Ajutor de Covid-19 pentru bovine în 2021! Sprijinul, plătit pentru tineret și îngrășătorii!
Roxana Dobre -O nouă formă de ajutor de Covid-19 pentru bovine a fost discutată cu liderii din sectorul de creștere a vacilor de lapte și de carne. Președinții de asociații au cerut Ministerului Agriculturii ca banii să ajungă la efectivele de tineret bovine.
Crescătorii de bovine au avut o întâlnire miercuri, 10 februarie, cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, iar un subiect important dezbătut a fost și cel legat de plata ajutorului COVID, schemă aprobată recent de Comisia Europeană să continue și în acest an.
Conform președintelui Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean, propunerile crescătorilor de bovine din rasele de carne au vizat ca sprijinul să se acorde pentru tineret, de minim 6 luni și nu 24 luni, cum a cerut programul în 2020.
”Pentru sprijinul Covid-19 am propus să intre și tineretul în cazul în care se va putea acorda acest ajutor și în acest an pentru că aici încă nu se știe exact – și într-adevăr este prea devreme, chiar dacă există acceptul Comisiei Europene. Nu știm cum va permite bugetul și ce se va putea acorda, dar noi sperăm să se dea iar propunerea ar fi ca la condițiile de eligibilitate să intre tot ce înseamnă tineret peste 6 luni adică practic ar fi o compensare a faptului că nu mai intră la plată pentru sprijinul cuplat, conform propunerii noastre, iar pentru acești fermieri, că au rasă pură sau metiși, să intre inclusiv tineretul de la rasele de lapte aici și să primească acest sprijin. De la minim 6 luni deci, pentru că în 2020 regula a fost minim 24 de luni”, a explicat Dumitru Grigorean pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Masculii, incluși la plată pentru ajutorul de Covid-19
În plus, Dumitru Grigorean a mai anunțat și că fermierii crescători de vaci au cerut ca la plată să intre de asemenea și masculii, nu doar femelele, indiferent de rasă de lapte sau carne, iar sprijinul să fie primit de toată lumea, inclusiv de cei care au îngrășătorii.
”Dar și aici am cerut să fie niște condiții minime adică să nu vină cei care astăzi au cumpărat vițelul și mâine l-au vândut ci la care vițelul respectiv a stat cel puțin 3 luni în exploatație, sau poate chiar mai mult. Dar deocamdată este mai greu de spus ce se va putea face, noi am transmis propunerile și nu știm încă. În primă fază trebuie să apară bugetul pentru anul 2021, să vedem ce mai rămâne ca și sume. Adică orice discuție pentru formele de sprijin pentru 2021 poate fi avansată doar după ce avem bugetul pe masă. Am stabilit să reluăm discuțiile cu bugetul pe masă și atunci putem afla exact pe ce ne bazăm”, a mai completat Grigorean.
Reamintim că în 2020 sprijinul Covid-19 s-a acordat pentru femelele cu vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020. Banii s-au împărți în două măsuri:
- pentru fermierii ce dețineau în exploatație minim 91 de capete de bovine vor fi alocate fonduri de la bugetul de de stat. Cuantumul sprijinului de stat fiind de circa 68 euro/cap femelă bovină adultă, vârsta minimă 24 luni. Femelele trebuiau să fie înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), în exploatații cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020 iar ferma să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019 sau în cazul persoanei fizice să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31.12.2019;
- pentru fermierii care dețineau între 5 și 90 capete de bovine s-au acordat fonduri prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Măsura 21 – Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia Covid 19. Ajutorul per beneficiar a fost de maxim 7.000 euro și a putut fi acordat în funcție de dimensiunea exploatației.