• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea care dă drept tuturor fermierilor să primească despăgubiri de la APIA!

    Angelica Lefter -

    Toți fermierii au dreptul la despăgubirile de secetă! Parlamentul a corectat luna trecută ”o scăpare” din conținutul OUG nr. 148/2020 prin care numai agricultorii care aveau procese-verbale până pe 15 iunie au putut beneficia de compensații pentru pierderile la culturile de toamnă. Prin Legea nr. 247/2020, Parlamentul a decis să fie acordate despăgubiri pentru fermierii care au procese verbale încheiate până la data de 15 iulie.

    Sprijinul acordat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru fermierii care au suferit pagube din cauza secetei nu a ajuns nici până acum la unii agricultori. Este și cazul Marianei Pop Magyar, din comuna Giarmata Mare, sat Cerneteaz, județul Timiș, care a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că așteaptă și acum despăgubirile pentru secetă pentru culturile de grâu și rapiță calamitate.

    Aceasta a menționat că a depus sesizarea către Primărie în timp util, dar comisia a ajuns la o zi după data de 15 iunie, care era termen limită în Ordonanța de urgență nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

    ”Noi am pus cererea la Primărie în 4 iunie 2020, în data de 2 iunie am fost înștiințați, până am făcut tabelul, s-a făcut data de 4. Am depus la Primărie și a ajuns la Direcția Agricolă (nr. DAJ Timiș), atunci ne-0au sunat că vor veni în control în data de 16 iunie 2020. Noi am știut că termenul limită este 15 iunie și am zis, însă ne-au spus că se dă derogare de la minister până în data de 18 iunie și ne-au spus că e bine dacă vin în 16 iunie. Le-am transmis că pe noi ne interesează să vină în termen, ei au venit pe 16 iunie. Ca noi sunt foarte mulți fermieri din județul Timiș, cred că sunt în toată țara. Avem procesul verbal, nu este problemă, putem dovedi. Noi ne-am gândit să-i acționăm în instanță, dacă nu ne trimit o hârtie potrivit căreia ei au venit după termen. Dacă cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) introduc datele în sistem, sistemul respinge pentru că este data de 16. Deși noi am depus cererea în timp, iată că nu ne putem primi sprijinul pentru secetă pentru că sistemul nu mai primește cererile ajunse după 15 iunie, în cazul nostru data de 16”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Mariana Pop Magyar.

    Femeia lucrează, împreună cu soțul său, 180 de hectare de grâu și rapiță, care au fost calamitate în proporție de 39%, iar pentru că nu a primit sprijinul de la stat, s-a împrumutat la bancă pentru a putea plăti arenzile.

    ”Lucrăm 180 de hectare, am avut grâu și rapiță. Amândouă au fost calamitate, ne-a ieșit 39% calamitare. Sunt persoane care au primit o astfel de hârtie justificativă. Vrem și noi un răspuns de la APIA. Am tot așteptat răspuns, dar până la urmă vom merge în audiență să ne dea o hârtie, să ne spună oficial de ce nu am primit banii. Toate actele le-am trimis pe mail către APIA, având în vedere situația aceasta cu pandemia de COVID-19. Sunt, după calculele noastre 30.000 de lei, nu e o sumă extraordinară, dar banii aceștia ne ajută să dăm arenzile la oameni. Noi am făcut împrumut în bancă să putem da aceste arenzi. Nu este corect, de ce să fac credit? Noi am făcut sesizarea la timp! Cine este vinovat să plătească!”, a explicat femeia-agricultor din județul Timiș.

    Luna trecută, Parlamentul a adoptat modificări legislative, pentru a-i ajuta și pe fermierii care au depus actele după data de 15 iunie la APIA, iar ca termen limită de depunere apare acum 15 iulie 2020, prin Legea nr. 247 din 10 noiembrie 2020 de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

    ”Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148 din 27 august 2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 806 din 2 septembrie 2020, cu următoarea modificare: La articolul 6 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

    a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iulie 2020 inclusiv, în care procentul de calamitare prevăzut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate”, se arată în actul normativ.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO demarează demersurile pentru ca Legea 247/2020 să fie pusă în aplicare, iar Ministerul Agriculturii să acorde despăgubiri de secetă și pentru fermierii care au procese verbale încheiate în perioada 15 iunie-15 iulie.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit!

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură