ANAF trimite scrisori fermierilor care urmează să fie executați silit!
Angelica Lefter -Agricultorii care înregistrează datorii la stat se pot trezi cu ”scrisori” de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Pentru a evita executarea silită, acolo unde este cazul, Fiscul a început să trimită scrisori către toți contribuabilii care înregistrează obligaţii fiscale restante. În cadrul comunicărilor sunt prezentate facilităţile fiscale disponibile în prezent şi condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru accesarea acestora, astfel încât ei să nu fie executaţi silit, potrivit adevarul.ro.
Eşalonarea la plată în formă simplificată, a fost cea mai accesată facilitate fiscală, până acum, contribuabilii depunând peste 31.000 de cereri. Pentru acordarea eşalonării la plată în formă simplificată şi a anulării obligaţiilor de plată accesorii, cererile pot fi depuse până la data de 31 martie 2021, inclusiv.
Conform ANAF, înfiinţarea măsurilor de executare silită, inclusiv cea prin poprire bancară, se efectuează după realizarea operaţiunilor de distribuire a sumelor încasate şi de stingere a obligaţiilor fiscale.
În această perioadă, respectiv de la data încetării măsurilor fiscale (28 decembrie 2020) până în prezent, organele fiscale au efectuat în evidenţele fiscale operaţiunile anterior menţionate.
Totodată, reluarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară, pentru adresele de înfiinţare comunicate de către organele fiscale înainte de intrarea în vigoare a prevederilor care arată că se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, Fiscul precizează că acestea au fost continuate de către instituţiile de credit, prin efectul legii, nefiind necesară transmiterea unor adrese din partea organelor fiscale.
Obligaţiile fiscale declarate în perioada martie – noiembrie 2020 s-au încasat în procent de 91,1%, deși a fost o perioadă dificilă, mai arată ANAF.
Pentru detalii referitoare la facilităţile fiscale, contribuabilii pot consulta materialele informative publicate pe site-ul instituţional la acest link: Facilitati fiscale.