsură decisivă, bunăstarea lor. Misiunea fiecăruia dintre noi, cei care ne-am născut, trăim și ne creștem copiii pe acest pământ, este să-l lucrăm cu multă grijă și mare dragoste, întrucât este cea mai de preț bogăție naturală a țării”, a spus Iogor Dodon.
Președintele Republicii Moldova nu a uitat să amintească despre situația grea în care se află agricultorii din cauza secetei și a pandemiei de COVID-19, mai ales că fermierii moldoveni au reușit de câteva ori să atragă atenția, prin acțiuni de protest, asupra situației precare și a lipsei sprijinului financiar mult așteptat.
CITIȚI ȘI : Fermierii moldoveni reiau protestele! Dacă nu sunt ascultați, vor bloca Chișinăul cu tractoarele!
”Astăzi omenirea trece printr-o perioadă nu tocmai ușoară din cauza pandemiei. Pentru noi, greutatea acestor vremuri a fost amplificată de seceta care ne-a pârjolit ogoarele și ne-a compromis recoltele. Cu toate acestea, am reușit să minimalizăm pierderile și să asigurăm securitatea alimentară a țării. Conducerea statului și organele de resort au datoria să acționeze prompt în vederea modernizării infrastructurii satelor și creării condițiilor motivante pentru generația tânără. Am certitudinea că prin implicarea tinerilor în procesul de modernizare a agriculturii se poate asigura dezvoltarea durabilă a țării.
În această zi semnificativă pentru Dumneavoastră, Vă exprim gratitudine pentru munca grea și rezistența de care dați dovadă indiferent de fluctuațiile vieții și ale anotimpului de afară. Noi ne angajăm să vă sprijinim în continuare, în numele unui succes comun, fiindcă agricultura a fost şi rămâne ramura cea mai importantă a economiei naționale. Reiterând marea stimă ce v-o port, vă urez multă sănătate, noi realizări profesionale, împliniri personale, bunăstare și roadă îmbelșugată”, a mai punctat Igor Dodon, președintele care a pierdut alegerile în fața candidatului la președinție Maia Sandu, viitorul președinte ales al Republicii Moldova.
De asemenea, și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, din Republica Moldova, Ion Perju, a adresat astăzi un mesaj pentru toți reprezentanții comunității agricole din țară.
Astfel, ministrul de resort a subliniat, pe pagina sa de Facebook, faptul că anul 2020 a rescris din temelie modul de elaborare și promovare a politicilor la nivel național, acesta fiind influențat negativ de doi factori, pandemia generată de noul tip de coronavirus, dar și seceta.
”Anul 2020 a rescris din temelie modul de elaborare și promovare a politicilor la nivel național, cumulînd într-un context nefavorabil, criza pandemică și șocul climateric – cu impact fără precedent asupra economiei, aprofundînd problemele pe segmentul agroalimentar.
Cu toate acestea, măsurile și politicile echilibrate, pentru sprijinirea producătorilor agricoli, întreprinse de Guvern cu suportul statelor-partenere și a comunității donatorilor, au contribuit la stabilizarea situației existente, prin oferirea unui șir de facilități fiscale și subvenții.
Guvernul conștientizează necesitatea sporirii imunității sectorului agricol la factorii de risc și va pune presiune continuă pe adaptarea la noile realități și promovarea stringentă a unor acțiuni, cu impact sistemic major, rămânând un partener de încredere pentru întreaga comunitate agricolă”, a transmis ministrul Agriculturii, Ion Perju, fermierilor moldoveni.
Totodată, ministrul moldovean a vorbit despre importanța acestui domeniu pentru Republica Moldova, precizând că este o prioritate pe agenda guvernării.
”Indubitabil, activitatea fermierilor este de o importanță crucială. Or, pentru Republica Moldova, sectorul agroindustrial este, cu certitudine, mai mult decît o prioritate pe agenda guvernării şi o verigă importantă a economiei naţionale. Este parte indispensabilă a identității noastre naționale şi sursă de inspiraţie pentru tradiţiile agricole seculare, ce determină, în mare parte, bunăstarea poporului nostru.
În acest context, permiteți să vă aduc sincere felicitări și urări cordiale cu prilejul sărbătorii profesionale, să-mi exprim înalta recunoștință și respect pentru munca asiduă, depusă în activitatea dumneavoastră; pentru devotamentul, responsabilitatea și efortul zilnic – întru dezvoltarea acestei verigi importante a economiei țării noastre”, a încheiat ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Ion Perju.