• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANZ și-a dat putere deplină în cadrul instituției și anulează comisiile tehnice!

    agrointeligenta.ro -

    Șeful Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) și-a dat singur puteri depline în cadrul instituției. Vaida Bela a semnat o decizie prin care anulează toate comisiile tehnice de la nivelul ANZ și își rezervă pentru sine putere decizională supremă.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO dezvăluie o serie de informații care au ieșit la iveală din interiorul ANZ unde directorul Agenției dr. ing. Bela Vaida a semnat, potrivit unui document care ne-a intrat în posesie,  o decizie prin care acesta poate aproba recunoașterea societăților de ameliorare din zootehnie. Practic este eliminată ”din schemă” comisia tehnică care avea rol consultativ și care întocmea un raport pozitiv sau negativ. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat legătură cu șeful ANZ pentru a aflat care sunt explicațiile directorului care gestionează frâiele în zootehnie!

    Marți, 15 decembrie, la unul dintre procesele pe care ANZ le are cu o asociație de crescători de animale,  juristul care reprezenta ANZ a prezentat judecătorilor o hârtie prin care Bela Vaida și-a semnat dreptul de ”putere” deplină în cadrul instituției.

    Inserăm ordinul semnat de Bela Vaida mai jos:

    Conform surselor din cadrul agenției deși documentul este datat cu ziua de  24 septembrie, a fost făcut public abia în data de 15 decembrie la procesul menționat, angajații agenției nefiind informați despre dizolvarea comisiei tehnice.

    Bela Vaida: ”Eu nu sunt de acord cu aceste comisii”

    Șeful ANZ spune că ordinul a fost semnat la data la care apare pe acesta și nu a apărut ”peste noapte”. ”Acel ordin este semnat în termenul la care este datat. Practic corectează un ordin vechi unde se înființa o comisie pentru evaluarea și aprecierea programelor de ameliorare dar în urma reorganizării agenției sau desființat direcții și servicii și ca atare a trebuit modificat și acel ordin inițial. Eu nu am mai fost de acord cu crearea de comisii pentru că, știți cum e în România, când nu vrei să faci un lucru faci o comisiei. Și pentru asta la orice solicitare de acreditare sau aprobare de programe de ameliorare sau modificare de programe de ameliorare, în funcție de fiecare coleg de la serviciul de ameliorare și din teritoriu, în funcție de ce au de lucru și ce specialitate au, li se repartizează fac un punct de vedere și pe urmă directorul general, conform legislației și ordinului de numire i-a decizia privind acreditarea. Înțeleg disperarea unora de a căuta nod în papură pentru că au pierdut mulți fermieri. Sincer când am semnat ordinul pentru cele două societăți noi de ameliorare pentru Bălțată nu mă așteptau să plece atâția fermieri de la asociația din Brașov. Dar la cum se comportă anumite persoane de acolo, nu este nicio surpriză”, a explicat Bela Vaida.

    Acesta a vrut să sublinieze că angajații ANZ nu au fost concediați astfel că persoanele care figurau ca membrii ai comisiei tehnice au rămas pe posturile pe care le ocupau inițial. ”Să fie clar că oamenii au de lucru, nu au fost concediați, sunt tot funcționari publici în cadrul agenției. Sigur că domnul Roșu (unul dintre membrii comisiei n.r) a avut o detașare de mutare la Direcția Agricolă Ilfov. Dar nimeni nu a rămas fără serviciu. Deci la nivelul agenției am făcut această reorganizare, am depus un program de reorganizare al instituției undeva prin luna iunie-iulie, a fost aprobat și în urma acestei reorganizări erau funcții care au dispărut. Atenție, nu persoane ci funcții. Deci funcții care făceau parte din acea comisie au fost desființate. Spre exemplu în decizia veche nu era trecut că membru al Comisiei este cinena cu nume și prenume ci directorul general adjunct, directorul tehnic, directorul direcției de resurse genetice, etc. Deci sunt posturi care au fost desființate și ca atare această comisie nu mai era de actualizate. Repet, când iei decizii trebuie să îți asumi care director, sigur asta nu înseamnă că nu te consulți cu toți colaboratorii dar decizia este a unei persoane care răspunde pentru ea”, a mai spus Vaida.

    Plângere penală și cercetare disciplinară

    Directorul ANZ mai subliniază că în calitatea de șef al instituției nu a cerut punctul de vedere al comisiei pentru cele două societăți de ameliorare care au fost aprobate recent cu programe de ameliorare pentru Bălțată Românească și anume Asociația Crescătorilor de Taurine din județul Mureș și Genetica din Transilvania Cooperativă Agricolă. Mai mult, acesta spune că va sesiza comisia de disciplină și organele de anchetă.

    ”Faptul că au apărut în Instanță niște documente și referate privind această comisie, acelea sunt acte nesemnate pe care eu unul nu le recunosc, nu mi-ai parvenit și nu am știut de ele. Și vreau să vă spun că deja am dispus astăzi ca această chestiune să facă subiectul unei cercetări a comisiei de disciplină din cadrul ANZ și nu în rândul rând voi face plângere și la organele abilitate pentru că nu se poate ca aceste documente să iasă din instituție fără număr de înregistrare așa pur și simplu să ajungă la cineva. Deci aici s-au făcut fapte penale din acest punct de vedere, după aprecierea mea sigur, nu sunt eu persoana care să dea verdictul. Dar sesizarea la organele abilitate o voi face și cine este responsabil trebuie să răspundă. Deci există un proces verbal semnat de 4 colegi care în momentul semnării acestuia nue rau pe funcții care erau în vechea decizie, deci nu aveau nicio calitate. Adică dacă cineva este trecut în vechea decizie ca director resurse genetice și direcția respectivă a fost desființată, totuși persoana semnează. Eu întreb: drag coleg, în ce calitate ai semnat acest proces verbal? Și vă spun că la mine nu a ajuns nici procesul verbal, nici acel referat pentru aprobarea programelor de ameliorare. De abia acum am văzut conținutul! M-am uitat și în Legea ANZ și vă spun că directorul general este cel care emite decizii, bune sau rele, el răspunde în final!”, a conchis Vaida.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat