• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA bovine: 5 scheme în curs de plată la final de an

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de vaci din rase de lapte sau carne primesc în luna decembrie o serie de subvenții directe și ajutoare de stat pentru anul în curs. Din 20 decembrie fermierii care cresc vaci beneficiază de mai multe scheme de plată derulate prin Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Iată care sunt cele 5 plăți diferite care intră în contul crescătorilor de vaci:

    Plăți APIA crescători bovine: Sprijinul cuplat zootehnic

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt sumele în lei plătite pe cap de animal, conform cursului transmis de APIA de 4,8725 lei pentru un euro.

    Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a informat vineri, 19 decembrie, că începând de luni 21 decembrie, demarează autorizarea la plată pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic.  Valoarea totală a plafoanelor aprobate este de 114.156.810 euro, echivalentul a 556.229.056,7 lei. Fondurile se acordă crescătorilor de animale, iar cuantumul per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic a fost calculat prin raportarea plafoanelor alocate la efectivul de animale eligibile, respectiv la kilogramele de gogoși crude de mătase eligibile.

    Plăți APIA crescători bovine: Măsura 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră că marți 22 decembrie APIA a demarat plata pentru această măsură așteptată de fermieri. Conform datelor transmise de agenția de plăți sumele au fost transferate către 24.826 de crescători de bovine din cele 44.960 de cereri depuse în total. 

    Sprijinul este achitat fermierilor care dețin între 5 și 90 capete de bovine iar plățile se fac prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEGA), ca răspuns la epidemia Covid 19.

    Beneficiarilor li s-a cerut să fie fermieri activi conform definiției din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1307/2013, respectiv a legislației naționale și să fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată pentru anul 2020. Mai mult, plata se face pentru minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, înregistrate în RNE,  pe exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia bovine pentru care se solicită sprijin trebuie să aibă vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020.

    Ajutorul per beneficiar este de maxim 7.000  de euro și poate fi acordat în funcție de dimensiunea exploatației, astfel:

    Plăți APIA crescători bovine: Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19

    Potrivit APIA, pentru această schemă s-au depus 544 cereri de plată iar suma plătită este în valoare de 35.695.350 lei. Sumele se achită pentru fermierii ce dețin în exploatație minim 91 de capete de bovine iar banii sunt alocați de la bugetul de de stat. Cuantumul oficial al sprijinului de stat este de 100 euro/cap femelă bovină adultă, vârsta minimă 24 luni, iar valoarea totală a schemei de ajutor este de 35.700.000 lei. Pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole suma totală nu poate depăși echivalentul în lei a 100.000 euro.

    De precizat că fermierii au sesizat în premieră Agrointeligența-AGROINTEL.RO că suma pe cap de animal transferată în conturi ar fi mai mică decât cea anunțată oficial, adică circa 68 de euro. Despre acest subiect citiți aici: Fermierii – foc și pară pe Guvern! Ajutorul de Covid-19 a fost tăiat! Se achită doar 68% din cuantum!

    Termenul final pentru plata acestei scheme este 31 decembrie 2020. Pentru a beneficia de ajutorul de stat, fermierii au trebuit să îndeplinească următoarele condiții:

    a) să dețină femele adulte din specia bovine înregistrate în RNE, în exploatații cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020;
    b)să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene;
    c) să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019 sau în cazul persoanei fizice să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31.12.2019
    d) beneficiarii trebuie să dețină minimum 91 capete bovine femele adulte cu vârsta de minim 24 luni înregistrate în RNE la data de 1 iulie 2020.

    Plăți APIA crescători bovine: Ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

    APIA  a demarat în 15 decembrie, prin Centrele Județene, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, diferențe aferente lunilor februarie, iunie și trimestrul al II-lea, iulie, august, septembrie și trimestrul al III-lea 2020. Suma totală autorizată la plată este de 4.800.023,15 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 48 de solicitanți care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

    Plăți APIA crescători bovine: Ajutorul de stat pentru motorina aferentă trimestrului II, anul 2020

    APIA a demarat la 21 decembrie, prin Centrele Județene,  plata aferentă ajutorului de stat la motorină pentru cantitățile de motorină utilizate în perioadele 01.04. – 30.06.2020 (trimestrul II/2020), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

    Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare este de 176.725.322 lei pentru un număr de 17.540 beneficiari cu cantitățile de motorină determinate cu acciza redusă de 115.835.265,83 litri. Strict pentru sectorul zootehnic, conform datelor APIA cerute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, plata se face către 4.472 de beneficiari iar suma transferată este de 15,421.131.00 lei.

    Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului