• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tiruri pline cu porci vii, filmate când intrau în România pe la vama Borş!

    Roxana Dobre -

    Imaginile cu tir încărcat cu porci vii care intra în țară pe la vama Borș a produs revoltă printre micii crescători care încă încearcă să schimbe ordinul privind limitarea creșterii suinelor în gospodării. Tirul a fost suprins de o utilizatoare a mediului online care a postat înregistarea pe Facebook iar imaginile nu au întârziat să aducă comentarii negative din rândul celor care le-au vizualizat.

    ”Tiruri de porci la vama Borș. Nouă ni se interzice creșterea ba chiar avem și focare de pestă și din afară intră porci vii”, este remarca Alinei Laposan, cea care a suprins imaginile.

    Postarea a reușit să strângă în scurt timp foarte multe distribuiri dar și mai multe comentarii care transmit nemulțumirea celor care au vizulizat filmarea. ”Acesta este scopul să ne distrugă pe noi producătorii mici și să mâncăm carne de porc cu E-uri și hormoni din import. În loc să stimuleze producătorii români ne pun pe butuci parcă nu de la țară au plecat toți cei care dau legi acum. Să le fie rușine la obraz, dacă au!”, a comentat nemulțumit Nelu Todor. 

    ”La noi omoară porcii la săracii bătrâni”, a punctat și Moni Monica. ”Uitați-vă români în vama Borș un tir cu porci vii pe noi ne obligă să omorâm porcii că au pestă. Ce merită poliția și veterinarii să facă oamenii cu ei? ”, a arătat și Ana Pop.

    Reamintim că micii crescători ”fierb” în mediul online, care au inițiat chiar și o petiție împotriva Ordinului care limitează creșterea porcilor în gospodării la cinci capete. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a adus precizări și a spus că cei care se împotrivesc actului său normativ sunt fie pesediști, fie samsari.
    ”Doar SAMSARII și PSD-știi sunt deranjați de noua reglementare, de aceea dezinformează. După ce a umplut România de Pesta porcină africană și a distrus creșterea porcului, acum PSD sare în ajutorul samsarilor! Între 2017-2019, în România, Pesta porcină africană s-a răspândit în toată țara, producând pagube imense. Așa a vrut PSD! Doar 25% din carnea consumată se produce în țară, restul de 75% îl importăm. Așa vrea PSD! Au fost uciși până acum 740.000 de porci, au falimentat zeci de fermieri români, iar statul a plătit despăgubiri de sute de milioane euro. Așa vrea PSD! Deficitul comercial la carnea de porc este de peste 550 mil. euro. Deci, se scot din țară, anual 550 mil euro pentru a cumpara carne de porc. Așa vrea PSD! Pentru a stopa evoluția acestei boli, pentru a diminua pierderile economice uriașe și pentru a relansa creșterea porcului în România trebuie să se respecte regulile de către toți crescătorii de porci și să se controleze numărul mistreților. Asta vrea Guvernul și crescătorii corecți! Noua reglementare nu schimbă nimic pentru 98% dintre crescătorii de porci. Atât pentru cei care cresc porci pentru consum familial în gospodariile țărănești, cât și pentru fermierii care fac creștere și comerț cu porci și respecta legea. Interesul PSD este de a importa in continuare carne de porc, iar cei care plimba ilegal animale și boli prin țara sa își continue activitatea”, a fost mesajul transmis de ministru.
    Prin Ordinul nr. 24 din 2021, ministerul condus de Adrian Oros transformă exploatațiile de până la 5 capete de porci grași în ferme necomerciale, fără posibilitatea de a crește scoafe care să fete purcei și fără drept de comercializare. Peste pragul de 5 capete, exploatațiile trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului. Despre acest ordin citiți aici: Ordin MADR: Maxim 5 porci crescuți într-o gospodărie!


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor