• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermier ACHITAT într-un dosar de fraudare a fondurilor europene pentru agricultură

  Ramona Dascălu -

  Fermier achitat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene! Tribunalul Constanța a hotărât achitarea lui Gima Stere, fermier trimis în judecată, în 2018, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru accesarea sprijinului de instalare ca tânăr fermier. Sentința nu este definitivă.

  Potrivit unui comunicat Direcției Naționale Anticorupție (DNA), emis în 2018, prejudiciul în dosar ar fi fost de 65.000 de lei, iar pentru recuperarea acestuia fermierul a avut în ultimii doi ani de zile poprire pe conturi.

  Instanța a constatat că dosarul a fost fabricat pentru o faptă inexistentă. De asemenea, Tribunalul Constanța a respins ca nefondată și acțiunea civilă formulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și a dispus ridicarea măsurilor asiguratorii.

  “În baza art.396 alin.5 cod procedura penală în ref. la art.17 alin.2 cod procedura penală și art.16 lit.a cod procedura penală, achită pe inculpatul GIMA STERE pentru comiterea infracțiunii prev. de art.18 ind.1 din Legea nr.78/2000 cu aplic art.5 cod penal. Respinge, ca nefondată, acțiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Dispune ridicarea popririi asiguratorii instituită prin ordonanța nr.146/P/2016 din 10.09.2018, emisă de DNA – Serviciul Teritorial Constanța asupra conturilor bancare aparținând inculpatului Gima Stere, până la concurența sumei de 64.849 lei. În baza art.275 alin.3 cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta Tribunalul Constanța, publicată de luju.ro.

  În 2018, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Gima Stere pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

  Potrivit comunicatului DNA din noiembrie 2018, ”în perioada iunie 2011 – martie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Gima Stere, personal și în calitate de asociat al unei persoane fizice autorizate a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în care a atestat mai multe aspecte nereale, printre care și îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate (să fi lucrat mai mult de 50% din timpul său de lucru în cadrul unei ferme cu cel puțin 12 luni înaintea instalării pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole)”.


  Te-ar mai putea interesa

  AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații Guvernul a aprobat mecanismul prin care se împart fondurile UE pentru acvacultură și pescuit AFIR: Fonduri europene achitate în conturile fermierilor. Intervenții deschise acum Agenție de plăți: S-au epuizat banii pentru fermierii din zona montană! Fonduri europene pentru achiziția de utilaje prin DR-20: condiții, praguri de punctaj

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai