Apicultori în pragul disperării: ”Vrem să vindem stupii! Pagubele sunt prea mari, mierea va fi puțină!”
Angelica Lefter -Apicultorii avertizează că problemele cu care s-au confruntat în ultima perioadă, și nu numai, vor duce la dispariția mierii de pe piață, iar creșterea albinelor va deveni o activitate din ce în ce mai rară.
Din cauza secetei, a pășunatului intensiv care a dus la terminarea fânului până să înflorească, a pesticidelor aplicate pentru culturile de cereale și nu în ultimul rând a pandemiei, apicultorii au înregistrat pierderi mari și au contabilizat pagube enorme.
Situația deloc bună se înregistrează la nivel național, iar crescătorii de albine din județul Buzău nu fac excepție, potrivit adevarul.ro.
Buzoienii crescători de albine se plâng că au încheiat cel mai slab an din ultimii 10 ani și, cu toate eforturile lor, nimic nu s-a îmbunătățit.
Apicultorul buzoian Nicuşor Hagiu, din Calvini, spune că se gândește să vândă cele peste 100 de familii de albine pe care le creşte de câţiva ani. Crescătorul de albine din județul Buzău este pasionat și a declarat că îngrijeşte stupina cu multă atenţie mai ales iarna, iar pentru a putea merge în pastoral a achiziționat un camion.
„Cu această maşină mă deplasez în pastoral astfel încât să prind toate culesurile importante. Mă refer la rapiţă, salcâm unu, salcâm doi, după care floarea soarelui şi un cules târziu, la fâneaţă”, a menționat apicultorul din Calvini.
Nicușor Hagiu a trecut, la fel ca toți apicultorii români, printr-un an 2020 atipic, în care pe lângă pandemia de coronavirus, clima a făcut ravagii. Din cauza vremii au avut de suferit plantele și implicit albinele din stupină.
”Anul trecut, neavând o iarnă adevărată, au fost multe ferestre, au ieşit la zbor ca şi cum a venit primăvara şi asta le-a obosit. Tot acum, în perioada asta, se ascultă şi dacă se aude un zgomot înfundat înseamnă că ele iernează bine. Dacă zgomotul este mai agitat, mai intermitent, înseamnă că în stupul respectiv sunt probleme”, spune Nicuşor Hagiu.
Potrivit crescătorului de albine buzoian, în primăvară, culesul la florile de salcâm a fost aproape inexistent. Pentru florile de tei sau pentru floarea soarelui, familiile de albine erau deja slăbite. Unele au murit, în plină vară, din lipsa hranei. Astfel, mierea de salcâm, foarte căutată, a fost aproape inexistentă. Albinele s-au bucurat de câteva culesuri la rapiță, iar de mană foarte puţin.
”Cam astea au fost culesurile. Fâneaţa, din cauza păşunatului intensiv, fânul nu mai ajunge la maturitate şi nu mai înfloreşte”, a spus apicultorul.
Fiind anul cel mai slab din ultimul deceniu, apicultorii spun că schimbările climatice şi păşunatul excesiv sunt factorii care au dus la dezastru în apicultură.
”Mierea va fi din ce în ce mai puţină şi preţurile vor creşte pentru ca apicultorii să-şi poată recupera cheltuielile, investiţiile. Nu văd un viitor prea strălucit al acestui domeniu, din păcate, pentru că observ că se răresc cei care cresc albine. Cu siguranţă, apicultorii adevăraţi vor fi din ce în ce mai puţini în perioada următoare”, a concluzionat Nicu Hagiu.
Din ce în ce mai mulți crescători de albine iau în calcul vânzarea stupilor, din cauza lipsei soluțiilor concrete. Costurile pentru pastoral sunt destul de mari, producția mică, iar deficitul se vede în buzunarulapicultorilor.
”E cheltuială foarte mare. De trei ori i-am mutat, câte 5 milioane costă fiecare mutare. Adu-i înapoi, alte 30 de milioane de lei, iar eu am făcut 45 de kilograme de miere. Nu am scos nici cheltuielile. Am vrut să vând şi eu. Anul trecut am dat la ziar, nu a venit niciunul să cumpere”, a spus și Gheorghe Popa, un alt apicultor buzoian.
Alți apicultori consideră că cheltuielile cu spațiul din piață depășesc profitul, însă spun că au noroc că mierea, nu este, totuși, un produs perisabil.
”Sunt cheltuieli mari, mai ales cu medicamentele, taraba în piaţă. Reuşim în mare parte să acoperim cheltuielile. Nici vânzările nu mai sunt ca acum zece ani. Norocul nostru este că nu este un produs perisabil”, a menționat și apicultorul Bogdan Ioniţă.
Crescătorii de albine cer sprijinul autorităților, mai exact un sprijin financiar consistent pentru a-și putea acoperi pagubele şi pentru a-și reface familiile de albine. Ei au primit anul trecut un ajutor de minimis în valoare de 25 de lei pentru o familie de albine, însă pierderile sunt astfel acoperite doar parțial, susțin apicultorii.