• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermier: Primarul nu vrea să ne înregistreze contractele de arendă, ca să pună el mâna pe terenuri!

  Roxana Dobre -

  Primar acuzat de o societatea agricolă din județul Olt că își folosește în mod abuziv funcția și refuză să înregistreze la Primărie o serie de contracte de arendă, după ce suprafețele agricole au rămas libere de contract în urma renunțării altei societăți la agricultură. Alin Ancuța, unul dintre fermierii care a încercat să depună în numele noii societăți contractele de arendă, spune că miercuri 16 decembrie la sediul Primăriei Pleșoiu a ieșit un scandal monstru la care a intervenit Poliția, din cauză că secretara primăriei a refuzat să primească documentele pentru arendă.

  Fermierul Alin Ancuța spune că societatea agricolă din care face parte a oferit proprietarilor de terenuri o arendă mai mare comparativ cu cât primeau dar a și ajutat firma care a renunțat la contracte să achite arenda pe care o datora oamenilor pe ultimul an.

  ”O societate care lucra circa 327 de hectare în comuna Pleșoiu, județul Olt a hotărât să renunțe la agricultură în zonă și să înceteze anticipat contractele de arendă care erau încă în vigoare cu oamenii. Noi, ca societate care este interesată de terenul respectiv rămas liber am făcut contracte cu proprietarii de teren. Am făcut toate demersurile, am mers la oameni din poară în poartă, am negociat, am semnat contracte cu societatea noastră și actele de reziliere cu societatea care avea înainte terenul și acum ne-am dus să înregistrăm la Primăria de pe raza comunei Pleșoiu documentele”, ne-a povestit fermierul.

  Acesta spune că la sediul Primăriei din Pleșoiu s-a lovit de un refuz vehement din partea secretarei instituției care nu a vrut inițial să înregistreze cererea de înregistrare a contractelor de arendă. ”Până astăzi când am fost să înregistrăm contractele de arendă primarul din comuna Pleșcoiu a auzit de schimbările care s-au făcut și ne-a sunat. Ne-a transmis că nu avem ce căuta să luăm pământ pe raza localității ”sale”, că nu agreează nicio altă firmă că vrea să ”dea” pământul firmelor din localitate. Atenție, și fosta firmă de la care noi am preluat arenda  a avut contractele înregistrate pe raza comunei deși nu avea sediul în zonă și totuși Primăria a ”colaborat” cu societatea. Deci vorbim de o rea-voință. Din ce am auzit și noi primarul are interese să preia el terenurile prin interpuși dar acest lucru este un abuz pentru că nu poți să decizi tu ca primar pe proprietățile altora, din moment ce oamenii au semnat cu noi contractele”, mai spune fermierul.

  Primarul nu este proprietar pe terenurile oamenilor. Ei pot încheia cu cine vor contracte

  ”Noi i-am spus politicos că nu este proprietar pe terenurile oamenilor, noi luăm terenuri, dăm o arendă mai mare, suntem firmă serioasă, avem potențial etc. Astăzi ne-am dus cu contractele de arendă să le depună spre înregistrare și secretara ne-a informată că nu ni le primește și nici măcar nu le înregistrează să ne dea un bon de primire/ordine pentru depunerea lor. Ne-a spus clar să plecăm. Am sunat un executor să constate situația faptică de la fața locului. Între timp primarul a trimis Poliția să ne amendeze că facem scandal și deranjăm ordinea publică în Primărie. Am vorbit civilizat și le-am transmis că nu facem niciun scandal, ci doar cerem să ne se respecte niște drepturi, că vrem să depunem niște documente și o adresă pentru înregistrarea acestora. E problema dânșilor dacă le înregistrează sau nu dar sunt obligați să primească solicitarea unor cetățeni. Pot răspunde în scris de ce nu le înregistrează și punct”, a mai spus fermierul.

  În final, a mai subliniat Alin Ancuța, secretara primăriei a primit documentele la rugămințile Poliției și urmează să dea un răspuns privind înregistrarea lor. ”Sunt convins însă că primarul va încerca să ne pună bețe în roate doar pentru că vrem să lucrăm pământul. Necazul este că deși noi putem să ne vedem liniștiți de treabă și fără înregistrarea contractelor, vom pierde subvenția APIA pe teren ceea ce nu este corect din moment ce acest drept ni se cuvine conform legislației”, a conchis fermierul.

  Agrointeinteligența-AGROINTEL.RO a încercat să ia legătura cu primarul comunei Pleșoiu,Valeriu Mandescu, dar până publicarea acestui articol nu a putut fi contactat prin telefon. Așteptăm pe adresa redacției (redactia@agrointel.ro) punctul de vedere al primarului cu privire la acuzațiile ce i se aduc.


  Te-ar mai putea interesa

  Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

  Ultimele știri

  UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale