• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția la pășune – în control la APIA. Ce verifică funcționarii pentru plățile pe hectar

    Roxana Dobre -

    Controale la subvenția pentru pășune, în plină desfășurare la APIA! Prezentarea caietelor de agromediu și dovedirea competențelor profesionale sunt doar două dintre cerințele care trebuie respectate de fermieri și se află pe lista verificărilor pe care funcționarii trebuie să le bifeze.

    Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentu Agricultură – județul Mureș, Ovidiu Săvâșcă, spune că circa 40% din suprafața de pajiști permanente se află sub diverse angajamente de agromediu, ceea ce presupune urmărirea aducerii lor la îndeplinire pe întreaga perioada de 5 ani de asumare.

    ”Județul Mureș are numeroase zone de pajiști permanente, exploatate de obicei în regim asociativ, de către asociațiile crescătorilor de animale sau de către composesorate, pe care sunt deschise numeroase angajamente de agromediu sau care se află în zone de constrângere specifice. Astfel, cca. 40% din suprafața de pajiști permanente se află sub diverse angajamente de agromediu, ceea ce presupune urmărirea aducerii lor la îndeplinire pe întreaga perioada de 5 ani de asumare, atât din punct de vedere al documentelor pe care trebuie să le dețină fermierii (ținerea și completarea caietelor de agromediu, dovedirea competențelor profesionale), care condiționează alături de activitatea agricolă efectivă, de întreținere prin pășunat sau cosit, obținerea sumelor cuvenite, respectiv returnarea sumelor primite pe anii anteriori de angajament în cazurile de nerespectare. De aceea, credem că activitatea de control în teren, pentru acest tip de exploatații este esențială pentru a determina gradul de conformare al solicitanților plăților compensatorii, respectiv pentru a vedea în timp relevanța instituirii acestui tip de sprijin, care are o componentă dominantă de protejare a mediului și a biodiversității floristice și faunistice”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Ovidiu Săvâșcă.

    Fermierii, prezenți la controlul în teren

    Șeful APIA Mureș spune că funcționarii instituției de plăți se regăsesc în plină campanie de efectuare a controalelor în teren, la fața locului, inclusiv prin metoda teledetecției.

    ”De regulă, acestea se desfășoară în prezența fermierilor, notificați în prealabil în condițiile procedurilor de lucru. Complexitatea cererilor unice de plată aferente campaniei 2021, cu multe solicitări de scheme în sectorul sprijinului cuplat de producție, atât în sectorul vegetal cât și în cel zootehnic, continuarea angajamentelor de mediu și climă, sporirea solicitărilor de scheme de ajutor în cadrul domeniului agriculturii ecologice, necesită, an de an, o eșantionare generoasă pentru efectuarea controalelor în teren, pentru a surprinde relevanța faptică a declarațiilor fermierilor care solicită subvențiile, relevanță cu atât mai mare cu cât astfel cum am precizat specificul județului Mureș și al cererilor de plată este unul complex. La acestea se adaugă factorii naturali, distribuirea relativ egală a zonelor de relief pe care se desfășoară activitățile agricole, predominând totuși zonele colinare și pre-montane propice dezvoltării sectorului zootehnic, respectiv al sectorului vegetal care îl deservește, cum ar fi preocuparea pentru cultivarea de lucernă, plante de nutreț sau soia, pentru furajare”, a mai spus specialistul.

    Astfel, potrivit șefului APIA Mureș, proporțional cu numărul de cereri depuse, spre exemplu, din totalul de 651 de exploatații incluse în eșantionul clasic de control teren, 61 de exploatații sunt sub angajamente din cadrul măsurilor 10, respectiv 11 din cadrul PNDR 2014-2020, 260 de exploatații au scop control respectarea normelor de ecocondiționalitate (incluzând verificarea platformei de gunoi, de dejecții animaliere pentru 191 de fermieri) , iar 247 de fermieri au solicitări pentru schemele de plăți directe – sprijin cuplat în sectorul vegetal.

    ”Relativa fărâmițare a terenurilor, care are cauze istorice de cele mai multe ori, determină pe de altă parte, pentru a surprinde starea de fapt la fața locului, un eșantion vast și diversificat de parcele care trebuie controlat în teren. Astfel, județul Mureș, în tradiția anilor precedenți, se regăsește pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește numărul de parcele care trebuie controlate în campania de controale la fața locului, mai precis 18.949 parcele, însumând 39,933 Hectare (15% din suprafața solicitată la plată în anul 2021). Precizăm că dintre aceste parcele, un număr de 3.700 de parcele sunt incluse în eșantionul de teledetecție, dar care necesită vizită la fața locului. Bineînțeles, pe aceste parcele sunt solicitate mai multe scheme de plată, atât cele finanțate din FEGA, cât și din FEADR, eventualele neconformități detectate determinând sancțiuni specifice, uneori cu răsfrângere pe anii anteriori”, a mai explicat șeful APIA Mureș.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an