• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Chesnoiu: ”Vom depune amendamente la Legea Bugetului pentru susținerea agriculturii”

    Angelica Lefter -

    Adian Chesnoiu, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat că Partidul Social Democrat va depune mai multe amendamente în Parlament la Legea bugetului de stat pe 2021. ”Vom depune amendamente la Legea Bugetului de Stat pentru susținerea agriculturii românești, a producției autohtone și a satului românesc, pentru că bani sunt în țară, bani se pot aduce la bugetul românesc, numai că trebuie să vrei și să fii de bună credință pentru a-ți îndeplini jurământul de credință depus fermierilor”, a anunțat Adrian Chesnoiu în cadrul unei conferințe de presă.

    ”Am văzut cu toții datele pe buget prezentate de premierul Cîțu și implicit am făcut o analiză atentă asupra datelor din bugetul destinat Agriculturii României pentru anul 2021. Am văzut și vedem cu toții, tragem concluzia foarte clară că măsurile de distrugere al acestui extrem de important sector al României Agricultura, începute de premierul Orban în 2020, continuă și în 2021. Dacă Orban în 2020 a stopat și a abandonat o bună parte din programele de sprijin pentru producătorii români și pentru fermierii români pe care Partidul Social Democrat le-a implementat în guvernarea sa, domnul Orban a considerat de cuviință că fermierii nu merită niciun fel de sprijin și niciun fel de atenție. Au închis, ne aducem bine aminte, piețele agro-limentare și i-au mutat pe producătorii români pe trotuare, i-au dus în frig, în ger, astfel încât să nu își poată comercializa minimul de produse pe care le-au realizat cu atâta trudă și muncă în campaniile lor agricole. Ce face Cîțu și ce a făcut Cîțu? Încă de la preluarea mandatului a ținut să transmită un mesaj foarte clar fermierilor, că nu reprezintă pentru el un punct de interes. Adat în noaptea de Revelion o Ordonanță celebră, 225/2020, prin care a spulberat toate speranțele fermierilor că le este alături și că vine cu programe de sprijin. A eliminat în acest fel programul susținut de PSD pentru acordarea mierii în școli, programele pentru produse tradiționale și pentru cei care își desfășoară activitatea în zona montană, ba mai mult decât atât a ținut să le arate înclusiv partenerilor de guvernare și membrilor PNL că o lege promovată de ei în Parlament, evident în scop electoral, Legea 236, care prevedea acordarea unui sprijin de comercializare pentru fiecare producător ce-și ducea produsele și materiile prime într-un centru de procesare în valoare de 200 de euro/tonă, a amânat-o și o vor amâna la nesfârșit. Toate aceste lucruri începute de Orban și continuate de Cîțu, nu vor face altceva decât să ducă la dispariția pe piață a unor produse românești pe care românii le preferă și pe care vor să le găsească la raft”, a declarat Adrian Chesnoiu.

    Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților a arătat că, potrivit proiectului la Legea bugetului pentru anul 2021, situația este un gravă pentru sectorul agricol: ”Este un buget al dezastrului, un buget va duce la îngroparea definitivă a activității în fermele românești. În 2021, atât domnul Cîțu cât și domnul Oros, nu au ținut și nu au considerat de cuviință să aloce fermierilor români acele despăgubiri pentru culturile de primăvară pe care le-au fluturat în campania electorală cu fiecare prilej. Nu exista conferință de presă, eveniment electoral în care domnul Oros, domnul Cîțu sau domnul Orban să nu îi asigure pe fermierii români că vor plăti despăgubirile.
    Am făcut o analiză raportată între cei doi ani 2019 și 2020. Și dacă în 2019 aveam o producție la porumb de 17,8 milioane de tone, în 2020 aceasta aproape că s-a înjumătățit ajungând la 9,5 milioane de tone. Aceleași lucruri grave s-au întâmplat și la cultura de floarea-soarelui, calamitată în proporție majoritară. Și acolo s-a înjumătățit producția, iar guvernanții, Cîțu, Orban și toți cei care se află în coaliția de guvernare nu vor să aloce 1 miliard de lei pentru fermierii români. Vorbeau în campania electrorală despre cât de importante sunt irigațiile pentru România, mai ales că în 2020 s-au suprapus 2 evenimente majore, e adevărat, neprevăzute, criza covid și acea secetă pedologică gravă cu care agricultura românească s-a confruntat”.

    Tăieri din sumele pentru programele din agricultură

    ”Au tăiat cu aproape 40% alocarea pentru irigații, lucru nepermis, mai mult decât atât în toate programele complementare de sprijin de la Uniunea Europeană, irigațiile sunt în continuare subminate de actuala putere. Bugetul alocat în programele de sprijin pentru fermierii români, pe care noi am încercat în guvernările PSD să le punem astfel încât să le acordăm încrederea necesară pentru a-și desfășura în continuare activitatea, au fost reduse cu peste 50% de actuala guvernare în propunerea de buget. Anul 2021 va fi unul foarte grav, majoritatea fermierilor se vor confrunta cu o criză majoră și nu se știe dacă vor reuși să treacă cu bine peste acest an critic. Dar tot anul 2021 reprezintă un an critic pentru agricultura României din perspectiva următorilor 7-10 ani. Să nu uităm că se finalizează Politica Agricolă Comună, se află în Trialoguri, unde România nu are niciun cuvânt de spus. Ministrul Agriculturii Adrian Oros face doar act de prezență la aceste trailoguri, fără măcar să solicite suplimentarea bugetelor alocate României din fonduri europene. Totodată, anul 2021 este un an critic din persopectiva Planului Național de Redresare și Reziliență, după paginile nenumătrate de observații primite de la Comisia Europeană, actualii guvernanți arată că nu au înțeles nimic. Un Plan Strategic pentru Redresare și Reziliență trebuie dezbătut în mod transparent în fața românilor, trebuie dezbătut în Parlament astfel încât toate vocile puternice și susținătorii, cel puțin din perspectiva mea, a fermierilor trebuie să-și expună punctul de vedere și să creionăm prioritățile pentru următorii ani. Planul Național Strategic, document programatic care va influența Agricultura Românească în 2021-2027 este în fază incipientă. Se flutură în fața fermierilor români proiecte de finanțare care nu știe când vor începe, nu se știe când se vor finaliza”, a declarat Adrian Chesnoiu.

    2021 și 2022 – esențiali pentru agricultura românească

    Deputatul PSD a subliniat că ”anii 2021 și 2022 sunt esențiali pentru Agricultura românească. Lipsa unei viziuni care să răspundă nevoilor agriculturii românești și provocărilor ei pentru perioada 2024-2025 se bazează pe ceea ce gândim și transpunem în aceste documente strategice în acest an”: ”Dacă nu aveți viziune și nu puteți să le creionați fermierilor un plan predisctibil pentru dezvoltarea afacerilor lor, puteți să-i lăsați pe cei care știu să ducă agricultura românească spre performanță. PSD a demontrat întotdeauna atunci când s-a aflat la guvernare, că are specialiști, are oameni capabili să vină cu programe de guvernare pentru agricultori și pentru fermieri. Știm cu toții că agricultura României este un motor de creștere și o sursă pentru locuri de muncă pentru populația din mediul rural. L-am auzit ieri pe domnul prim-ministru Cîțu cum spunea că PSD a impus prin bugetele sale ”nenorociri”, cu ghilimelele de rigoare, pentru români.
    Îi întreb pe fermierii români dacă programele precum: Tomata, Usturoiul, Reproducția la pasăre și porc, Apa gratuită până la plantă, Antigrindina și stimularea precipitațiilor, Despagubirile primite pentru calamități meteorologice, reprezintă și în viziunea lor ”nenorocirile” pe care Cîțu le visează noaptea și le povestește ziua”.

    Amendamente pentru suplimentarea fondurilor alocate sectorului agricol

    Adrian Chesnoiu a anunțat că parlamentarii PSD vor depune amendamente pentru majorarea sumelor alocate prin bugetul de stat pentru sprijinirea fermierilor. ”Vom depune amendamente la Legea Bugetului de Stat pentru susținerea agriculturii românești, a producției autohtone și a satului românesc, pentru că bani sunt în țară, bani se pot aduce la bugetyul românesc, numai că trebuie să vrei și să fii de bună credință pentru a-ți îndeplini jurământul de credință depus fermierilor. Agricultorii români oferă alimente de calitate și au nevoie de sprijin pentru obținerea unei producții sustenabile, pentru a fi performanți și a putea face față valului de alimente importate din Vestul Europei”, a precizat președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

    ”Vedem balanța comercială cu un deficit enorm, de 1,1 miliarde de euro, comparativ cu anul anterior. Jumătate din acest deficit se datorează produselor agro-alimentare importante. Nu acceptăm ca siguranța și securitatea alimentară a României să fie pusă în pericol de niște guvernanți care nu știu ce să facă atunci când se află la guvernare. Românii au dreptul să aibă acces facil la hrană sănătoasă, de calitate și accesibilă n punct de vedere al prețurilor. Îi dau un exemplu domnului Cîțu, și ar trebui să medităm cu toții: A pus în bugetul pe anul 2021, fabuloasa sumă de 111 miliarde de lei pentru evaziunea fiscală. N-ar fi fost domnule Cîțu mai ușor să puneți 110 miliarde și să alocați 1 miliard pentru fermierii români, astfel încât să plătiți despăgubirile de primăvară. Bani sunt! Aduceți-i la buget, gestionați-i corect pentru români și atunci cu siguranță veți vedea că-și vor îndrepta atența spre politicile voastre. Îi înțeleg pe fermieri și le sunt alături! Am văzut lurări de poziție în mediul public, în mediul onlșine, în social-media, în care fermierii români anunță pichetări și proteste față de acest buget de austeritate promovat de Cîțu și actuala coaliție de guvernare. Le suntem alături și nu vom precupeți niciun efort de a face și a folosi pârghiile legale de a fi de ajutor fermierilor români. Mulțumesc și Dumnezeu să ne ajute!”, și-a încheiat Adrian Chesnoiu intervenția din cadrul conferinței de presă.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”