• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Banii pentru fermieri NU există în buget! Guvernul taie de la Agricultură un miliard! Strategia lui Oros: Dezbinare și tras de timp!

    Vlad Macovei -

    Anul acesta riscă să fie un dezastru și mai mare decât 2020 pentru fermierii României, pentru securitatea alimentară națională, chiar dacă, până acum, condițiile meteorologice sunt favorabile unui an bun pentru producții. Presat de deficitul bugetar ce nu poate depăși 7%, Guvernul a decis să retrogradeze agricultura dintre prioritățile cheltuielilor publice în acest an. Ministrul Adrian Oros nu pare să aibă soluții pentru a repune agricultura în ofensivă, singura strategie este mimarea unor consultări cu o parte a mediului asociativ, pentru ca mai apoi, când veștile proaste vor fi confirmate oficial să poate zice că este “acoperit de regulament”, ca la fotbal.

    Miza lui Oros, supraviețuirea politică, pare să fie în coliziune frontală cu miza fermierilor, asigurarea tuturor condițiilor pentru un an agricol mai bun. Citiți, analizați și trageți dumneavoastră concluziile!

    Ideile principale ale textului:

    Informațiile exclusive, pe larg:

    Conform informațiilor de la cel mai înalt nivel guvernamental, obținute de către mine în ultimele zile, Ministerul Agriculturii are, în acest an, o limită de cheltuieli bugetare, aprobată deja, cu un miliard de lei (aproximativ 210 milioane euro) mai puțin decât în 2020. Decizia ar fi fost deja luată la nivelul Executivului și, practic, de acum înainte, se va discuta doar cu se vor împărți puținii bani rămași. Despre lupta miniștrilor pentru a obține o parte cât mai mare din buget pentru ministerele pe care le conduc, puteți citi AICI

    Din totalul cheltuielilor Ministerului Agriculturii, lăsând la o parte salariile și alte costuri fixe, acest minus de un miliard de lei înseamnă o reducere cu 35% a nivelului de bani care urmează să ajungă direct la fermieri, prin diverse programe, față de nivelul anului trecut. Repet, conform surselor mele, este vorba de o decizie guvernamentală, nu doar de o intenție. 

    Reprezentanții MADR au evitat să dea un răspuns tranșant la întreabarea mea clară, dacă pot confirma această informație, rugându-mă să discutăm despre aceasta după aprobarea Legii Bugetului. Așadar, nu avem o dezmințire oficială a acestei situații iar MADR a fost informat despre faptul că am această informație pe care doresc să o confirm și să cer un punct de vedere. Cu tot respectul, publicul nostru, majoritatea fermierilor României, trebuie să știe ce li se poate întâmpla, nu putem aștepta.

    Conform informațiilor din mediul asociativ, ministrul Adrian Oros a încercat să liniștească spiritele în ședințele cu unele asociații din ultimele zile, spunând că el a trimis Ministerului de Finanțe două variante de buget a Agriculturii, una optimistă și una pesmistă. Ministrul Agriculturii a încercat, astfel, să pregătească psihologic fermierii pentru o situație negativă cu privire la programele de finanțare. Întrebat însă deschis dacă bugetul va fi redus față de anul trecut, Adrian Oros a negat explicit. Probabil, strategia decidenților din Ministerul Agriculturii este de a fierbe broasca de vie fără ca aceasta să sară din oală, crescând temperatura doar puțin câte puțin, în timp. 

    De asemenea, ministrul Oros a anunțat că proiectul de OUG pentru acordarea despăgubirilor de secetă este conceput dar nu îl va pune în dezbatere publică acum, ci după adoptarea Legii Bugetului. Aici, cu voie sau fără voie, ministrul Agriculturii a picat în capcana perfectă. De mulți ani, cei de la Ministerul de Finanțe, pentru a bloca multele cereri financiare prin inițiative legislative, aici includem și proiectele de ordonanțe care acordă bani, spuneau: nu există prevedere bugetară, sursa de finanțare trebuie menționată. 

    Numai că sursa de finanțare nu poate fi identificată decât dacă există o prevedere legală care să o menționeze. Conform Legii Finanțelor Publice, este interzis să schimbi destinația unei prevederi bugetare, adică să iei bani de la ceva și să dai altceva. Sigur, acest lucru s-a practicat pentru că nu există, de fapt, nicio modalitate legală de a sancționa acest lucru. Însă una peste alta, suntem în ghicitoarea cu oul sau găina: Nu poți da OUG pentru despăgubirile de secetă până nu identifici sursa de finanțare iar sursa de finanțare nu poate fi identificată până când nu există OUG care să prevadă acest capitol bugetar. 

    Concluzia e una singură, Ministerul de Finanțe decide cum îi convine, tocmai de asta relația între ministrul de Finanțe și ministrul Agriculturii, în acest caz, este esențială. Conform surselor mele din PNL, Adrian Oros nu a avut o relație nemaipomenită cu fostul ministru de Finanțe, actual premier, Florin Cîțu. Nici cu actualul ministru, Alexandru Nazare, nu există o chimie deosebită (Oros provine din “clasicul” PNL, Nazare din PDL). În loc să construiască această relație, esențială pentru fermieri, ministrul Agriculturii trimite variante pesimiste și optimiste de buget! Pe care, oare, a ales-o ministrul de Finanțe, ce ziceți?

    Pe lângă punerea sub semnul întrebării a acordării despăgubirilor la culturile de primăvară, acum înțelegeți și de ce s-a renunțat la Programul Tomata. Nu pentru că se dorește îmbunătățit, ci pentru că nu sunt bani. Anul trecut, Ministerul Agriculturii a acordat 40 de milioane de euro pentru acest sprijin către legumicultori. Strategia este de a anunța la pachet o tăiere cu o posibilă revenire îmbunătățită, programul pentru mai multe feluri de legume, dar care nu are nici o dată concretă. Prin urmare, ce rămâne cu adevărat este doar tăierea. Exact la fel s-a procedat și Programul Lâna. Discuția aici nu este dacă aceste programe erau bune sau rele, cu siguranță se pot îmbunătăți. Problema este că Adrian Oros a procedat netransparent, ascunzând fermierilor adevăratele cauze.

    În fața acestei crize, ministrul Agriculturii a preferat să meargă pe principiul dezbinării și pe mimarea consultărilor cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar. S-a văzut doar cu anumite asociații, întâlniri din care s-au publicat doar niște fotografii și informații succinte și incomplete, “consultări” în care Adrian Oros, a rostit, în cel mai bun caz, doar jumătăți de adevăr. Unde sunt fermierii României, marea masă a lor, în această poveste urâtă? Așa cum mai ziceam, din păcate, sunt ostaticii acestui delir public, care merge din rău în mai rău pentru agricultura națională. Asociația Forța Fermierilor a solicitat, public și în scris, ca toate întâlnirile, dezbaterile, consultările dintre decidenți și mediul asociativ să fie transmise integral, în direct, pe pagina de Facebook a ministerului. Nici un răspuns până acum. Lipsă totală de transparență, lipsă totală de respect față de fermieri.

    Am două mesaje de final. Unul pentru ministrul Agriculturii: Domnule Oros, încă puteți repara ce ați stricat. Încă puteți obține o înțelegere cu fermierii, acum în doisprezecelea ceas, pentru a realiza o coalizare a fermierilor cu politicienii care susțin agricultura în a obține resurse bugetare. Încă putem pune agricultura în ofensivă, nu vă bateți joc de destinul sutelor de mii de fermieri români. Banii de la buget pentru susținerea fermierilor, am mai spus-o, nu sunt pomeni. E o investiție, e o investiție în securitatea alimentară a României și în viitorul fermierilor noștri. Acești bani vor fi folosiți pentru a începe anul agricol, de acești bani vor beneficia și companiile de agribusiness, întreg mediu privat economic, PIB-ul României și, indirect, chiar bugetul de stat. Ca orice investiție bună, se întoarce în favoarea celui care a făcut-o. Ce ratați acum, din cauză de aroganță, comoditate și țâfnă, nu se mai întoarce. Și victimele vor fi chiar fermierii. 

    Puteți, dacă veți da dovadă de curaj și abilitate politică, dacă veți lăsa orgoliul deoparte, să impuneți agricultura între prioritățile guvernamentale. E greu dar nu imposibil, e nevoie de o strategie foarte abilă și de consensul fermierilor. Nu vă amăgiți cu camarila pe care o aveți acum în jurul dumneavoastră, după ce nu veți mai fi ministru vor fi primii care vă vor ataca. Și poate că noi, ăștia care v-am criticat, poate dur dar pe bună-dreptate, vom singurii care vă vor întinde o mână. Luați-i pe fermieri drept parteneri, pe toți, nu doar pe cei zece reprezentanți ai mediului asociativ cu care vă întâlniți acum! Dumnezeu să vă lumineze și să vă dea gândul bun, în acest ceas negru pentru fermierii români!

    Al doilea mesaj este pentru reprezentanții mediului asociativ care sunt în grațiile ministrului Agriculturii: Renunțați la blaturi! În acest moment critic, nu vă mai autoamăgiți că faceți destul pentru membrii dumneavoastră! În momente dificile pentru fermieri, deci pentru țară, trebuie să puneți, cu curaj, interesele celor mulți înaintea intereselor și mizelor dumneavoastră! Nu uitați, dacă și această tentativă de a adera la COPA-COGECA va fi un eșec, va fi exclusiv vina dumneavoastră. Trebuie să vă treziți! Doamne ajută!


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă