Culturile semănate în toamnă, în pericol! Zonele unde fermierii au probleme din cauza gerului!
Ramona Dascălu -Situația culturilor de toamnă la acest moment! Temperaturile scăzute din ultimele zile, înregistrate în unele zone ale țării, pun în pericol culturile de grâu, rapiță și orz, și asta pentru că în lipsa unui strat consistent de zăpadă, care să le protejeze, densitățile plantelor riscă să scadă. De asemenea, în aceste zone, potrivit datelor furnizate de Academia de Științe Agricole și Silvice și Unitățile de Cercetare-Dezvoltare din domeniul Agricol, condițiile actuale ale vremii pot conduce, în primăvară, la răspândirea unor boli foliare.
”În multe zone din Moldova, datorită temperaturilor care au coborât sub -17°C în condițiile unui strat insuficient de zăpadă și a unui sol cu umiditate ridicată sunt posibile reduceri importante ale densității plantelor viabile din culturile de toamnă în special la genotipurile sensibile la ger. În funcție de evoluția ulterioară a vremii materialul vegetal în descompunere ar putea constitui o condiție favorabilă pentru răspândirea unor boli foliare la desprimăvărare”, se arată în Jurnalul Agricol, transmis către Agrointeligența – AGROINTEL.RO de către Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisești”,
Zona în care stratul de zăpadă protejează în mare parte culturile de toamnă de ger
Nici alte zone din țară n-au fost ocolite de ger în ultimele zile. Astfel, în zona Fundulea, temperaturile au coborât și până la – 15 grade, numai că aici stratul de zăpadă, care acoperă culturile de toamnă, este de peste 50%, ajungând chiar în unele locuri și la o acoperire de 75-100%.
”O altă zonă supusă unor temperaturi scăzute (-15°C) este cea cuprinsă între Roșiorii de Vede și Videle dar durata de expunere la temperaturi sub -12°C pare să fi fost mai scăzută. În zona Fundulea, observațiile de câmp (efectuate de dr. Georgescu Emil) au indicat următoarele aspecte:
Rapița de toamnă este acoperită de zăpadă în proporție de 50-75 %. Acolo unde nu s-a intervenit cu un retardant (tebuconazol, etc), plantele au avut o dezvoltare foarte bună în perioadele calde, fiind prea înalte, apărând astfel riscul de a suferi arsuri sau brunificări ale aparatului foliar, în cazul unor valuri de frig cu temperaturi sub -15 grade Celsius.
Orzul semănat în epoca optimă, este acoperit de zăpadă în proporție de 75-100 % în timp ce orzul semănat mai devreme, în luna septembrie este acoperit de zăpadă în proporție de 50-75 %. De asemenea la orzul semănat timpuriu au fost observate brunificări ale vârfului frunzelor ieșite din zăpadă.
O situație asemănătoare s-a regăsit la grâul de toamnă (grâul semănat în epoca optimă este acoperit de zăpadă în proporție de 75-100 % in timp de grâul semănat în septembrie este acoperit de zăpadă în proporție de 60-80 %)”, se arată în datele transmise de de Academia de Științe Agricole și Silvice și Unitățile de Cercetare-Dezvoltare din domeniul Agricol.