• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Timafeed Boost în nutriția vacilor, la USAMV Cluj-Napoca: Creștere cu 3 litri/zi la lapte și spor de 77 kg la tăurașii de îngrășare

    Ramona Dascălu -

    Rentabil şi eficient. Aşa este descris produsul Timafeed Boost de către unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în nutriţia animalelor, profesorul Adrian Macri de la USAMV Cluj-Napoca. Noul produs Roullier, grup reprezentat în România de Timac Agro, reușește să înlocuiască șroturile din furajarea rumegătoarelor, oferind fermierilor o producție mai mare de lapte și un randament mai bun la tăurașii de îngrășare.

    Timafeed Boost a fost lansat în România în acesta an și reprezintă asocierea dintre o componentă proteică (azot) și o componentă care acționează pe valorizarea rației (nucleul Boost). Important este însă că nu vorbim despre un produs format doar dintr-un amestec de materii prime, este vorba despre înglobarea acestora într-o nouă structură moleculară, care conferă produsului Timafeed omogenitate.

    Vasta experiență a grupului Roullier pe partea de azot, suplimentată de existența unui laborator de cercetare de ultimă generație la nivelul Centrului Mondial de Inovație al Grupului a permis realizarea acestui produs după o cercetare de peste 4 ani, atât în laboratoarele proprii, cât și în parteneriate cu cel mai mare centru de cercetare din Franța (INRAe), centre de experimentare (Lab To Filed – Dijon, Blanca – Spania) sau cu universități de prestigiu printre care și USAMV Cluj-Napoca.

    Timafeed Boost, un produs testat de cercetătorii USAMV Cluj-Napoca

    O inovație precum Timafeed Boost nu putea ”scăpa” ochiului ager al specialiștilor din domeniu. Profesorul Adrian Macri, care predă disciplina ”Nutriția Plantelor” la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca, a fost cel care a coordonat testele în ferme pentru a vedea care sunt beneficiile acesui produs în nutriția vacilor.

    Parteneriatul dintre grupul Roullier – Timac Agro România, și USAMV Cluj-Napoca a demarat însă cu ceva ani înainte de colaborarea legată de produsul Timafeed. „Această legătură s-a făcut prin mai multe acorduri bilaterale pe care le avem, atât științifice cât și culturale cu Franța. În timp, am pus bazele unei colaborări serioase cu foarte multe contracte pe care le-am început în urmă cu 4-5 ani”, ne-a spus profesorul Adrian Macri, care predă disciplina ”Nutriția Plantelor” la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

    Timafeed Boost substituie cu succes șrotul de soia din hrana rumegătoarelor

    Cercetările au dovedit din plin impactul pozitiv pe care Timafeed Boost îl poate aduce atât fermierilor, cât și științei la nivel european. Profesorul Adrian Macri dezvăluie că pe parcursul cercetărilor, acest produs s-a comportat foarte bine, substituind șrotul de soia din hrana vacilor de lapte, precum și a celor de carne.

    ”Este un produs inovativ, este un produs pe care l-am cercetat atât pe vacile de lapte cât și pe tăurași la îngrășat, în ferme convenționale, în colaborare cu universitatea noastră. Ideea este de a substitui șrotul de soia, mai ales, vorbim aici, de soia modificată genetic, de soia importată, cu utilizarea unui produs azotat pe bază de uree ceea ce a făcut acest produs Timafeed și în care am reușit să substituim cu succes o parte din acest șrot de soia atât din hrana vacilor de de lapte cât și a tăurașilor. În condițiile fermelor din România, spuneam, ferme convenționale din România, acest produs a dus la o valorificare mai bună a rațiilor, în special a cerealelor din România”, a spus acesta.

    Producția de lapte a crescut în medie cu 3 litri/zi

    În urma testărilor efectuate în cadrul USASMV Cluj-Napoca, s-a observat o creștere cu 3 litri de lapte la vacile unde au fost substituite o parte din șroturile de soia cu Timafeed. De asemenea, a fost observată și creșterea procentului de grăsime a laptelui cu până la 4%, precum și o creștere a procentului de proteină din lapte.

    ”Rezultatele au fost pozitive. Atât noi am înregistrat în ceea ce privește vacile de lapte, cantitatea și calitatea laptelui, unde am observat o creștere cu 3 litri și chiar peste 3 litri, față de lotul martor care a primit șroturile de soia, iar acolo unde am substituit în rație șroturile de soia, respectiv 1 kilogram de șrot de soia cu 400 de grame de produs cu uree, Timafeed, am observat o creștere cu 3 și chiar peste 3 litri de lapte, iar în ceea ce privește calitatea laptelui, o creștere a procentului de grăsime, până la 4% la vacile hrănite cu Timafeed, și de asemenea, o creștere a procentului de proteină din lapte”, a dezvăluit profesorul Adrian Macri.

    Un plus de 77 de kilograme la tăurașii de îngrășare din rasa Charolaise

    Rezultate bune au fost obținute cu produsul Timafeed și la tăurașii aflați la îngrășat. ”În ceea ce privește tăurașii Charolaise s-a observat că în perioada de îngrășare, imediat după ce au fost substituite jumătate de kilogram de șrot de soia cu 200 de grame de produs Timafeed, un bust și o creștere a sporului mediu zilnic ajungând în chiar primele săptămâni undeva până la 700 de grame diferență față de lotul martor la administrarea produsului Timafeed. La finalul celor 8 luni, în perioada de finisare, s-a ajuns la un plus de 77 de kilograme masă corporală față de lotul martor care a primit în rație doar șrotul de soia”, a subliniat specialistul în nutriția animalelor.

    Profesorul Adrian Macri, alături de Marius Marica, directorul de marketing Timac Agro România

    Timafeed vine la pachet și cu alte beneficii pentru vaci

    Profesorul Adrian Macri, din cadrrul USAMV Cluj-Napoca, susține că pe lângă creșterea principalilor parametri zootehnici, produsul Timafeed are și o serie de alte beneficii, precum creșterea eficienței nutriționale, reglării populațiilor microbiene de la nivel ruminal și de ce nu, are rolul de a reduce deversarea de substanțe azotate în mediul înconjurător.

    ”Acest produs ajută datorită faptului că noi creștem principalii parametri zootehnici. De asemenea, are efect și asupra reglării populațiilor microbiene de la nivel ruminal. De asemenea, reduce deversarea de substanțe azotate în mediul înconjurător, o problemă reală cu amoniacul din gunoiul de grajd. De asemenea, este un produs care valorifică mai bine nutrețurile și de asemenea crește eficiența nutrițională. Este un produs care ajută și crește digestibilitatea cerealelor, a grăunțelor utilizate frecvent în rațiile rumegătoarelor”, este de părere specialistul în nutriția animalelor.

    Pe viitor, profesorul Macri crede că produsul Timafeed, care în acest moment poate fi caracterizat prin eficiență și trebuie urmărit cu atenție întrucât poate ajunge chiar să crească digestibilitatea proteinei sau a celorlalte substanțe organice. ”Desigur că am putea să mai facem experiențe de digestibilitate și de asemenea să urmărim cum produsul poate să crească digestibilitatea proteinei, de exemplu sau a celorlalte substanțe organice și desigur asociat și cu alte produse care să înlocuiască aceste șroturi provenite din soia modificată genetic. Dar, în acest moment Timafeed poate fi descris ca un produs eficient și rentabil”, a conchis profesorul Adrian Macri.


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii