• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lecţia de agricultură: cum a devenit Frata comuna cu aproape 1.000 de fermieri

    agrointeligenta.ro -

    În timp ce majoritatea fermierilor din ţară îşi plâng de milă, în partea de est a judeţului Cluj, la graniţă cu judetul Mureş, în Câmpia Sărmaşului, ţăranii îşi muncesc cu sârguinţă pământurile şi îşi cresc animalele, dovedind şi spirit întreprinzător. Mulţi dintre ei au renunţat la serviciul la oraş pentru a deveni fermieri în Frata, care numără în acest moment aproape 1000 de agricultori cu acte depuse la APIA.

    Locuitorii din comuna Frata s-au dedicat agriculturii dintr-un motiv foarte simplu: nefiind nicio fabrică în comuna lor, neavând unde să muncească, oamenii, şi în special tinerii, şi-au îndreptat atenţia spre cultivarea terenurilor şi creşterea animalelor.

    “ În Frata avem cel mai mare număr de fermieri, respectiv 950 de fermieri cu acte depuse la APIA pentru subvenție. Unii lucrează numai pământ, mai sunt unii care au animale, bovine și ovine, porci mai puțini. La noi fiind o zonă departe de oraș, 27 de kilometri distanţă de Câmpia, 50 de kilometri de Cluj, e mai greu de făcut naveta. Mulți tineri au renunțat la serviciu și se ocupă cu creștere animalelor. Avem fermieri chiar şi cu 600 de oi”, explică primarul comunei Frata, Vasile Trif.

    Decât bugetar la oraş, mai bine fermier

    Printre cei care şi-au dedicat viaţa agriculturii sunt şi soţii Lăcan. Ingineri de meserie, care ani la rând au muncit în sistemul bugetar, cei doi au decis să devină fermieri. „Eu și soțul suntem ingineri agronomi și am început din 1991, pentru că prevedeam instabilitatea serviciului. Deşi am fost bugetari şi aveam un venit mic, am reuşit să cumpărăm două vițele, iar acum am ajuns să avem 20 de vaci. Ne-am stabilit aici, în Frata, pentru că aici ne-a prins Revoluția și am început să cumpărăm pământ şi să creştem animale, porci şi vaci”,spune Emilia Lăcan.

    Investiţia a fost completată de muncă pe măsură, însă chiar dacă le-a fost greu, cei doi soţi nu au renunţat. Ba mai mult, i-au învăţat şi pe copiii lor să iubească natura, animalele şi, cel mai important, ferma pe care şi-au ridicat-o cu sudoarea frunţii. Acum, Bogdan, fiul lor, absolvent la Politehnică, este cel care le continuă munca, spun cu mândrie părinţii lui.

    “ Nu ne vedea nimeni, ne sculam la ora 5 și ne culcam la ora 12 noaptea, bine că avem doi feciori care ne ajutau. Am început să ne achiziționăm utilaje și în 2010 am transferat exploatația pe numele copilului cel mai mare. Îi plăcea mult partea mecanică, tractoarele , mașinile, am transferat totul pe numele său și am făcut și un proiect , pe măsura 112, pentru suma aceea de 25 de mii de euro, Tânărul fermier! Instalarea tânărului fermier la țară”,adaugă Emilia Lăcan.

    “ Anul trecut a fost cel mai rău, poate cel mai rău de când lucrăm, din 91 încoace. Predam 220 de litri pe zi și luam 0,85 lei, adică 85 de bani pe litru. Era și criza aia mare, secetă, de exemplu la noi în Frata nu a plouat 3 luni la rând, ploua în Sopor…la noi deloc. Ne-am descurcat greu de tot, nu erau furaje, au mers animalele unde nu trebuia atunci am pierdut patru bucăți”, precizează Emilia Lăcan.

    Ferma de vaci, o afacere viabilă

    Adrian Zăhan are 44 de ani. S-a stabilit şi el în Frata, după ce ani de zile a muncit la fabrică. A învăţat primele lucruri despre agricultură când era mic copil, de la părinţii lui, de la bunici şi de la cunoştinţe. De 17 ani a renunţat la viaţa de la oraş şi s-a întors la ţară. S-a gospodărit bine. A început cu câteva vaci, iar acum are o adevărată fermă. Nu i-a fost uşor, însă a făcut tot posibilul să acceseze fonduri europene. “ Agricultură fac de când m-am născut, de când am început să pot să muncesc, între timp am terminal liceul, am lucrat ca impiegat de mișcare la Ciment și în 1996, printr-o întâmplare nefericită, a trebuit să mă întoc înapoi în sat și efectiv de atunci am început cu ferma asta. Am început de la cîteva vaci, 8-10 și încet s-au înmulțit, am mai accesat măsura 112, deja sunt în anul 3, urmează să cer tranșa a doua la măsura 112, și am ajuns astăzi la un efectiv de 80 de animale”, povesteşte Adrian Zăhan.

    Dumitru Moldovan creşte şi el 40 de vaci. E mândru de ceea ce face, dar recunoaşte că îi este greu. Bărbatul îmbracă haina de contabil 8 ore pe zi, după care o schimbă cu cea a fermierului. Pentru a-şi dezvolta ferma, omul a investit din propriul buzunar. „De doi ani eu zic că cel puțin 500 de milioane pe care i-am cheltuit, și nu trebuia să-i cheltui, i-am cheltuit pentru menținerea fermei. Practic, am investit să nu îmi vând animalele”. În viitor, Adrian Zăhan, împreună cu Dumitru Moldovan, speră să-şi vadă laptele pe rafturile supermarketurilor. Tocmai de aceea, cei doi s-au înscris într-o cooperativă. „În Adunarea Generală s-a stabilit că vom încerca să facem și o mică făbricuță de procesare a produselor sau numai de ambalare a laptelui și să facem un contract. Momentan avem numai lapte crud, dar pe viitor asta încercăm să facem”, precizează Dumitru Moldovan.

    În comuna Frata sunt peste 6600 de hectare de teren agricol. În proporţie de 90% terenul este cultivat de localnici.

    Sursa: citynews.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till