• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Limbrici la găini. Cauze, simptome și tratamente

    agrointeligenta.ro -

    Limbrici la găini sau ascaridioza Crescătorii de păsări, ca și ceilalți crescători de animale, se confruntă și ei cu multe probleme. Una dintre cele mai des întâlnite probleme este cea a apariției paraziților interni sau mai pe românește, a limbricilor, la păsările de curte.

    Despre simptomele care dau de veste crescătorilor că păsările s-ar confrunta cu o astfel de boală, dar și despre ce tratament se recomandă în acest caz, informații de mare interes pentru crescători, vom vorbi în textul de mai jos.

    Ascaridioza este o boală parazitară, comună omului și animalelor, produsă de viermele cilindric parazit Ascaris lumbricoides, cunoscut sub denumirea comună de limbric.

    Limbrici la găini: cauze

    Cauzele apariției limbricilor la găini sunt diverse. În majoritatea cazurilor, apariția limbricilor la pui sau găini este favorizată de umiditatea crescută din adăpost. Este de ajuns ca o singură pasăre să dezvolte astfel de paraziți interni întrucât apoi gradul de transmitere și la restul păsărilor din fermă este foarte mare, ouăle de viermi fiind transmisibi-le atât prin hrană, cât și prin apa de băut.

    Trebuie subliniat faptul că de cele mai multe ori viermii la găini apar din cauza nerespectării normelor sanitare, de aceea este foarte important ca pe tot parcursul anului să păstrați un adăpost curat, care să protejeze păsările de boli.

    Cum vă puteți da seama că găinile au limbrici

    Prezența viermilor intestinali la găini poate fi recunoscută de crescători după mai multe simptome, precum diaree, prezența larvelor în fecale, scăderea poftei de mâncare, scăderea producției de ouă, dar și apariția ouălor cu coajă moale.

    La început, simptomele sunt destul de pronunțate, dar dacă crescătorii nu iau măsurile adecvate, în viitor, boala poate deveni aproape asimptomatică și, prin urmare, determinarea cauzelor scăderii productivității păsărilor va fi dificilă.

    Tratament naturist pentru limbrici la găini

    Unii crescători de păsări susțin că păsările pot scăpa de viermii intestinali prin remedii naturiste. Un astfel de tratament naturist este tratamentul cu usturoi împotriva limbricilor. Acesta este recomandat de un crescător din județul Dâmbovița pe un grup de Facebook dedicat bolilor și tratamentelor la păsări.

    ”Usturoi pisat și pus la macerat în oțet de mere 10 zile și după administrat în apa de băut câte o linguriță la litrul de apă 5 zile pe lună”, este remediul naturist recomandat de Virgil Matusa.

    Usturoiul este și un tratament preventiv contra limbricilor la găini. Cățeii de usturoi se toacă fin și se adaugă la hrana păsărilor. Pentru a preveni infectarea cu viermi, usturoiul se administrează o dată pe săptămână, în caz de boală – timp de o săptămână în fiecare zi. În sezonul de vară, este util să adăugați în dieta păsărilor frunze de usturoi împreună cu alte plante verzi pentru a vă proteja găinile împotriva viermilor și pentru a le stimula imunitatea.

    Tratament cu medicamente pentru limbrici la găini

    Există bineînțeles și tratament medicamentos recomandat în tratarea paraziților interni la păsări. Una dintre soluțiile recomandate de crescătorii de păsări este Rombedazol. În ceea ce privește modul de administrare părerile sunt împărțite. Unii crescători recomandă administrarea a 2 – 3 comprimate pe zi, timp de două zile consecutiv, în timp ce alții recomandă un comprimat la kilogram, timp de două zile consecutiv.

    Un alt antiparazitar intern recomandat pentru tratatea viermilor intestinali este Herbatop, un produs bazat pe plante medicinale. Se poate folosi ca adjuvant în infecțiile cu viermi intestinali, iar în asociere cu alte medicamente antihelmintice potențează efectul acestora. Tratamentul se poate folosi atât în mod curativ, cât și în mod preventiv. În cazul utilizării preventive, se administrează diluat în apa de băut timp de 7-10 zile, 2-3 ml/1 l de apă. Pentru utilizare în mod curativ, se vor adăuga în apa de băut 4-5 ml/1 l de apă, timp de 7-10 zile. Se poate administra atât păsărilor, curcilor, cât și porumbeilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine!