• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Registrul de fermă – obligatoriu în 2021: model de completare, sancțiuni APIA

    Roxana Dobre -

    Documentul obligatoriu pentru subvențiile agricole! Fermierii care cer bani europeni sau din bugetul național trebuie să dețină și în 2021 un registru care trebuie păstrat cel puțin 3 ani în fiecare fermă iar lipsa lui poate duce la excluderea de la plata subvenției. Condiția privind păstrarea Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor face parte din normele de eco-condiționalitate pentru ce trebuie respectate pentru subvențiile achitate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA),  mai exact SMR 10 – Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor.

    Citiți și: Registru obligatoriu în fermă: Cum se ține evidența tratamentelor fitosanitare

    Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin  pe hectar trebuie să respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele nesolicitate la plată şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei). Nerespectarea de către fermieri a  normelor de ecocondiţionalitate conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată a cererii de sprijin, pe unul sau mai mulţi ani, după caz.

    Astfel, la controalele în teren fermierul trebuie să dețină următoarele documente justificative:

    – registrul de evidență a produselor de protecție a plantelor/fișele de magazie;
    – facturi/ avize de achiziționare a produselor de protecție a plantelor (ppp);
    – verificarea registrului privind evidența tratamentelor fitosanitare cu ppp.

    Registrul se păstrează trei ani

    Fermierii sunt obligați să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă contabilă a produselor de protecţie a plantelor depozitate şi utilizate în exploataţie, precum şi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. Prin produse de protecţie a plantelor se înțeleg: erbicide, fungicide, insecticide, nematocide. Fermierul va ţine evidenţa la zi, după efectuarea fiecărui tratament, prin completarea într-un registru, după modelul de mai jos:

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă pune la dispoziție documentul ce trebuie completat în 2021 aici: Registru evidenta tratamente 2021

    Producătorul agricol numerotează paginile registrului. Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul, purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii. În cazul când fermierul nu deține registrul si nu este completat la zi, va fi penalizat. Această condiție se verifică la nivelul exploatației.

    Fermierii sunt obligați să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor

    Conform normelor de ecocondiționalitate, aplicabile pentru SMR 10, fermierii trebuie să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT (art. 2 și 4 din HG nr. 1559/2004 privind procedura de omologare a produselor de protecţie a plantelor în vederea plasării pe piaţă şi a utilizării lor pe teritoriul României).

    Mai mult, fermierii sunt obligați să utilizeze produsele de protecţie a plantelor doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare  (art. 19 și 20 din OG nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor în agricultură şi silvicultură, cu modificările și completările ulterioare aprobate ). În cadrul tratamentelor fitosanitare, fermierul trebuie să respecte instrucțiunile de utilizare înscrise pe eticheta produselor de protecţie a plantelor și precizările din baza de date PESTEXPERT, respectiv să se respecte doza/ha.to, omologată, cultura, agentul de dăunare și momentul aplicării. Inspectorul verifică concordanța între instrucțiunile de utilizare conform etichetei ppp/PESTEXEPERT, cu datele înscrise în registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor.

    Se pot aplica și amenzi

    Fermierii riscă amenzi de 10.000-15.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor de depozitare, manipulare și de utilizare a produselor de protecție a plantelor, dar și pentru refuzul persoanelor fizice autorizate și juridice care desfăşoară activităţi cu produse de protecţie a plantelor de a permite accesul în unitate a reprezentanților ANF pentru efectuarea controlului, și prelevarea de probe.

    Amenzi între 20.000 și 25.000 de lei se aplică pentru nerespectarea instrucțiunilor de utilizare menționate pe eticheta produsului de protecție a plantelor, dar și pentru lipsa registrelor de evidență a produselor de protecție a plantelor și a tratamentelor fitosanitare efectuate.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații