• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenția APIA ovine – reguli noi în 2021. Condiții și acte necesare la SCZ pe cap de oaie

  Roxana Dobre -

  Subvenția APIA la ovine de tip SCZ se va acorda după noi reguli începând din acest an! O schimbare esențială este aceea că pentru banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, berbecii cu certificate de origine nu mai sunt obligatorii pentru încasarea subvenției de tip Sprijin Cuplate pentru specia ovine.

  Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de ordin cu noile reguli pentru subvențiile APIA pe 2021 și 2022, iar între modificările importante se numără și cele pentru SCZ ovine. Actul normativ se află în dezbatere publică, însă sursele Agrointeligența – AGROINTEL.RO au confirmat că toate schimbările au fost notificate către Comisia Europeană și sunt slabe șanse ca cei de la Bruxelles să se opună condițiilor agreate cu fermierii.

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă spune, în premieră, care sunt noile condiții în care crescătorii de ovine pot beneficia de sprijinul cuplat zootehnic.

  SCZ ovine 2021 – schimbări APIA. Numărul minim de capete

  Numărul minim de capete de la care se poate lua SCZ ovine rămâne neschimbat: 150 de capete. Numai fermierii din zonele montane pot accesa subvenția pe cap de animal pentru minim 60 de capete de ovine eligibile.

  SCZ ovine 2021 – schimbări APIA. Numărul maxim de capete

  Numărul maxim de capete pentru care se plătește SCZ ovine rămâne 500 de animale eligibile.

  SCZ ovine 2021 – schimbări APIA. Ce vârstă trebuie să aibă animalele

  Ovinele din exploataţie pentru care oierii pot solicita SCZ trebuie să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare. De asemenea, animalele pentru care se cere SCZ trebuie să aibă o vârstă de maxim 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări.

  Berbecii cu certificate de origine nu mai sunt obligatorii pentru SCZ

  SCZ ovine 2021 – schimbări APIA. Reguli pentru berbeci

  Berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală. Nu mai există obligativitatea certificatelor de origine și nici nu mai este necesar raportul de un berbec la 35 de femele.

  SCZ ovine 2021 – schimbări APIA. Animalele trebuie înregistrate

  Ovinele pentru care se cere SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere. De asemenea, oierii trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004. ”Animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere”, se mai arată în document.

  SCZ ovine 2021 – schimbări APIA. Adeverință obligatorie

  Pentru animalele eligibile la SCZ ovine, documentul specific care însoțește cererea unică de plată pentru SCZ ovine este adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor/ţapilor în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, precum şi înscrierea/înregistrarea oilor sau caprelor în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, și în controlul performanțelor de producție, pentru care se solicită SCZ.

  Iată prevederile Ordinului propus de Ministerul Agriculturii cu privire la condițiile pentru sprijinul cuplat zootehnic:

  Art. 75.
  (1) SCZ pentru ovine se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepţia celor din UATurile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 şi 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
  a) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
  b) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
  c) efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 639/2014;
  d) să deţină registrul individual al exploataţiei completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
  e) animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere;
  f) berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală;
  g) efectivul de femele ovine pentru care se acordă SCZ să fie înscris/înregistrat în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, precum și în controlul performanțelor de producție.
  (2) Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci.
  Art. 76.
  Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care până la finalul perioadei de 100 de zile, prevăzută la art. 75 alin. (1) lit. e), au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile sociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat”.

  Pentru campania 2020, oierii primesc pentru SCZ un cuantum de minim 17,92 euro/cap de animal.

  Despre discuțiile oierilor cu ministrul agriculturii, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Subvenții ovine 2021: Berbecii cu certificat de origine nu mai sunt obligatorii pentru SCZ!

  Subvenții APIA 2021: Crescătorii de ovine, obligați să își înscrie animalele în Registrul Genealogic sau COP!

  Ordinul MADR poate fi consultat integral aici: Ordin-implementare-scheme-de-plati-2021-2022


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de la APIA pentru fermierii beneficiari de subvenții! Lege în vigoare! O nouă subvenție pentru fermieri – la plată de la 1 iulie 2021 Crescătorii de animale care pierd anul acesta SCZ pe cap de animal!

  Ultimele știri

  Ce produse eficiente sunt folosite în județul Olt pentru a avea pepeni gustoși și dulci peste o lună UDMR nu este de acord cu decizia ANSVSA de a interzice temporar comerțul cu păsări vii Crescătorii de animale – subvenție suplimentară prin schemele ecologice aprobate la Bruxelles