• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri terorizați de ciobani: Suntem în Estul sălbatic! Distrug hectare întregi și legea nu-i pedepsește!

    Angelica Lefter -

    Estul sălbatic – așa descrie un fermier teroarea la care este supus constant de ciobanii care își mână animalele în culturile sale semănate în toamnă. Fenomenul este semnalat de mai mulți ani, dar în ultima perioadă agresivitatea crescătorilor și îngrijitorilor de ovine a escaladat, iar legea prea blândă le este favorabilă, în timp ce agricultorii nu pot să le facă nimic mai mult decât reclamații.

    După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat că legislația din România va fi înăsprită în cazul pășunatului abuziv, telefonul redacției (0744.311.359) sună încontinuu, iar mesajele fermierilor sunt numeroase. Agricultorii salută inițiativa pe care speră să o vadă implementată cât mai repede. Fermierii spun că se simt terorizați de ciobanii care le calcă câmpurile și mulți chiar se tem să mai facă sesizări întrucât știu că făptașii vor scăpa nepedepsiți și se vor răzbuna.

    Un caz special am primit dintr-o comună din Galați care s-a transformat în teren de bătălie între fermieri și ciobani. Agricultorii spun că sunt terorizați de oierii care își pasc animalele pe culturile lor, iar justiția nu-și face treaba. Zona s-a transformat în ”Estul Sălbatic”, cu bătăi, plângeri la poliție și procese, din care oierii au ieșit de cele mai multe ori doar cu amenzi ușoare. Fermierii spun că au ajuns la capătul răbdării și cer legi pe măsura faptelor!

    Câteva zile în folosul comunității pentru acte de violență

    Fermierul Teodor Durac administrează alături de familia sa prin societatea ”Guiță Tanța” din comuna Fârtănești, județul Galați, 300 de hectare de teren cultivate cu cereale. Bărbatul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că întreaga familie se teme de ciobanii din zonă, care-și pasc fără frică, la orice oră din zi sau noapte, animalele în grâul abia răsărit și care au devenit violenți, dacă li se atrage atenția.

    ”Avem o suprafață de 45 de hectare cultivate cu grâu și ne învecinăm cu un imaș de oi în care sunt 3 stâne și efectiv trebuie să ne luptăm cu ciobanii. Este un fel de Vestul Sălbatic, doar că îi putem spune ”Estul Sălbatic”, aici, la noi. După atâtea probleme care sunt în agricultură, o mai avem și pe aceasta. Ne șantajează de ani de zile, intră cu oile pe culturile noastre. Problema este foarte veche, nu numai la mine, și la alți fermieri din comună. Ciobanii au ajuns să ne dea cu ghioaga în cap. Fratele meu este bătut de ciobani pentru că i-a prins cu oile pe pământul nostru. Nu este lege pentru ei. Un frate de-al meu a fost bătut grav de un cioban, pe care l-a și dat în judecată. Rezultatul a fost că i-a dat niște zile de muncă în folosul comunității, dar nici pe acelea nu le-a efectuat. Pe lângă grâul nostru, hectare întregi de viță de vie sunt acum în posesia ciobanilor pentru că le distrug primăvara rodul, lăstarul, și oamenii se tem de ei. Sunt câte 10 ari, 5 ari, 20 de ari, în total sunt 100 de hectare, au proprietari, dar dacă nu este lege să-i apere, oamenii au lăsat via. Eu am făcut și gard, nu pot pune electric că nu este curent în zonă, dar gardul făcut de mine a fost distrus și au intrat fără nicio problemă”, a povestit fermierul gălățean.

    Turmele de oi pășunează în grâul fermierului pe timpul iernii

    Înțelegerea a eșuat, conflictele dintre agricultori și ciobani au escaladat

    Agricultorul gălățean spune că a încercat o înțelegere cu administratorul și deținătorul stânelor, un consătean cu care a vrut să lămurească problema, însă efortul a fost în zadar.

    ”L-am chemat la primărie la ora 10:00 să ne înțelegem, ca și consăteni. Patronul de oi a recunoscut: da, ciobanul meu s-a îmbătat, le-a scăpat, ce să facem? N-o să se mai întâmple, haideți să nu mergem la judecată! La ora 12:00 l-am prins iarăși pe acel cioban cu oile în cultură. Deci la ora 10:00 își punea sufletul pe masă, la ora 12:00 făcea la fel! Nu trebuie să considerăm că ciobanii sunt necăjiți, acum au telefoane mobile, mașini de teren, mesajele ajung imediat la ei. Cu unii suntem și rude, dar fac amenințări paznicilor mei, ca să nu-i mai deranjeze! Le este mai simplu să intre pe culturile oamenilor, au văzut că nu se iau măsuri, că legea este slabă și consideră că în loc să consume nutrețul, poate consuma de pe culturile noastre, este vorba doar de lăcomie!”, a menționat agricultorul.

    Turmele de oi calcă în picioare grâul fermierilor

    Schimbarea pedepselor pentru încălcarea proprietății și actele de violență, soluția agricultorilor

    Teodor Durac spune că are și un mesaj pe care dorește să-l transmită atât autorităților cât și oierilor din zonă, din cauza cărora nu-și poate găsi liniștea.

    ”Vreau să trăiesc într-o lume normală! Mie mi se par lucruri total anormale, dacă omul are o posesie, indiferent că este proprietar sau în închiriere și dacă cineva i-o distruge sau încalcă, nu există cadrul legal pentru a-l trage la răspundere. Poliția mi-a spus că dacă l-am prins pe terenul meu, pot să-l bage doar la distrugere pe respectivul. Dar nu este corect, este mai mult decât atât, sunt mai multe infracțiuni, este violarea unei posesii și apoi distrugere și alte probleme. În afară de asta trebuie să te aperi de câini, atacă cu bâtele, sunt mulți. I-am prins noaptea, la 3-4 dimineața, sunt ore la care acționează. Pagubele făcute pe cele 45 de hectare sunt mari, dar ele variază, eu dacă spun acum că am o pagubă, până seara poate fi mai mare. Dacă sun poliția, primesc amendă de 500 de lei și are ce să le facă”, a declarat agricultorul.

    Fermierul Teodor Durac a adăugat că soluția problemelor sale și ale tuturor agricultorilor din respectiva comună ar putea fi găsită dacă mai multe autorități ale statului ar discuta și ar schimba ceva în legislația în vigoare care, după părerea sa, îi avantajează pe agresori și pe cei care apelează la fărădelegi.

    ”Cred că ministerul Justiției cu cel al Agriculturii ar trebui să găsească la masa rotundă o soluție. Să facă niște legi normale, nu mai aspre. Dacă rodul muncii ciobanilor este mielul și ar intra lupul în oi și i-ar mânca rodul muncii, aceștia ar cere împușcarea animalului. Rodul muncii mele este cultura, iar ei reprezintă lupii, că îmi strică cultura. Eu nu vreau decât să înceteze abuzurile din partea lor, vreau o lege pe măsura gravității faptelor lor! Cei de la Guvern ar trebui să-și dea seama de gravitatea faptelor acestor oameni. Primarul nu spune altceva decât: mergeți la judecată! I-a mai chemat, dar nu poate primarul să-i păzească”, a explicat agricultorul Teodor Durac pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții