Șef DSVSA: Nu se mai plătesc despăgubiri pentru porcii morți de pestă porcină africană!
agrointeligenta.ro -Nu se mai plătesc despăgubiri pentru porcii morți de pestă porcină africană. Crescătorii care dețin efective de suine și înregistrează mortalitate în gospodărie sau în fermă nu mai sunt eligibili pentru animalele decedate, fiind schimbate regulile după care se acordă compensații pentru pierderile cauzate de pesta porcină africană în gospodării și exploatații comerciale.
Crescătorii de porci au obligația să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă semne de boală, numai așa putându-se întocmi dosar de despăgubire pentru animalele care mor de pestă porcină africană, un virus care face deja probleme mari prin județ. Anunțul a fost făcut în mod oficial de către directorul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, doctorul Mihai Sorin Voloșeniuc.
”Dacă animalul este deja mort, nu se mai poate pune problema de despăgubiri. Practic, cine ne anunță din timp are șanse mari de a fi despăgubit la prețul pieței, de a nu suferi practic nici o pagubă, pe lângă faptul că își aduce o contribuție importantă la localizarea și oprirea acestui virus atât de periculos”, a mai explicat doctorul Voloșeniuc.
Apelul DSVSA pentru crescători este să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă semne de boală, numai așa putându-se întocmi dosar de despăgubire pentru animalele care mor de pestă porcină africană, un virus care face deja probleme mari prin județ.
Care sunt semnele de boală la porcii cu pestă porcină africană
Medicii veterinari informează crescătorii că primul semn că porcii sunt bolnavi este că animalele își pierd pofta de mâncare și nici apă nu mai prea beau. După dispariția apetitului sunt de observat alte semne ale pestei porcine africane:
- urechi învinețite;
- pete roșiatic-violete pe corp;
- secreții nazale și oculare de culoare roșie;
- diaree hemoragică (uneori).
Cât de repede apare decesul la porcii cu PPA
De la primele simptome, de regulă porcii bolnavi de PPA mor în cel mult o săptămână, adică 7 zile.
La acest moment nu există tratament sau vaccin pentru eradicarea bolii infecțioase cu mortalitate 100% la porcine.