• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA – anunț pentru fermieri despre subvențiile APIA din acest an

    Roxana Dobre -

    Șeful APIA – anunț pentru fermieri despre subvențiile APIA din acest an. Cererea unică 2021, documentul pentru subvenții este pregătit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) iar funcționarii vor organiza și întâlniri de informare cu fermierii, în condițiile actuale privind regulile de distanțare. Șeful APIA, Adrian Pintea, spune că funcționarii vor programa sesiunile de informare după data de 15 februarie.

    ”Vom organiza și acele întâlniri cu fermierii. Cel mai probabil după data de 15 februarie, când ne asigurăm că avem toate legislația pentru subvenții emisă și publicată astfel încât să putem spune exact beneficiarilor cum vor funcționa campaniile în anii de tranziție”, a adus precizări directorul APIA.

    Mai mult, conform directorului executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, procesul de preluare a cererilor a decurs bine anul trecut când s-a desfășurat în sistem online și a arătat chiar avantajele acestui sistem de preluare.

    ”În contextul epidemiologic al anului 2020, procedura de preluare a cererilor unice de plată a necesitat o adaptare rapidă la noile realități, care, pentru evitarea riscului de răspândire a noului Coronavirus, a impus închiderea cererilor în lipsa fizică a fermierilor. Fără a se face rabat de la necesitatea completării unui dosar de cerere cu toate documentele necesare, conform legii, în funcție de specificul exploatației sau al schemelor de sprijin solicitate, și depunerea acestora a fost adaptată la acest imperativ. Procesul de preluare a cererilor apreciem că a decurs bine și a arătat chiar avantajele acestui sistem de preluare. Cum criza sanitară nu a fost depășită la acest moment, preluarea cererilor unice de plată în anul 2021 va continua, cel mai probabil, să se efectueze online, deci fără prezența fizică a fermierilor. Continuitatea activității APIA este de asemenea un imperativ determinat de nevoia de sprijin a agriculturii și a fermierilor, de aceea este în curs de actualizare și legislația specifică pentru pregătirea campaniei de preluare a cererilor unice 2021. Cu toate că precizăm că anii 2021 și 2022 vor fi ani de tranziție spre un nou ciclu al P.A.C. – cauzele tranziției fiind complexe – unele constante în primirea cererilor unice de plată pentru acest an rămân valabile, ca și în anii precedenți, reamintind astfel că responsabilitatea privind legalitatea și regularitatea declarațiilor fermierilor, respectiv a documentelor emise de alte autorități cu care APIA colaborează în acest mecanism decisiv pentru o bună desfășurare procesului de obținere a subvenției revine declaranților, respectiv emitenților actului”, a explicat șeful APIA Mureș pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    800.000 de fermieri, așteptați să depună cererea unică din 1 martie

    Conform unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului lansată de MADR în dezbatere publică săptămâna trecută, peste 800.000 de beneficiari ai schemelor/măsurilor de ajutor/sprijin ar urma să depună cererea unică în 2021. Din datele obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO formularul pentru cererea unică este pregătit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și urmează să fie definitivat și publicat în Monitorul Oficial în luna februarie pentru a intra în vigoare oficial.

    Reamintim că în Campania 2020, depunerea cererii unice a demarat pe 2 martie și, deși trebuia să se finalizeze pe 15 mai, acesta a fost prelungită cu o lună din cauza pandemiei de COVID-19.  Fermierii au putut cere următoarepe scheme de plată, care se vor aplica și în acest an:

    – schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic,
    – măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),
    – ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

    În Campania 2020, completarea declaraţiei de suprafaţă s-a realizat electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro. Conform datelor APIA,  în perioada 2 martie – 15 iunie 2020 au fost depuse un număr de 826.964 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.814.937,86 hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou