Burse şi preţuri

Grâul românesc ratează o comandă din Egipt. Egiptenii au preferat oferta americană

Autoritatea de achiziţie a mărfurtilor din Egipt (GASC) a decis achiziţia a 55.000 de tone de grâu american, în  valoare de peste 16 milioane de dolari. Ciudat este că firma câştigătoare, Ameropa, a oferit şi grâu romanesc.

GASC, autoriatea care se ocupă cu achiziţiile a contractat 55.000 de tone de grâu american (soft red winter) din Statele Unite prin firma Ameropa, la preţul de 303 dolari/tonă C&F. De remarcat este faprul că Ameropa oferise şi grâu românesc la 295 de dolari pe tonă, potrivit Bloomberg.

Livrarea mărfii urmează a fi făcută de furnizor în perioada 11-20 februarie a acestui an.

Autoritatea Generală pentru Achiziţia de Mărfuri din Egipt (GASC) a comandat 535.000 de tone de grâu din Rusia, România, Franţa şi Ucraina, cu livrare în perioada 21 – 31 ianuarie şi în perioada 1 – 10 februarie 2014, a spus Reuters. Traderii din România au în acest sezon una dintre cele mai mari oferrte de export de cereale şi seminţe oleaginoase din istorie.

Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mondial, a fost şi cea mai importantă destinaţie pentru acest produs românesc. Egiptul achiziţionează 8-10 milioane de tone de grâu în fiecare sezon.

Exporturile de grâu ale României au fost de aproape 2,5 milioane de tone (peste 460 de milioane euro), între iulie şi octombrie 2013. Potenţialul de export este estimat la aproape patru milioane tone.

Sursa: Economica. net


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!