• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Consiliul Concurenței cere schimbarea legislației privind înființarea cabinetelor veterinare

  Roxana Dobre -

  Se cere modificarea legislaţiei privind înfiinţarea cabinetelor medicale veterinare! Consiliul Concurenței susține că a identificat mai multe ”bariere” pentru veterinari în urma finalizării unui studiu privind impactul prevederilor legale care obligă companiile din domeniul contabilității și cel al serviciilor medicale să fie deținute și/sau administrate de profesioniști în domeniu.

  Consiliul Concurenţei solicită modificarea legislaţiei privind înfiinţarea cabinetelor medicale veterinare şi a firmelor de contabilitate, în condiţiile în care aceasta este mai restrictivă decât cea necesară pentru desfăşurarea activităţii cabinetelor medicale umane, constituind bariere care afectează concurenţa, se arată într-un comunicat al autorității. Aceasta este principala constatare a Consiliul Concurenței în urma finalizării unui studiu privind impactul prevederilor legale care obligă companiile din domeniul contabilității și cel al serviciilor medicale să fie deținute și/sau administrate de profesioniști în domeniu”, arată sursa citată.

  Astfel, la ora actuală, un cabinet medical cu personalitate juridică poate funcționa dacă administratorul sau cel puțin o treime din numărul membrilor consiliului de administrație sunt medici. În același timp, un cabinet medical veterinar poate funcționa doar dacă printre asociați se regăsește cel puțin un medic veterinar care trebuie să fie și reprezentantul legal al firmei.

  Legislația nu permite persoanelor care nu dețin calificare în domeniul medicinei veterinare să înființeze firme

  Autoritatea arată că practic, legislația nu permite persoanelor care nu dețin calificare în domeniul medicinei veterinare sau contabilității, dar care dețin capital investițional, să înființeze firme pe această piață.

  ”Dacă în cazul serviciilor medicale umane, protecția sănătății publice este adecvat asigurată doar prin impunerea unor cerințe care vizează conducerea firmei, fără a impune vreo cerință cu privire la deținerea capitalului, nu se justifică impunerea unor criterii mai restrictive pentru serviciile medicale veterinare și pentru cele de contabilitate. În acest fel, se reduce concurența prin limitarea accesului operatorilor economici pe piețele respective”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

  Ca urmare, autoritatea de concurență solicită modificarea legislației privind înființarea și funcționare companiilor din domeniul contabilității și cel al serviciilor medicale veterinare, astfel încât condițiile să fie cel puțin similare cu prevederile din domeniul sănătății umane. O astfel de modificare ar putea conduce la întărirea concurenței și la accesul mai multor furnizori de servicii pe piață. Asigurarea unor condiții pentru stimularea concurenței ar putea conduce la înregistrarea de eficiență și la creșterea calității serviciilor, contribuind la promovarea intereselor clienților.

  ”Atât profesia de contabil, cât și cea de medic fac parte din categoria profesiilor liberale, iar Comisia Europeană încurajează eliminarea reglementărilor care restricționează în mod vădit și nenecesar concurența și care sunt disproporționate în raport cu scopul urmărit (printre acestea regăsindu-se și cerințele care privesc deținerea unei părți din capitalul social), și anume asigurarea unui nivel cât mai ridicat de calitate al serviciilor oferite la prețuri competitive, accesibile unui segment cât mai ridicat din populație/clienți”, mai arată Consiliul Concurenței.

  Conform sursei citate, studiile efectuate la nivel european au arătat că piețele pe care nu există reglementări privind controlul intrării sunt mai dinamice, furnizează mai multă inovație și se concentrează direct pe nevoile consumatorilor în ceea ce privește accesul și serviciile oferite.

  Varianta preliminară a studiului poate fi consultată pe pagina web a instituției timp de 30 de zile. Observațiile pot fi transmise în acest interval de timp, prin e-mail, la adresa dammc@consiliulconcurentei.ro. Observațiile vor fi trimise și în forma neconfidențială, având în vedere că acestea vor fi publicate odată cu varianta finală a studiului.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alertă ANM în vigoare! Vreme foarte rece și rafale puternice de vânt de peste 80-100 km/h! Apelul șefului APIA: 1 octombrie – termen limită pentru subvențiile pe hectar și animale! Anunțul făcut de RAR pentru proprietarii de tractoare și de combine!

  Ultimele știri

  Ziua europeană a produselor ecologice. Decizia pentru fermieri luată de trei instituții europene! Carmen Avram – interpelare către comisarul Wojciechowski: Când veți face studii pentru a vedea cum sunt afectați fermierii? Șeful APIA: Controalele în stupine au fost finalizate. Când primesc apicultorii banii!