Cargill cumpără o felie din tortul agriculturii ucrainiene. Nota de plată: 200 de milioane de dolari
agrointeligenta.ro -Gigantul american Cargill ”a pus pe masă” de 200 de milioane de dolari pentru o ”felie” din UkrLandFarming, cea mai mare exploatație agrobusiness din țara vecină. Tranzația plasează Cargill mai aproape de achizițiile record de cereale pe care China le face în această perioadă din regiunile estice ale Europei.
Cargill va prelua circa 5% din uriașa companie ucraineană evaluată la circa 4 miliarde de dolari și apreciată ca fiind a opta cea mai mare companie de agribusiness din lume în privința suprafeței cultivate. Conglomeratul agricol a fost fondat și construit în ultimii ani, prin achiziții, de Oleg Bakhmatyuk, un miliardar ucrainean.
„Tranzacția va ajuta Cargill să își asigure resurse sigure de aprovizionare pe termen lung de la unul dintre cei mai mari agricultori din Ucraina. UkrLandFarming câștigă un partener strategic foarte puternic, care îi va ajuta să își atingă obiectivele de export, în special în Asia”, a declarat pentru Financial Times Nick Piazza, director executiv al SP Advisors din Kiev.
Ucraina, recolte record de cereale
Ucraina, care a raportat în 2013 o recoltă record de porumb de anul trecut de 29 de milioane tone, speră să stimuleze exporturile în acest sezon la circa 35 la sută, catapultând țara din Europa de Est la rândul exportatorilor de porumb de top din lume. Acum, Ucraina se luptă cu Argentina la rangul de-al treilea cea mai mare țară exportatoare de porumb din lume.
Ucraina a făcut prima livrare de porumb în China la sfârșitul anului trecut, ca parte a unui împrumut-pentru-porumb afacere 3 miliarde de dolari intermediat de companii de stat din ambele țări.
Americanii sunt în Ucraina din 1991
Tranzactia pe care Cargill o face în Ucraina are loc pe fondul celei mai grave crize politice din ultimul deceniu, relatează Financial Times. Potrivit publicației financiare, gigantul american este prezent în țara vecină încă din 1991 și în ultimii ani a făcut importante investiții și achiziții în silozuri, centre de prelucrare a semințelor de floarea soarelui și într-o uriașă fabrică de nutrețuri. Pe piața din Ucraina, rivalii celor de la Cargill sunt americanii de la Bunge și suedezii de la Glencore, companii care dețin, de asemenea, terminale pentru exportul cerealelor pe Marea Neagră.
Referitor la achiziția din Ucraina, Cargill s-a rezumat să declare: ”Compania noastră are permanent în vedere oportunități de afacere. Nu dorim să comentăm zvonuri sau speculații și vom face declarații doar când oportunitățile se fructifică”.
Cargill, și în România
Cargill furnizează produse alimentare, agricultură, produse financiare şi industriale şi servicii în întreaga lume. Compania este prezentă și în România din 1996, are sediul în Bucureşti şi are, în prezent, aproximativ 600 de angajaţi în 17 locaţii din ţară. Cargill activează în domeniul cerealelor, seminţelor oleaginoase şi hranei pentru animale.