• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prima victorie a oierilor! Decizie instanță: Ministerul Agriculturii și ANZ, obligate să suspende regulile aberante!

    agrointeligenta.ro -

    Prima victorie obținută de organizațiile de crescători de animale în instanță, unde au deschis proces Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale pentru Zootehnie. Decizia Curții de Apel București obligă Ministerul Agriculturii condus de ministrul Adrian Oros și ANZ condusă de directorul Vaida Bela să suspende prevederile reclamate de crescătorii de animale din conținutul Ordinului 180/2020.

    Decizia Curții de Apel a fost publicată astăzi, marți – 22 decembrie: ”Respinge excepţia prematurităţii. Admite, în parte, cererea de suspendare. Suspendă executarea prevederilor art. 9 alin. 5 şi 6 şi art. 10 alin. 2 din Normele Tehnice privind organizarea şi desfăşurarea montei naturale autorizate aprobate prin Ordinul nr. 180/2020 emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale până la soluţionarea definitivă a cauzei. Stabileşte termen pentru continuarea judecăţii pe fondul cauzei la 19.01.2021, ora 13,00, cu citarea părţilor. Executorie. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată în şedinţă publică astăzi 22.12.2020”.

    Decizia de la Curtea de Apel, o normalitate pentru oieri

    Decizia judecătorilor nu este o surpriză pentru oieri care știu că acțiunea lor are acoperire juridică. Crescătorii au susținut de la bun început că Ordinul 180 emis de ANZ reprezintă o aberație și un abuz în raport cu piața liberă, legislația națională și regulamentele în vigoare la nivel european.

    ”S-a suspendat articolul 9, alineatul 5, 6 și 10 unde se spune foarte clar că testul de Scrapie și cel de filiație. Adică nicăieri în Europa nu se face, eu cumpărat animale din Ungaria, Franța, și absolut nicăieri nu se cere test paternitate ADN la animale. Doar în caz de litigiu. Nu se poate ca un ordin de ministru să nu țină cont de Legea Zootehniei și de Regulamentul European după care se ghidează și legile la nivelul UE. Am ajuns din ciobani și juriști acum. S-a suspendat acest ordin, articolele cerute de noi, cel cu Screpia și ADN-ul iar acum avem un nou termen pe data de 19.01 .2021. Deci este o luptă câștigată de ciobani, ca oamenii să poată să își desfășoare activitatea de ameliorare și reproducție, normal.  S-a dat termen de cinci zile pentru recurs și vom vedea ce urmează. Dar eu știu foarte bine că și în situația în care fac recurs noi vom câștiga pentru că ANZ-ul nu a prezentat documente așa cum au cerut, nu au avut argumente. Ordinul a fost o aberație”, ne-a declarat unul dintre liderii organizațiilor care au depus acțiunea pentru drepturile crescătorilor de ovine și de caprine.

    MADR și ANZ, obligate să facă recurs

    Așa cum se arată și în decizie, aceasta poate fi contestată în termen de cinci zile. Fiind vorba de instituții ale statului, MADR și ANZ sunt OBLIGATE să meargă mai departe pe procedura de judecată, până când judecătorii emis o sentință definitivă și revocabilă.

    MADR și ANZ au fost reclamate la Curtea de Apel de mai multe asociații de crescători de animale din sectorul ovine și caprine: ACO Pastorul Crișana, ANCC Caprirom, AJCOC Caraș Severin, AJCOC Teleorman, ACOC Miorița Chișineu Criș, ACSAC Asociația Crescătorilor de specii aflate în conservare, AKCOC Miorița Moldavis, ACOC Moldoovis Botoșani, ACOC 2003 Călărași, ACO Dania Hunedoara și ACO Dobrogea. De partea Ministerului Agriculturii și ANZ a intervenit în proces Asociația Profesională a Ciobanilor.

    MADR și ANZ, proces și cu Asociația Bălțată Românească

    Anul acesta a adus două premiere negative pentru Ministerul Agriculturii și ANZ. Instituțiile au fost acționate în judecată de organizațiile din zootehnie. Pe de-o parte, MADR condus de Adrian Oros și ANZ, prin directorul Gheorghe Vaida, au fost reclamați în instanță de către oieri, dar pe de altă parte sunt în proces și cu crescătorii de bovine. În această ultimă speță, instanța a decis pe 21 decembrie să respingă în primă instanță cererea formulată de Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească tip Simmental (ACVBR SIM) împotriva Ministerului Agriculturii, ANZ și Asociației Crescătorilor de Taurine din județul Mureș, cu intervenient Genetica din Transilvania Cooperativă Agricolă. Decizia din procesul cu ACBR SIM nu este definitivă, iar organizația poate face apel, procesul urmând să continue la Curtea de Apel Brașov.


    Te-ar mai putea interesa

    Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Vremea în weekend. Alertă meteo de ploi și rafale de vânt – județele vizate

    Ultimele știri

    Avans APIA pentru un hectar de pășune. Sumele care intră în conturile fermierilor Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul!