• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Călin Mătieș, apel către ANSVSA din Senatul României: Redeschideți de urgență târgurile de animale!

    Ramona Dascălu -

    Se cere deschiderea târgurilor de animale! Situația crescătorilor de animale devine din ce mai dramatică, mai ales în zonele de munte unde oamenii se ocupă preponderent cu creșterea animalelor, și asta pentru că din cauza menținerii suspendării târgurilor, mulți se văd nevoiți să-și vândă animalele cu bani puțini, fiecare pe unde apucă. Un semnal de alarmă în acest sens este tras de Călin Mătieș, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale și producătorul pitei de Sântimbru, ales la alegerile din toamna anului trecut senator PSD, în județul Alba.

    Călin Mătieș îi cere președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să redeschidă târgurile de animale cât mai repede cu putință, mai ales acolo unde incidența cazurilor de pestă porcină africană este foarte scăzută. Călin Mătieș consideră că de redeschiderea târgurilor de animale depinde soarta multor crescători.

    De asemenea, în adresa trimisă președintelui ANSVSA, parlamentarul solicită, pe lângă redeschiderea târgurilor, în condiții de siguranță, și identificarea de soluții pentru prevenirea extinderii epidemiei de pestă porcină africană.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă integral scrisoarea deschisă transmisă de senatorul PSD Călin-Gheorghe Mătieș președintelui ANSVSA Robert Chioveanu:

    ”Stimate domnule Președinte,

    Deja afectată de epidemia de coronavirus, România se află din nou sub incidența răspândirii cazurilor de pestă porcină africană, fapt care afectează buna desfășurare a activităților de comercializare a animalelor din mediul rural.

    Recent, Guvernul Cîțu a propus, în contextul pandemiei de COVID, menținerea suspendării activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7, alin. (1) din Hotărârea de Guvern nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, fapt care a condus la prelungirea situației mai sus menționate referitoare la restricționarea crescătorilor de animale de a-și comercializa produsele.

    Situația este cu atât mai gravă din cauza faptului că numărul abatoarelor este insuficient la nivel național, sunt județe neacoperite, iar transportarea animalelor către acestea este îngreunată nu doar din cauza distanțelor prea mari care trebuiesc parcurse dar și de necesitatea transportării acestora cu un automobil de către Direcția de Sănătate Veterinară.

    În acest context, crescătorii de animale și oamenii din mediul rural au ajuns să fie constrânși de intermediari să reducă prețurile pentru comercializarea animalelor până la un nivel la care riscăm să îngenunchem “țăranul român” iar după cum bine știți, în România sunt zone rurale de munte precum județul Alba, iar aici fac referire în mod special la munții Apuseni, unde oamenii trăiesc doar din creșterea animalelor, fapt ce poate duce într-un final la depopularea acestor zone deja defavorizate.

    În acest sens, domnule președinte, vă solicit să luați măsuri urgente pentru redeschiderea târgurilor de animale având în atenție respectarea tuturor măsurilor de prevenție a răspândirii epidemiei de coronavirus precum și să identificați soluții similare pentru prevenția extinderii epidemiei de pestă porcină africană astfel încât crescătorii de animale să nu mai aibă de suferit.

    O strategie de monitorizare a focarelor de pestă porcină africană care să permită deschiderea târgurilor și să corespundă nevoilor crescătorilor de animale la nivel național, este imperios necesară. O primă soluție ar fi să putem stabili scenarii graduale pentru fiecare localitate în parte, cu zone verzi, galbene, roșii în funcție de gradul de răspândire a pestei porcine.

    Târgurile ar putea fi redeschise în zonele verzi (0 cazuri/ focare de pestă porcină) inclusiv pentru comercializarea porcinelor, în zonele galbene (sub 5 cazuri/ focare de pestă porcină) ar putea fi comercializate animale exceptând porcinele, urmând ca doar regiunile roșii (peste 5 cazuri/ focare de pestă porcină) tărgurile să rămână închise.

    Suplimentar, proveniența animalelor ar putea fi certificată facil de către medicul veterinar, care să fie prezent în fiecare târg, prin verificarea crotaliilor. Prin această măsură se poate avea un control asupra gestionării și monitorizării numărului de animale cât și modalitățile actuale de comercializare ale acestora, inclusiv în ceea ce privesc porcinele, unde o mare parte din exemplare nu sunt înregistrate din lipsa subvențiilor.

    În încheiere, vă solicit să luați act de problemele expuse mai sus și să dispuneți redeschiderea târgurilor de animale și crearea unui plan de măsuri tehnico-sanitare care să permită acest lucru în deplină siguranță pentru cetățeni. Vă rog să îmi răspundeți în scris la adresa de email”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, de către Călin-Gheorghe Mătieș, senator PSD în județul Alba.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”