• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bela Vaida, ANZ: Sprijinul cuplat nu este un ajutor social, ci trebuie dat crescătorilor de oi care fac performanță!

    Roxana Dobre -

    Animalele valoroase din stânele autohtone trebuie să pornească pentru stabilirea performanței la un moment ”zero” astfel încât să fie eliminate toate suspiciunile privind actele false sau berbeci/ovine care încasează subvenții fără drept. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, alături de șeful Agenției pentru Zootehnie (ANZ), Bela Vaida, au organizat miercuri, 10 februarie, o întâlnire cu crescătorii de oi pe tema plății subvențiilor privind Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) în perioada de tranziție, 2021-2022. De specificat că MADR are termen data de 19 februarie să trimită la Bruxelles decizia privind modul în care se vor acorda aceste plăți pentru următorii 2 ani.

    Adrian Oros a avut pe 10 februarie 2021, la sediul Agenției Naționale pentru Zootehnie discuții cu reprezentanți ai asociațiilor de ovine și caprine pe tema acordării Sprijinului Cuplat Zootehnic. Potrivit șefului ANZ, Bela Vaida, care a participat de la asemenea la întâlnirea cu oierii, discuțiile s-au axat pe regulile privind plata SCZ pe cap de animal pentru ovine/caprine. O schimbare importantă pentru crescători este legată de eliminarea obligativității privind existența unui berbec cu origine la 35 de ovine.

    ”Au fost o serie de discuții și propuneri dar sigur că decizia finală se va lua la Ministerul Agriculturii. Încercăm să găsim cea mai eficientă soluție în așa fel încât fermierii corecți și cei care contribuie în cel mai serios mod să primească acel sprijin cuplat. S-a pus și această chestiune în discuție, scoaterea berbecilor cu origine, au fost și propuneri de acest fel, dar v-am spus, decizia finală se va lua undeva săptămâna viitoare, în cadrul unei ședințe de lucru la minister și sigur că cea mai importantă este poziția ministerului. Spre surprinderea mea, această variantă este agreată de majoritatea crescătorilor de ovine”, a explicat Bela Vaida pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Ovinele neînscrise în Registrul Genealogic trebuie înregistrate din 2021

    Regulamentul pentru subvenții prevedea în anii trecuți ca ciobanii să dețină un berbec cu origine la 35 de ovine, chiar și neînscrise în Registrul Genealogic. Odată cu eliminarea reproducătorilor cu origine ”pică” și elibilitatea pentru femelele neînscrise astfel că ciobanii trebuie să înregistreze animalele în Registrul Genealogic sau Controlul Oficial al Performanțelor (COP). ”Corect (ovinele trebuie înscrise n.r), dar nu este treaba nici a ANZ-ului, nici a ministerului, ci este treaba asociațiilor. De ce să nu fie timp? Eu vreau să aduc o clarificare: cei care nu au fost înscriși până acum, se pot înscrie, chestiunea e că nu mai pot beneficia de ajutorul de stat pentru Controlul Oficial al Performanțelor (COP) și ajutorul de stat în baza hotărârii de guvern 1179 privind conducerea Registrului Genealogic, dar ei se pot înscrie și în cadrul asociației se stabilește cum se recuperează cheltuiala care se face cu ei, fie că plătește direct crescătorul, variante sunt. Important este ca această schemă de plată – sprijinul cuplat în sectorul ovin să ajungă la cei care într-adevăr fac activitate serioasă, începând de la controlul oficial al performanțelor și până la corectitudinea și seriozitatea înscrierii în registrele genealogice”, a punctat Bela Vaida.

    Fermierii care au investit în berbeci îi pot folosi mai departe  la ameliorare

    Investiția ciobanilor în berbecii de origine nu este în totalitate pierdută odată cu eliminarea reproducătorilor de la plata SCZ. ”Trebuie doar să ajungem la momentul zero, să știm exact ce valori au animalele noastre, de la care să pornim ameliorarea, adică reproducția, selecția și ameliorarea. Berbecii cu origine pot fi folosiți mai departe la ameliorare. Fermierii o să-i folosească în șeptelul lor, noi ținem cont că au certificat de origine și sigur că efectivul de animale din exploatația respectivă trebuie să se îmbunătățească cu acel berbec cu certificat de origine, dar este opțiunea fermierului, el a vrut să cumpere acei berbeci, îi folosește în exploatație mai departe, apoi o să-i vândă. Nimeni nu spune că certificatele de origine, sau cel puțin nu putem spune noi că certificatele de origine sunt concrete sau nu sunt reale. Ele există, unele animale circulă cu certificate de origine, și sigur că, în perspectivă, trebuie făcută curățenie, cum ați zis dumneavoastră, dar nu neapărat curățenie că nu totul este negru în momentul de față”, a mai punctat Vaida.

    Vor ”cădea” multe capete de ovine la plata din 2021?

    Bela Vaida  a mai precizat că nu crede că numărul ovinelor eligibile pentru plata SCZ vor scădea foarte mult chiar și cu noile condiții de acordare a plăților. ”Pentru 2021 ne vom încadra aproximativ în același număr de animale care vor primi sprijinul cuplat. Mai este încă o chestiune pe care am discutat-o și astăzi, sprijinul cuplat nu este un ajutor social pentru crescătorii de oi, sprijinul cuplat trebuie dat la acei crescători care fac performanță, și cu cât animalele care participă la această schemă și sunt eligibile sunt mai puține, cu atât suma este mai mare, deci un fermier serios care se încadrează în noile cerințe trebuie să primească bani mai mulți decât cei care până acum profitau de conjunctura legislativă care a fost”, a mai punctat șeful ANZ.

    Subvenția ”dedicată” pentru berbeci, luată în calcul în noul PAC

    Directorul agenției pentru zootehnie a amintit și despre subvenția dedicată pentru berbeci, o plată pe viață care să se facă doar pentru reproducătorii valoroși. ”Nu avem cum introduce pentru că pentru anul aceasta este o altă schemă de plată, trebuie notificată Comisia și nu mai avem cum, dar în mod cert, dacă vom lucra la Programul Național Strategic este o opțiune și eu cred că este o opțiune corectă această chestiune. Pe lângă asta, în doi ani de zile, chiar că putem avea berbeci foarte valoroși, care o să fie susținuți prin acel ajutor la care ne gândim, din 2023”, a mai spus Vaida.

    Referitor la prețul mare al berbecilor, cauzat în mare parte și de condiția care impunea ciobanilor să achizioneze un reproductor la 35 de ovine, Bela Vaida spune că dacă animalul este într-adevăr animalul este unul valoros, prețul de 4.000 de lei nu este unul prea mare.

    ”Eu vreau să vă spun următoarea chestiune, un berbec cu valoare de ameliorare și cu certificat de origine foarte bun merită și 4.000 lei, dar nu putem avea atâția berbeci așa de valoroși să merite 4.000 lei câți avem azi”, a conchis acesta.

    Potrivit mențiunilor MADR, făcute pe pagina proprie de Facebook, alături de ministru s-au aflat Antal Szabolcs Barabási, secretar de stat în cadrul MADR, directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Bela Vaida, directorul general Tatiana Preda, consilierul ministrului, Dorel Secară, precum și președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat. De asemenea, au fost prezenți reprezentanții a 52 de asociații care efectuează controlul oficial al producțiilor.

    La reuniune au participat Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine Dacia, Asociația Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana Arad, Asociația Miorița Arad, Asociația „MoldOvis” Botoșani, Asociația Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Federația Oierilor de Munte din România din România, federația ProOvis Bistrița Năsăud, Asociația Națională a Crescătorilor de Caprine „Caprirom” și Asociația Profesională a Ciobanilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare