• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii dobrogeni solicită suplimentarea fondurilor europe alocate pentru irigații

    Angelica Lefter -

    Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea continuă demersurile pentru îmbunătățirea și reabilitarea sistemului de irigații în zonă,  ca urmare a discuțiilor și întâlnirilor avute încă de anul trecut cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), susținând eforturile producătorilor agricoli de avea acces la apă, potrivit unui comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Informarea transmisă și redată integral, este semnată de Theodor Ichim, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD).

    ”După cum bine știți, zona Dobrogea s-a confruntat în ultimii ani cu fenomenul de secetă pedologică, totul culminând cu situația excepțională generata în anul 2020, aspect confirmat de datele publice transmise de Ministerul Agriculturii, conform cărora, din suprafața totală calamitată de 1,2 – 1,4 milioane de hectare la nivelul țării, 416.000 ha au fost doar în județul Constanța, deci mai bine de o treime iar această raportare se referă doar la culturile de toamnă (orz, grâu, rapiță).

    Fenomenul de secetă pedologică a continuat să se manifeste pe tot parcursul anului, culturile așa-zise de primăvară, floarea soarelui și porumb, fiind, de asemenea, calamitate.

    În această situație specială, starea producătorilor agricoli afectați de secetă s-a agravat, aceștia având nevoie de sprijin, iar soluția de viitor este reprezentată de reabilitarea sistemelor de irigații, atât cel primar aparținând ANIF, cât și cele secundare, preluate și administrate de Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI-uri).

    Dacă pentru reabilitarea sistemului de irigații primar, urmare a întâlnirii din septembrie 2020 cu George Scarlat, fost secretar de stat, actual Senator și Președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, am obținut promisiunea alocării unor fonduri de minim 420 milioane de euro pentru județul Constanța și 150 de milioane pentru județul Tulcea, prin noul Plan de Național de Relansare și Reziliență, beneficiarii privați, de tip OUAI au avut și vor avea acces la finanțare prin intermediul măsurilor deschise de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), așa cum, în perioada de programare 2014 – 2020, au fost alocate fonduri prin Submăsura 4.3.I – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice – Componenta infrastructura de irigații.

    Luând la cunoștință de nemulțumirea fermierilor referitoare la faptul că în ultima sesiune din anul 2020, alocarea pentru această măsură a fost doar de 43.700.259 de euro, sumă insuficientă pentru numărul de proiecte depuse, respectiv 95, conform Anexa_nr. 7, publicată pe site-ul AFIR, noi, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea solicităm suplimentarea fondurilor alocate acestei sesiuni, pentru a putea fi finanțate toate proiectele eligibile, implicit și a celor din zona Dobrogea.

    O astfel de decizie ne-ar confirma că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține și consideră de importanță națională reabilitarea sistemului de irigații, sprijinind și zonele cu grad mare de ariditate, așa cum este Dobrogea.
    Cu această ocazie am transmis reprezentaților MADR, astăzi, 28 ianuarie 2021, o solicitare oficială pentru suplimentarea fondurilor sesiunii mai sus menționate.

    Totodată, dorim să subliniem faptul că realizarea acestor proiecte a reprezentat un efort major pentru solicitanți, în contextul anului agricol 2020 extrem de dificil din punct de vedere al secetei, COVID și implicit financiar, și vă reamintim că prin intermediul acestor proiecte se propune reabilitarea infrastructurii preluate prin Protocol de la ANIF și deținute de OUAI-uri, lucru care ar asigura irigarea terenurilor exploatate și deja calamitate de secetă, ar reprezenta un stimul pentru continuarea activității producătorilor agricoli din zonele aride, fiind un adevărat colac de salvare, și astfel vor putea fi salvate locurile de munca dar și munca de o viață a multora dintre noi”, se arată în informarea transmisă de Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD).


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România