• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Trandafirii pomișor: plantare, îngrijire, înflorire, preț butași

  agrointeligenta.ro -

  Trandafirul pomișor sau trandafirul altoit în trunchi este noua vedetă în multe grădini din România. Succesul trandafirilor pomișor se datorează aspectului lor inedit, cu flori bogate, înflorire repetată și parfum discret.

  Despre trandafirii pe trunchi înalt sau trandafirii-pomișor:

  Tipuri de trandafiri pomișor

  Numeroase tipuri de trandafir pe trunchi înalt sunt comercializate pe piața din România. Butașii sunt cel mai șor de găsit online, dar și magazinele de specialitate, pepinierele și chiar marile lanțuri de magazine pun în vânzare trandafirii pomișor. Comandați din timp sau mergeți în magazine în perioada în care aceste roze se plantează, pentru a reuși să sădiți butașii la timp, în condiții optime.

  Trandafir tip pomișor Monica

  Acest trandafir pomișor este altoit pe trunchi înalt, atinge o înălțime de 90 de centimetri, chiar 1,5 metri uneori. Florile au bobocii alungiți, cilindrici, frunzele sunt roșiatice-portocalii, planta are puțini ghimpi.

  Trandafir tip pomișor Monica

  Trandafir tip pomișor Golden Delight

  Acest trandafir tip pomișor se remarcă prin culoarea de un galben intens a florilor duble, spectaculoase. Parfumul este unul puternic, iar înflorirea este repetată, de primăvara până toamna, chiar până târziu, în noiembrie.

  Trandafir pomișor Golden Delight

  Trandafir tip pomișor Bel Ange

  Acest trandafir are florile de un roz-somon, care apar în iunie. Frunzele sunt lucioase, iar înălțimea rozelor poate atinge 150 cm.

  Trandafir tip pomișor Bel Ange

  Trandafir tip pomișor Aida

  Altoit pe trunchi înalt, la 90 cm, trandafirul pomișor Aida atinge 1,5 m la maturitate. Florile sunt roșii, parfumate, iar frunzele semi-luciaose, de un verde închis. Acest trandafir înflorește din iunie și ține până în noiembrie.

  Trandafir tip pomișor Aida

  Soluri recomandate pentru trandafirul pomișor

  Trandafirii pomișor preferă solurile ușoare, dar bogate în humus. Nu au nevoie de soluri umede, ci de o umiditate medie. Se pot planta și în substrat lutos, lutoso-argilos, cu pH între 5,5 și 7,5.

  Plantarea trandafirilor pomișor

  Acest tip de trandafir se plantează în locuri care se bucură de soare în prima parte a zilei și apoi, în cea dea doua parte a zilei, locul este semi-însorit. De reținut însă că aceste roze nu rezistă dacă sunt expuse toată ziua la soare!

  Sădirea trandafirilor pomișor se recomandă a fi făcută primăvara în perioada februarie-aprilie, sau toamna, în perioada octombrie-noiembrie.

  Se plantează butași achiziționați din surse sigure, ca să aveți certitudinea că primiți ceea ce doriți/comandați.

  Groapa pentru plnatrea rozelor se pregătește din timp și trebuie să aibă o adâncime de minim 40 cm. Se vor evita locurile expuse la vânt.

  Înflorirea trandafirilor pomișor

  Perioada în care înfloresc cei mai mulți trandafiri pomișor este luna iunie, câteodată la finele lunii mai, dacă vremea e călduroasă. Înflorirea acestor trandafiri ține până toamna, în octombrie, chiar noiembrie, cu condiția ca rozele să fie curățate și îngrijite.

  Sistem de susținere pentru rozele tip pomișor

  Trandafirii tip pomișor au nevoie de susținere și nu trebuie să fie poziționați în locuri unde sunt expuși la vânt sau curenți de aer.

  Pentru susținerea trandafirului se preferă o tijă metalică înală până la ultima grefă de pe tulpină, adică până unde încep ramurile. Tija se fixează în pământ înainte de plantarea butașului pentru a evita rănirea rădăcinilor. Sistemul de susținere se păstrează pe toată perioada dezvoltării trandafirului, având un orl esențial primăvara și toamna, când sunt vântul este mai puternic.

  Cum îngrijim trandafirii pomișor

  Îngrijirea trandafirilor pe trunchi înalt nu pune mari probleme. În afară de fertilizarea anuală, aceste roze au nevoie de o udări moderate cât se să păstreze solul umed, dar fără ca apa să băltească.

  Tăieri la trandafirul pomișor

  Tăierile la trandafirul pomișor se fac anual, când rozele sunt în repaus vegetal. Aceste tăieri se pot executa primăvara devreme sau toamna, după căderea frunzelor.

  De reținut că acești trandafiri înfloresc numai pe ramurile anuale.

  Tăierile urmăresc să întinerească ramurile și să să obțină un sistem radicular puternic, dar și să formeze ramuri pentru înflorirea din anul următor.

  Boli la trandafirul pomișor

  Trandafirii tip pomișor sunt recunoscuți ca fiind vulnerabili la anumite boli, așa cum este pătarea neagră. Atcul de Pătare neagră este favorizat de vremea ploiasă când pe frunze apar pete circulare, de 3-10 mm în diametru, de culoare închisă. Pe suprafața petelor de pe frunze se observă și mici proeminențe negricioase.

  Boala duce la pierderea frunzelor, iar înflorirea este mai săracă.

  Tratamentele indicate suntstropirea trandafirilor pe trunchi înalt cu fungicide precum Systhane Plus 24 CE sau  Mirage 45 EC.

  De ce îngheață trandafirii pomișor

  Trandafirii pomișor sunt pretențioși la temperaturile scăzute de peste iarnă. Nu trebuie să fie scoși toamna ca să fie mutați în ghiveci, ci se recomandă protejarea acestor trandafiri prin învelirea lor. Astfel, pentru a proteja rozele de temperaturile scăzute, se învelește tulpina cu un sac din pânză sau agril pe care să îl umpleți cu frunze uscate și paie. Nu se folosesc saci din plastic sau din iută. Acest ”înveliș” poate proteja trandafirii în fața temperaturilor de până la minus 20 de grade Celsius.

  Dacă temperaturile sunt foarte scăzute, sub minus 20 de grade Celsius, se construiește un pătrat sau un cilindru din plasă pe toată înalțimea trandafirului. Această structură se umple cu frunze uscate, care să acopere trandafirul până la 30 cm deasupra vârfurilor. Dacă optați pentru această variantă, aveți grijă la rozătoare!

  Fertilizarea trandafirilor pomișor

  Fertilizarea trandafirilor tip pomișor asigură o înflorire bogată. Această plantă ornamentală are nevoie de aplicarea periodică a unei fertilizări cu gunoi de grajd. Acesta se aplică toamna sau primăvara și poate fi substituit de îngrășăminte chimice recomandate pentru roze.

  Butași de trandafiri pomișor – prețuri

  Prețurile pentru butașii de trandafir pomișor depind mult de locul de unde faceți achiziția și de ce roze alegeți. Cei mai ieftini trandafiri pot fi găsiți la reducere, la finalul perioadelor de plantare, la circa 30-40 de lei. Trandafirii pomișor cu cromatică inedită au prețuri mai ridicate și pot ajunge la 300-400 de lei. În medie, un butaș de trandafir pe trunchi înalt este 120-130 de lei.


  Te-ar mai putea interesa

  Cele mai ieftin sistem de irigare prin picurare. Confecționarea pas cu pas Răsaduri de tomate plantate în ianuarie. Când vom mânca primele roșii românești în acest an Dăunători la răsaduri de legume – semne. Combatere

  Ultimele știri

  Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ Termen la APIA pentru crescătorii de animale care primesc plăți compensatorii: 24 martie