• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai bătrână vacă din România! Indra are aproape 25 de ani și a fost salvată de la abator

    Roxana Dobre -

    Cea mai bătrână vacă din România are 25 de ani și a fost salvată de la abator unde a ajuns după ce, din cauza vârstei, nu a mai putut da lapte. Bovina se află în prezent la un adăpost de animale din județul Argeș unde este răsfățată de cei doi proprietari ai stabilimentului – soții Badea.

    Într-un adăpost pentru animale din România trăiește văcuța Indra, care are una dintre cele mai impresionante poveşti fiind un animal ”expirat” ieșit și uz sau reformă cum este cunoscută denumirea acestor animale printre crescători. Aceasta, după mai bine de 20 de ani de exploatare, rămăsese infertilă şi  devenise implicit nefolositoare industriei laptelui. Urma să ajungă la abator dar a fost salvată și acum este una dintre ”răsfățatele” din sanctuarul Nima de la Brăduleţ, județul Argeș unde se desfășoare un proiect al Fundaţiei Siddhartha, înfiinţată de către doi soți, iubitori de animale,  Doina Badea şi soţul său.

    După ce și-a terminat ciclu de producție într-o fermă și a ajuns la ”bătrânețe”, văcuța Indra urma să ajungă la abator. Dar, precizează Doina Badea, s-a întâmplat un mic miracol. „Pentru salvarea ei (şi a prietenelor ei din fermă Nima şi  Fetiţa), întreg Universul s-a pus în mişcare şi s-a creat un loc unic în România la acea vreme, un sanctuar pentru văcuţe. În sanctuar, Indra trăieşte de peste 2 ani o viaţă atât de frumoasă şi de liniştită încât „venerabila bunicuţă”, probabil cea mai bătrână văcuţă din România la cei aproape 25 de ani ai săi, nu se mai satură de ea şi găseşte în fiecare zi motive să mai rămână alături de noi şi de prietenele ei văcuţe din sanctuar”, adaugă co-fondatoarea sanctuarului de la Brăduleţ pentru Adevărul.

    Zeci de animale chinuite de foştii proprietari sau salvate de la abator

    În sanctuarul din comuna argeşeană Brăduleţ  sunt îngrijite zeci de animale chinuite de foştii proprietari sau salvate de la abator. Povestea locului ”văcuțelor” fericite  funcționează de peste trei ani, mai exact de pe 28 ianuarie 2018, când un fermier din Brădetu, comuna Brăduleţ (zona în care cei doi soţi s-au mutat permanent din Bucureşti în 2014) le-a solicitat ajutorul cu văcuţele din ferma sa, pe care intenţiona să o închidă, nefiind profitabilă. „Omul era conştient că o parte din văcuţe ar fi ajuns direct la abator, fiind bătrâne sau cu o producţie prea mică de lapte şi ştiind că suntem implicaţi în salvarea animalelor, spera să găsim noi o soluţie pentru ele, respectiv un loc de unde să nu ajungă la abator. Între timp, una dintre văcuţele sale, pe nume Nima, şi-a fracturat piciorul în fermă, iar salvarea ei a presupus prima intervenţie chirurgicală ortopedică pentru remedierea unei fracturi de radius la bovine din România”, precizează Doina Badea.

    La Santuarul Nima trăiesc mai multe bovine salvate fie de la abator, fie din condiții groaznice

    Pentru că niciun veterinar din România nu mai făcuse o astfel de intervenţie până atunci, găsirea unui specialist din străinătate şi a soluţiilor medicale pentru Nima a fost o adevărată aventură contra-cronometru, deoarece fiecare zi putea agrava factură până la punctul în care devenea inoperabila. Căutând un loc în care văcuţele să poată trăi bine îngrijite până la adânci bătrâneţi, Doina Badea şi soţul său au aflat că în România nu există la acel moment niciun astfel de loc, iar în străinătate (unde există multe sanctuare pentru animale de fermă, unele de peste 40 de ani), nu pot fi transportate, deorece legislaţia europeană nu permite transportul văcuţelor dintr-o ţară în alta decât dacă provin dintr-o fermă autorizată pentru comerţ intra-comunitar şi dacă sunt transportate în scopul sacrificării, exploatării sau reproducerii (practic neexistând soluţie legală pentru transportul către un sanctuar sau o clinică medicală, de exemplu). „Cu alte cuvinte, nu am avut alternativă, decât să creăm noi înşine un sanctuar pentru ele”, spune Doina Badea.

    În acest moment, de sanctuar se ocupă 4 îngrijitori, dintre care 3 permanenţi şi unul sezonier (doar în sezonul rece). Pe lângă ei, de aspectele organizatorice, financiare, comunicare, strângere de fonduri, prezenţa online, etc, se mai ocupă 3 persoane (inclusiv Doina Badea) în regim de voluntariat.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului