• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionuț Olteanu, membru în Asociația Forța Fermierilor: ”Am decis să mă înscriu pentru că am încredere mare în Vlad Macovei. Îl consider un bun cunoscător al problemelor fermierilor”

    Daniel Befu -

    Ionuț Olteanu este fermierul care lucrează probabil cel mai răsfirat teren la nivel național, cu suprafețe ce se apropie de 14.000 ha, împărțite pe raza a 64 de localități din mai multe județe din sudul țării. Însă, totodată, el este și cel mai important producător de plante ornamentale al României, având și un doctorat în domeniu și preocupări pe partea de ecologie, cu focus pe plantări de arbori, care pot genera un standard de viață sustenabil la nivel de societate.

    Ionuț Olteanu a intrat în Asociația Forța Fermierilor cu așteptări foarte clare.

    ”Am decis să mă înscriu pentru că am încredere mare în Vlad Macovei. Îl consider un bun cunoscător al problemelor fermierilor. Îmi place foarte mult faptul că e bine ancorat în toate aceste subiecte și apreciez foarte mult la el că este foarte prezent pe rețelele de socializare și publicitatea și marketingul mi se par un punct forte. Apreciez, de asemenea, faptul că a fost întotdeauna neutru, adică nu s-a aplecat după cum bate vântul și nu a ținut cont de factorul politic, ci mai degrabă de problemele reale ale fermierilor. Apreciez și că este destul de vehement și vocal și pune pasiune în ceea ce spune și ceea ce face. Agenda este lungă, adică este mult de muncă în cadrul Asociației”, precizează Ionuț Olteanu

    Încrezător în Forța Fermierilor, Ionuț Olteanu sesizează lacunele din agricultură și propune soluții

    Agricultorul și-a făcut foarte bine temele și pune deja pe masă principalele probleme cu care se confruntă agricultura din România, dar nu ezită să arate care ar fi soluțiile din punctul său de vedere.

    ”Lista de teme e foarte clară. În primul rând ar fi «legea arendei». Noi trebuie să facem o lege a arendei precum în vest, să putem să avem siguranța factorului principal de producție, adică pământul, să putem să avem terenul minim 7 ani, ca să putem să facem investiții, să implementăm programe pe termen mediu, să putem să ne dezvoltăm și consolidăm afacerile. Subiectul numărul 2 este găsirea de soluții pentru finanțarea agriculturii pe termen mediu măcar. În Germania, povesteam eu și dau acest exemplu peste tot, alergau statul și băncile ca să-i împrumute pe producătorii lor pe 30 de ani. Nu zic 30 de ani, că probabil nu e posibil în România, dar niște împrumuturi pe 7-10 ani eu zic că sunt absolut necesare și fezabile. Fără banii ăștia pe termen mediu, fermierii vor fi întotdeauna nevoiți să vândă foarte ieftin la recoltat și practic e o pierdere de 20% doar în povestea asta. Ar mai fi un subiect arzător pentru fermierii români și mai ales pentru fermierii mari, care dau 70% din producția agricolă a României și 95% din taxele care vin din agricultură. E vorba de plafonare. Ce mai văd eu foarte necesar ca subiect ce merită pedalat de Forța Fermierilor e că nu am reușit niciodată să ne strângem 2-3-5-7-10 fermieri. Poate pe criterii de vecinătate, poate pe bază de afinități, ar trebui să constituim grupuri de 3-10 fermieri puternici și nu neapărat mari- dacă vrea și unul mic să vină, să vină procentual- pentru a crea proiecte de procesare și, mai mult decât atât, este imperios necesar după procesare și magazine care să fie brănduite personalizat, gen, dau un exemplu care-mi vine spontan în minte «Magazinul Fermierului Român». Acestea trebuie să fie locații unde să vindem produse românești de bună calitate și la un preț bun, nu cum se întâmplă astăzi, să vindem laptele sau carnea cu x lei, spun aleatoriu și să ajungă în hipermarket la preț dublu. Aici au de pierdut foarte mult atât fermierii, cât și consumatorul final”, a menționat specialistul în agricultură.

    Ionuț Olteanu speră la un viitor mai bun în agricultură prin implicare și devotament

    Fermierul dorește ca prin implicarea Asociației Forța Fermierilor, aceste probleme sesizate să fie semnalate, abordate și implicit rezolvate de către factorii de decizie.

    ”Un alt subiect ce trebuie abordat serios de Forța Fermierilor este deficitul forței de muncă. În soluții s-a găsit o soluție, care a mers, este fezabilă. Prin scutirea de la impozitare a salariilor din agricultură, exact după modelul salariilor lucrătorilor din construcții, în felul ăsta vom putea majora salariul operatorilor, că această categorie ne doare cel mai mult. Sunt din ce în ce mai rari și nu vine nimic din școlile profesionale, care ar fi trebuit să fie, dar nu sunt.

    De asemenea, ar mai fi o luptă foarte mare de dus cu ministerul Agriculturii pentru subvenționarea amendării solului. România are o foarte mare problemă cu asta. E o problemă despre care nu prea vorbește nimeni. Această problemă este acidifierea solurilor României. Practic timp de 30 de ani s-au folosit doar azotatul de amoniu și ureea fără prea multă știință, a făcut ca în parte acestea să devină acide. E mai mult decât o problemă pentru noi, fermierii, e o problemă de siguranță națională. De aceea statul ar trebui să subvenționeze investițiile în ameliorarea calității solului, pentru că nu-l luăm acasă noi, ci îl îmbunătățim și pentru copiii noștri și pentru cei care vor lucra pământul după noi. E un subiect important despre care nu prea vorbește nimeni și ar fi îmbucurător dacă Forța Fermierilor ar reuși să îl impună pe agenda publică a decidenților. O altă temă importantă pentru toți fermierii ar fi cea a identificării unei soluții pentru sprijinirea constituirii perdelelor forestiere, însă aici ne întoarcem la Legea Arendei, care nu există, fiindcă fără o durată minimă a contractelor de arendă, nu poți investi în perdele forestiere. Sunt absolut necesare vis a vis de umiditate, că practic orice pom întoarce ploaia, cum spun fermierii, însă tot vorbim de ele și nu se face nimic. Mai mult decât atât, perdelele astea sunt necesare nu doar pentru culturi, ci și pentru mediu. Uitați-vă la București, dar uitați-vă și la Cluj și la Brașov, Bucureștiul a devenit pentru câteva zile cel mai poluat oraș din lume. Atenție, din lume! Ei, perdelele astea dacă s-ar înființa la modul extensiv, ar avea și o funcție pozitivă pentru mediu. E un proiect interesant și fezabil, dar doar coroborat cu o arendă pe minim 7 ani și dacă beneficiază de un suport, poate o subvenție suplimentară similară banilor primiți de fermieri pentru înverzire”, mai spune fermierul.

    Ionuț Olteanu, un agricultor implicat, a găsit rapid metode pentru rezolvarea unor situații deja acutizate, printre care lipsa unei bune organizări profesionale.

    ”Subiectul care îl consider a fi pe primul loc ca importanță și care consider că merită susținut cu toată tăria de Forța Fermierilor este să găsim variante pentru convingerea fermierilor să accepte oprirea la sursă a unei sume de bani modice, de genul 30-50 eurocenți/ha. Banii ăștia strânși de la toți fermierii României ar putea să ne ajute fie să ne organizăm profesional mai bine în cadrul structurilor asociative cu diverse obiective, fie în susținerea fermierilor calamitați, fiindcă anual 10% dintre fermieri au un dezastru. Fără bani nu o să avem niciodată nici forță, nici determinare, nici profesioniști să-i aducem alături. N-ai cum să-i plătești”, crede Ionuț Olteanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului