• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Călin Muscă, în Asociația Forța Fermierilor: ”Atunci când strigă un fermier nu se întâmplă mare lucru, dar când sunt 100 de fermieri, e altă putere de negociere cu autoritățile”

    Daniel Befu -

    Călin Muscă (41 ani) s-a apucat de agricultură în 2006 și de atunci a derulat investiții de 23 milioane euro în două ferme de porci: una de 730 de scroafe la Iratoșu și alta de 800 de scroafe la Olari, o fermă de reproducție la Olari, două ferme de bovine de carne, populate cu peste 1200 capete (număr în creștere) din rasa Charolaise, o mică exploatație vegetală de 200 ha și în curând finalizează investiția de 11 milioane euro într-un super-abator și o fabrică de salamuri crud uscate.

    Antreprenorul de 41 de ani a decis să se înscrie în Asociația Forța Fermierilor, convins că fermierii trebuie să devină uniți într-un singur glas. ”M-am alăturat Asociației Forța Fermierilor pentru că mi se pare normal să avem o abordare unitară la problemele fermierilor din țară și în al doilea rând pentru că atunci când zbiară un fermier nu se întâmplă mare lucru, dar când strigă 100 de fermieri, ai altă putere de negociere la minister și pe la reprezentanții autorităților care încearcă să facă niște politici pe care nu le prea înțeleg. Cred că putem să ajungem la o soluție bună de compromis în interiorul tagmei fermierilor, în momentul în care există o mediere corectă, în așa fel încât să fie reprezentarea cât mai corectă pentru majoritatea fermierilor, chiar dacă niciodată nu o să poți să mulțumești 100% pe toți fermierii”, a spus tânărul fermier.

    Acesta este de părerea că Vlad Macovei ar trebui să aibă în primul rând rolul de mediator între fermieri. ”Este clar că dacă se strâng la o masă sau la o discuție 10-20-30 de fermieri sau 150, vor trebui prioritizate anumite probleme față de altele și aici îl văd pe Vlad că ar putea să coalizeze cumva tot grupul de fermieri, în așa fel încât să mai lăsăm de la noi ce ne arde pe fiecare, ca să vedem problemele cele mai stringente ale grupului”, a mai punctat Călin Muscă.

    Subvenția pe rasă curată, fără metiși, una dintre problemele pe care Călin Muscă pe vrea rezoltate în 2021

    În 2021, crede Călin Muscă, Forța Fermierilor ar trebui să militeze pentru plățile corecte la nivel de SCZ-uri (Sprijin Cuplat în sectorul Zootehnic), adică pentru a se plăti corect ceea ce înseamnă genetică și progres genetic și mă refer aici și la rasa pură atât la oaie, cât și la capră, cât și la vacă. ”Nu să se dea la metiși, asta pe linia de carne, sau să se dea proporțional, pentru că nu e corect ca un animal provenit din rasă pură, să ia aceeași subvenție ca și un animal provenit dintr-o vacă de 1000 de lei și o paietă de 10 euro. Asta este valabil atât la toate speciile care beneficiază de sprijin cuplat pe carne. Pentru partea de lapte mi se pare normal să plătești diferențiat în funcție de producțiile obținute. Adică, până la urmă, din punctul meu de vedere, sprijinul cuplat, în forma în care este acum, încurajează mediocritatea și chiar performanțele proaste, pentru că susține un număr de animale, nu susține o valoare genetică care să-ți aducă progres genetic în șeptelul de animale al țării. Și încă o chestie pe care cred că poate ar fi bine să o abordeze Vlad prin Forța Fermierilor e să nu ne mai trădăm fermier pe fermier, mutându-ne dintr-o parte în alte pentru vreo 5 bani în plus câștigați mâine, în loc să avem așa, o chestie de bărbăție în noi: «Dacă prețul de producție la carnea de porc e 5,5 lei/kg, nu dau sub prețul ăsta». Dacă toți fermierii reușesc să o țină: «Nu vindem sub 5,5 lei/kg», până la urmă o să vină abatoarele să plătească prețul ăsta, dar atâta timp cât unul trădează astăzi, altul trădează peste o săptămână și fiecare lasă, pe principiul «Ce-i în mână nu-i minciună. Eu m-am scos și gata», nu o să reușim să creăm un sector sănătos. Și e un principiu pe care ar trebui să-l apărăm nu doar în zootehnie, ci în fiecare ramură de producție. Să avem tăria să luptăm pentru prețuri corecte pentru rezultatele muncii noastre, nu să fim mereu în bătaia vântului”, crede producătorul.

    Despre Asociația Forța Fermierilor  puteți citi aici: FORȚA FERMIERILOR are personalitate juridică! Pornim la luptă pentru drepturile dumneavoastră! Vă așteptăm alături de noi!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului