• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vântul le-a distrus solariile! Răsadurile de legume – în pericol să înghețe!

    Angelica Lefter -

    Valul de frig, vânt și ninsoare care s-a reîntors în țara noastră a adus pagube însemnate legumicultorilor. Unii dintre ei, care abia semănaseră legumele cu care ar fi trebuit să iasă primii pe piață, s-au ales cu solariile distruse complet din cauza vântului puternic, alții au stat toată noaptea să-și încălzească culturile, cu sobe pentru a nu îngheța din cauza temperaturilor scăzute.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a preluat mesajele legumicultorilor care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește producția din acest an!

    Vizibil afectați de o schimbare bruscă a vremii, legumicultorii încearcă să facă față, fiecare cum poate, acestor modificări climatice. În grupul de Facebook ”Micii grădinari și fermieri”, oamenii au postat fotografii în care arată strădania lor de a lupta cu vicisitudinile naturii pentru a nu-și pierde munca și anul acesta, după ce deja au suferit pierderi în 2021 din cauza pandemiei.

    O fotografie însoțită de un text simplu, pare destul de elocventă: ”Am ieșit cu bine în noaptea asta. Mai avem 9 nopți”, a scris Bita Mugurel Costinel, legumicultor și membru al grupului menționat.

    Foto: Facebook/Bita Mugurel Costinel/Micii Grădinari și Fermieri

    Din comentariile utilizatorilor de internet, mulți legumicultori, la rândul lor, reise că oamenii încearcă să se adapteze noilor schimbări și își oferă reciproc soluții.

    ”Doamne ajută ,deși eu vă recomand soba pe rumeguș mare! Are autonomie 14-16 ore, eu așa am avut într-o seară acum ceva ani, că e greu așa să stați acolo toată noaptea…”, este de părere legumicultorul Cătălin Pavel din Reșița.

    Dacă majoritatea mesajelor sunt de încurajare, există, în schimb și critici la adresa faptului că mulți vor să iasă primii c u legumele pe piață, însă pierd din vedere că vremea le poate juca feste și se pot trezi peste noapte fără marfă.

    ”Cine vă pune sa va chinuiți?Eu le semăn mai târziu și vă ajung din urmă în condiții naturale. Plantele acum merg greu sau ies necalite. Prețul cade când buiesc toți devreme, plus că atunci vin și importurile de la cei care au primăvara mai devreme. Apoi cresc prețurile exact cand nu mai aveți marfă mai în vară”, este de părere Ionel Adriana, un alt cultivator de legume.

    După cum spun alți legumicultori saera trecută 11-12 februarie, a fost vânt puternic, iar temperaturile s-au simțit în jurul a -10 grade Celsius.

    Legumicultorul care a urcat poza pe internet spune că în solar a reușit să mențină o temperatură de 5-7 grade celsius, suficient încât plantele să nu înghețe.

    Foto: Facebook/ Claudiu Mirea

    Sunt însă și legumicultori care au pierdut toată munca din cauza vremii nefavorabile. O postare a lui Claudiu Mirea, din comuna Saelele, localitatea Prundu, Teleorman, pe grupul ”Legumicultori de profesie!!” arată cum folia de pe solarii a fost luată de vânt. Fotografiile și filmările de la fața locului sunt însoțite de textul: ”Dezastrul provocat pe 12.02.2021. Pagubele sunt destul de mari”.

    Cum nu este singurul păgubit, oamenii au reacționat cu empatie la dezastru provocat de vânt.
    ”Dumnezeu să vă dea putere să o luați de la capăt, cunosc sentimentul din păcate”, spune Geanina Pop, din Oradea.

    Postarea a creat diverse discuții, subiecte mai vechi, dar care suscită încă interes, cum ar fi problema asigurărilor.

    Cristi Simion notează: ”De aceea există asigurări de bunuri, niciodată nu știi când pierzi tot. Păcat”. Alți legumicultori mărturisesc însă că pentru solarii, asiguratorii nu au oferte.

    Boantă Maria Magdalena vine cu răspuns: ”Nu există asigurare pentru solarii fiind considerate constructii provizorii”. Afirmația sa este întărită de un alt legumicultor care spune că: ”Nu face nimeni asigurare pe solarii din păcate!”.

    Și Voiniciuc Ionuț spune că vântul i-a făcut pagube, exemplifică chiar cu o fotografie. Alții rămân însă cu gustul amar și ironie postând un simplu ”An promițător!”, cu referire la anul 2020 care a adus pagube importante în toate sectoarele agricole și economice.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd