• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Felicitări, domnule Oros! Ați dat ordonanța pe despăgubiri, ați transparentizat consultările pe PNS. Asociația Forța Fermierilor vă întinde mâna!

    Vlad Macovei -

    ATENȚIE: Acest editorial este un text contrafactual, de genul “ce ar fi dacă”. Lucrurile și atitudinile spuse mai jos nu s-au întâmplat încă, nici nu știm dacă se vor petrece, dar îmi doresc sincer, pentru fermierii României, ca acestea să se materializeze. Să pot transmite, pe bune, un asemenea mesaj. Dacă ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ar face ceea ce s-a angajat, de fapt: adoptarea cât mai repede unei ordonanțe de urgență pentru acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară (neapărat înainte de adoptarea Legii Bugetului, completarea mea) și transparentizarea consultărilor cu fermierii pe PNS și PAC 2021-2027 (neapărat prin transmiterea în direct pe pagina de Facebook a ministerului a acestor dezbateri, completarea mea), atunci putem porni la construcție. Putem pune, cu toții, agricultura în ofensivă. Și atunci textul de mai jos ar deveni factual. Doamne ajută!

    Domnule ministru Oros,

    M-ați surprins plăcut. Ultimele dumneavoastră decizii sunt extrem de apreciate de membrii Asociației Forța Fermierilor, de întreg sectorul agroalimentar, în general. Ați dovedit curaj și viziune, felicitări. Ați pus interesul național înaintea altor tipuri de interese, mult mai mici. Ați dat un semnal clar că vreți să depășiți (in)deciziile trecutului. Trecutul e trecut. Prezentul și viitorul sunt cele contează pentru a pune agricultura în ofensivă. 

    Nu am avut și nu am nimic personal cu dumneavoastră. Atitudinea mea critică, tonul ridicat, cuvintele ascuțite, au avut ca scop interesul național în sectorul agroalimentar, adică susținerea fermierilor români. Atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Sunt un om care face diferența între mijloace și scopuri, nu le confundă și, niciodată, nu pune mijlocul mai presus de scop. Sper că și dumneavoastră, bărbătește, veți face același lucru.

    Decidenții politici, liderii fermierilor, toți trebuie judecați după fapte și nu după vorbe. Vă mărturisesc că dacă nu ați fi luat aceste două măsuri, considerate esențiale de către majoritatea fermierilor români, lucrurile nu s-ar fi putut normaliza între noi. Pentru că nu eu sunt important, ci interesele fermierilor români. Iar eu, domnule ministru, nu fac și nu voi face blaturi cu aceste interese. Agrointeligența și Forța Fermierilor vor fi întotdeauna, și indiferent de riscuri, de partea celor mulți, de partea celor a căror voce nu ați prea ascultat-o, până acum. Mă bucur că ați dat un semnal puternic că o veți face de acum înainte.

    Nu am niciun fel de resentimente și vă întind mâna. Mă cunoașteți destul de bine. Am trecut peste toate minciunile aruncate în piață de unii colaboratori de-ai dumneavoastră, despre mine personal și despre Asociația Forța Fermierilor. Nu asta e important acum. Pot înțelege că a fost o perioadă complicată pentru dumneavoastră, că presiunile au fost mari. Dar în perioadele grele, se văd lideri politici curajoși. Așa că important este să vă țineți de lucrurile bune pe care trebuie să le faceți pentru fermieri români. Nimic nu este mai important decât asta, sper să înțelegeți. Dacă faptele vor fi egale cu vorbele, puteți conta pe colaborarea și comunicarea cu Asociația Forța Fermierilor.

    Vă ofer un verset din Biblie care pe mine mă luminează de fiecare dată când mă gândesc ce am de făcut: “Iată îți poruncesc: Fii tare și curajos, să nu te temi, nici să te spăimântezi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine pretutindenea, oriunde vei merge” Iosua 1:9.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd