• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Combinatul de îngrășăminte Azomureș aniversează 58 de ani de la înființare

  Ramona Dascălu -

  Combinatul Azomureș aniversează de 1 Decembrie 58 de ani de la înființare! Cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România, Azomureş, din Târgu Mureş, aniversează 58 de ani de la înfiinţare, chiar de Ziua Naţională, a anunţat, astăzi, vineri – 27 noiembrie, directorul general al companiei, Harri Kiiski.

  Potrivit conducerii Azmoureş, la data de 1 decembrie 1962 a fost înfiinţat „Combinatul de îngrăşăminte azotoase”, fiind la acea vreme una dintre cele mai moderne platforme chimice, care a devenit în scurt timp şi unul dintre cei mai mari exportatori de îngrăşăminte din România.

  „În acelaşi timp, fermierii români au folosit cu succes îngrăşămintele Azomureş, fiind disponibile şi înainte de 1990 stocuri pentru agricultura locală. Platforma tehnologică a fost dezvoltată pe parcursul mai multor etape, una dintre cele mai importante fiind între 1975 – 1985, fiind adăugate pe rând diverse funcţionalităţi şi secţii de producţie, activitatea fiind neîntreruptă, cu excepţia unor perioade de timp imediat după 1990. Astăzi, Azomureş este una dintre cele mai importante platforme industriale din sectorul îngrăşămintelor pentru agricultură la nivel european graţie unui amplu program de modernizare derulat în perioada 2012 – 2016, imediat ce combinatul a intrat în proprietatea grupului elveţian Ameropa. Noua strategie a grupului Ameropa a vizat şi furnizarea către piaţa românească a unei cantităţi mult mai mari din nivelul total al producţiei, astfel că, astăzi, aproximativ 70% din îngrăşămintele Azomureş sunt folosite de fermele locale. La Azomureş producem anual 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte pentru agricultură”, a precizat Harri Kiiski, citat într-un comunicat de presă.

  Conform directorului general al companiei mureşene, investiţiile în tehnologie au produs şi un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Totodată, el a dat asigurări că astfel de investiţii pentru protecţia mediului vor continua.

  „În acest moment, instalaţiile funcţionează conform reglementărilor europene, ceea ce garantează un impact redus asupra mediului înconjurător. Investiţiile în protecţia mediului sunt o prioritate şi se vor încadra pe viitor, în Pactul Verde (Grean Deal) al Comisiei Europene. Platforma Azomureş asigură astăzi peste 2.400 de locuri de muncă directe, dar reprezintă, în acelaşi timp, un motor de dezvoltare economică foarte complex prin susţinerea altor domenii de activitate cum ar fi transporturi, servicii de mentenanţă şi piese de schimb, distribuţia îngrăşămintelor, utilizatorii finali – fermierii. Un aspect important pentru economia naţională este adăugarea de plus valoare principalei materii prime, gazul metan, o resursă naturală locală dublată ca valoare după ce este introdusă în circuitul industrial. Alt aspect deosebit de important este rolul pe care Azomureş îl are în asigurarea securităţii alimentare din România, îngrăşămintele reprezentând o componentă indispensabilă pentru o agricultură modernă, sustenabilă şi competitivă”, se arată în comunicat.

  Harri Kiiski a mai precizat că planurile de viitor ale companiei includ dezvoltarea de noi produse, bazate pe modernizarea continuă a proceselor de producţie industrială, iar Grupul Ameropa şi-a asumat să investească în următorii ani sume importante în activitatea Azomureş.


  Te-ar mai putea interesa

  Parlamentul European a adoptat propunerea CE pe NGT, cu interzicerea brevetelor și măsuri de etichetare Corteva Agriscience a lansat biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România Adio Regulament SUR! Comisia Europeană retrage proiectul pentru reducerea consumului de pesticide Prețurile îngrășămintelor au scăzut, dar fermierii nu au bani să cumpere Oficial! Interzis de astăzi la aplicarea îngrășămintelor pe terenurile agricole. Sunt și excepții!

  Ultimele știri

  Anunț făcut astăzi de APIA pentru crescătorii de bovine Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA