• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii controlați pentru subvenții de Garda de Mediu și Poliția Română. Inspecțiile – de la 1 iulie!

    Roxana Dobre -

    Controale în fermele care primesc subvenții, începând cu luna iulie. Pe lângă verificările care sunt programate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), fermierii vor fi controlați și de echipe mixte formate din polițiști și inspectori de la Garda de Mediu, dacă au accesat schemele de agro-mediu pentru care se plătesc sume bonus pe hectar. Tematica controalelor va fi eliminarea buruienii Ambrozia, plantă considerată extrem de dăunătoare pentru cei care suferă de alergii.

    Conform informațiilor transmise de APIA, în cazul identificării unor suprafețe agricole infestate cu ambrozie, se dispun măsuri de combatere care, în funcție de condițiile specifice, se recomandă a fi realizate prin cele mai potrivite metode în raport cu condițiile locale și cu extinderea zonelor infestate.

    Buruiana trebuie distrusă până la 30 iunie

    Conform APIA, distrugerea ambroziei se face de către toți proprietarii/deținătorii/utilizatorii de terenuri unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritățile administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere.

    Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an (înainte de polenizare). ”Cele mai bune rezultate pentru combaterea buruienii se obțin prin cosirea manuală sau cu echipamente mecanice de tuns iarba. În interiorul tarlalelor/solelor agricole se pot realiza lucrări de discuit și grăpat sau se pot folosi cositori mecanice. Îndepărtarea ambroziei în focare izolate se realizează prin smulgere, distrugere cu sapa sau secerare. În cazul răspândii buruienii pe suprafețe mari se pot aplica erbicide (primăvara devreme), iar pentru stabilirea tipului de erbicid și a dozei se poate solicita sprijin la DAJ sau la primării. În cazul cositului mecanic sau manual, se recomandă repetarea de 2-3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la
    eradicarea completă a buruienii”; mai precizează APIA.

    Potrivit sursei citate, în cazul reapariției focarelor de infestare ulterior datei de 30 iunie sau în cazul apariției unor noi focare ca urmare a schimbării condițiilor pedo-climatice se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă de vegetație a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.

    Dispunerea măsurilor de combatere a infestării cu ambrozie

    Autoritățile administrației publice locale transmit o somație către toți proprietarii/deținătorii/utilizatorii de terenuri unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, până cel târziu la data de 5 iunie a fiecărui an.

    Somația transmisă indică, printre altele, și metodele recomandate de specialiștii din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia (cosirea repetată, manual sau mecanic – în funcție de locul și suprafața infestată; distrugerea cu unelte agricole, smulgerea – în cazul unor suprafețe izolate; efectuarea unor arături adânci și discuiri, erbicidarea – în cazul unor infestări extinse).

    Verificarea punerii în aplicare a măsurilor de combatere a infestării terenurilor agricole cu ambrozie și aplicarea sancțiunilor

    După transmiterea somațiilor, verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor de combatere a buruienii ambrozia, precum și aplicarea sancțiunilor se face de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziție a primarului, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) și (2) din HG nr. 707/2018.

    Personalul împuternicit de primar, polițiștii locali sau comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, după caz, efectuează două controale pe teren. Primul control se efectuează în perioada 1-15 iulie a fiecărui an pe terenul aflat în perimetrul administrativ al localității, iar proprietarii care nu au aplicat măsurile de combatere sunt sancționați cu „avertisment”.

    Cel de-al doilea control este efectuat în perioada 16 iulie -31 octombrie a fiecărui an și vizează proprietarii/deținătorii/utilizatorii de terenuri care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după primirea avertismentului. În cazul identificării cazurilor de neaplicare a măsurilor de combatere, persoanele fizice sunt sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei.

    În situația când autoritățile administrației publice locale nu aplică măsurile de identificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia și de sancționare a deținătorilor acestora, după caz, specialiștii desemnați de Instituția Prefectului verifică modul de îndeplinire a obligațiilor ce revin acestor instituții și aplică sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de combatere a acestei buruieni.

    APIA trebuie notificată de fermieri

    Pentru evitarea aplicării unor sancțiuni beneficiarilor de subvenții, este necesară notificarea APIA referitor la faptul că nu este posibilă aplicarea anumitor cerințe specifice ale angajamentelor. Notificarea trebuie
    transmisă către APIA până cel târziu la data finală de depunere a cererilor unice de plată pe suprafață, sau după această dată, în maximum 10 zile lucrătoare de la data primirii somației.

    Notificarea trebuie să indice cerința /cerințele angajamentului M.10/M.11 care nu pot fi respectate ca urmare a aplicării măsurilor dispuse prin somație și să fie însoțită de o copie a somației primite de beneficiar. APIA va analiza incompatibilitățile dintre angajamente și măsurile dispuse prin somație și va gestiona cererea de plată după cum urmează:
    -închiderea angajamentului M.11 fără recuperarea sumelor plătite anterior în cazul dispunerii măsurii de combatere a ambroziei în zonele infestate prin aplicarea erbicidelor care conduc la excluderea din agricultură ecologică a operatorului;

    – continuarea angajamentului M.10 fără recuperarea sumelor plătite anterior în cazul dispunerii unor măsuri de combatere a ambroziei în zonele infestate, care sunt incompatibile cu cerințe ale angajamentelor aflate în derulare pe suprafețele angajate; în aceste cazuri nu se poate acorda însă plata pentru anul respectiv dacă sunt nerespectate cerințe generatoare de costuri suplimentare și/sau pierderi de venituri conform metodologiilor de calcul (identificate cu „(P)” în fișa tehnică a M.10);

    -aplicarea sancțiunilor în cazul nerespectării unor cerințe ale angajamentelor, dacă din somație rezultă că au fost dispuse măsuri de combatere a ambroziei în zonele infestate, care nu sunt incompatibile cu cerințe ale angajamentelor aflate în derulare pe suprafețele angajate.

    Reamintim că în cadrul angajamentelor multianuale M.10 sau M.11, beneficiarii trebuie să aplice unele cerințe specifice privind restricții în utilizarea substanțelor de protecție a plantelor (inclusiv a ierbicidelor) sau limitări în aplicarea anumitor tipuri de lucrări mecanizate ori din perspectiva perioadelor în care se pot realiza lucrări pe suprafețele agricole angajate.

    În cazul nerespectării acestor condiții sunt aplicate sancțiuni – reduceri ale plăților, care pot ajunge în unele situații până la recuperarea sumelor plătite anterior și închiderea angajamentelor aflate în derulare. De asemenea, utilizarea substanțelor de tipul erbicidelor poate conduce în cazul agriculturii ecologice a decertificarea suprafețelor afectate și redarea statutului de suprafață agricolă utilizată convențional.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România