• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii, incluși în Etapa a II-a a campaniei de vaccinare. Decizia Guvernului!

    agrointeligenta.ro -

    Sunt fermier și vreau să mă vaccinez, dar nu știu în ce categorie și în ce etapă mă încadrez în strategia națională de vaccinare contra Covid-19. Mai mulți agricultori și crescători de animale ne-au solicitat în ultimele zile să publicăm detalii despre campania de imunizarea împotriva SARS-CoV-2. Guvernul a decis ca în ședința de astăzi, miercuri – 20 ianuarie, să modifice legislația în vigoare pentru ca și lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale să intre în a doua etapă a campaniei de vaccinare, campanie ce a demarat vineri, 15 ianuarie.

    Trei etape ale campaniei de vaccinare

    Legislația pentru campania de vaccinare a fost aprobată la finele anului trecut și include trei etape de imunizare a populației. Hotărârea nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România prevede ca în Etapa I să fie imunizați lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat, apoi în Etapa a II-a să intre persoanele cu risc, lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, iar în Etapa a III-a, populația generală (populația adultă și populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani).

    Cum s-au putut vaccina fermierii până acum

    Lucrătorii din agricultură și din industria alimentară nu au fost incluși în forma inițială a HG nr. 1031/2020. O parte dintre fermieri s-au putut imuniza sau programa pentru vaccinare prin prisma faptului că sunt incluși și în alte categorii: persoane peste 65 de ani, persoane cu afecțiuni cronice sau persoane care activează și în procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume.

    Fermierii, incluși în a doua etapă a campaniei de vaccinare

    Guvernul Cîțu a decis să actualizeze HG nr. 1031/2020 și cu o suplimentare a categoriilor de persoane care se pot vaccina în etapa a II-a. Modificarea urmează să fie aprobată în ședința de Guvern de astăzi, 20 ianuarie, când pe ordinea de zi figurează un proiect de modificare a strategiei de vaccinare. Aprobarea din partea Executivului va face posibilă vaccinarea în această etapă și pentru fermieri.

    ”În anexă, la capitolul XI, subcapitolul 2, punctul 2 al literei C, după punctul (viii) al literei b) se introduc treisprezece noi puncte, punctele (iX) și (XXI), cu următorul cuprins:
    „(ix) personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;
    (x) personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;
    (xi) persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a);
    (xii) personalul din administrația publică locală;
    (xiii) lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;
    (xiv) personalul din Administrația Națională de Meteorologie
    (xv) membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
    (xvi) personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
    (xvii) inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.
    (xviii) personalul Curții de conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti
    (xix) personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței
    (xx) sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi”, este modificarea propusă de Guvern pentru modificarea legislației în vigoare.

    Vaccinare în baza programării

    Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 se face în baza programării la cel mai apropiat centru de vaccinare unde mai sunt locuri/doze disponibile.

    Programarea la vaccinare se face prin crearea unui cont pentru înscrierea pe platforma de programare – https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/. Acest cont poate fi făcut oricând, chiar și înainte ca Guvernul să aprobe actualizarea legislației pentru includerea fermierilor în categoriile eligibile pentru imunizare în Etapa a II-a.

    Cum mă programez pentru vaccinare

    Fermierii care doresc să se vaccineze se pot programa singuri pentru imunizare urmând pașii de pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/ sau pot apela la autoritățile locale care, prin direcțiile de asistență socială, vă pot asista în procedura de programare.

    Iată care sunt pașii pentru a vă programa la vaccinare:

    Cum programez la vaccinare angajații din fermă

    Fermele care au angajați ce doresc să se vaccineze pot să îi programeze pe aceștia în baza unei liste. Angajatorul face un cont pe persoană fizică, apoi face autentificare și ca persoană juridică, urmând pașii de pe platforma online. Înregistrarea angajaților care doresc să se vaccineze se face fie prin introducere în formular, fie prin încărcarea listei în format Excel sau CSV.

    Persoana înscrisă, adică fiecare angajat în parte, intră apoi în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.

    Mai multe informații despre vaccinarea împotriva Covid-19 găsiți pe site-ul dedicat campaniei de imunizare – https://vaccinare-covid.gov.ro/


    Te-ar mai putea interesa

    Soluții antiîngheț pentru pomii fructiferi. Recomandările ing. Marius Roman Plata ANT bovine. Calcul noua dată de referință pentru subvenția pe cap de vacă Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire