Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: ”Anul acesta vom porni exact cu bugetul pe care o să îl primim!”
Roxana Dobre -Bugetul mic primit pentru agricultură îl îngrijorează și pe ministrul, Adrian Oros. Acesta a subliniat în cadrul unei intervenții telefonice că și anul trecut MADR a pornit ”cu un buget inițial mult mai mic, după care la fiecare rectificare a reușit sigur să îl suplimenteze”.
”Să ştiţi că şi eu sunt foarte îngrijorat de bugetul Agriculturii şi orice ministru responsabil trebuie să fie îngrijorat de bugetul ministerului. Nu este încă definitivat. El va fi atât cât este posibil. Eu le reamintesc fermierilor că şi anul trecut am pornit cu un buget iniţial mult mai mic după care la fiecare rectificare am reuşit să-l suplimentăm astfel încât să acoperim aproape toate nevoile pe care le-am avut, atât despăgubiri la secetă, cât şi despăgubiri consistente, zic eu, pentru pierderile înregistrate datorită evoluţiei Covid. Deci anul acesta vom porni exact cu bugetul pe care o să-l primim. Ideea este să-l drămuim cât mai bine ca banii alocaţi agriculturii să aibă efect”, a comentat Adrian Oros în cadrul dezbaterii organizate de RFI cu tema: „Agricultura românească într-o Europă mai verde. Puncte forte, puncte slabe”. Oros a dat acest răspuns la întrebarea moderatorului dacă în buget sunt ”prinși” banii pentru despăgubirile privind culturile de primăvară, afectate de secetă în 2020.
Reamintim că bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021 a fost publicat pe 11 februarie, în forma propusă, în proiectul Legii de buget de stat pentru acest an. Actul normativ, lansat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finațelor Publice, relevă că MADR va beneficia de o creștere de 10% a bugetului față de anul trecut, însă această creștere este datorată cheltuielilor mai mari pe care ministerul lui Adrian Oros va trebui să le acopere pentru co-finanțarea fondurilor europene.
O altă veste proastă pentru fermieri este că banii pentru despăgubirile de primăvară care au avut calamități de secetă nu se regăsesc în bugetul național pe acest an. Tăierea este trecută negru pe alb: suma plătită pe 2020 a fost de 930 de milioane de lei (930.000 mii lei în tabel), în timp ce pentru 2021, la suma propusă apare 1.000.000 de lei, o tăiere de 99,89%. Milionul de lei este probabil o sumă restantă pe care MADR o mai are de achitat unor fermieri în contul despăgubirilor la culturile de toamnă.
Despre bugetul pentru anul 2021 citiți aici: Bugetul MADR 2021: Sumele pentru sprijinirea fermierilor – tăiere de 48%, banii de secetă nu există!