Subvenții ovine 2021: Berbecii cu certificat de origine nu mai sunt obligatorii pentru SCZ!
Roxana Dobre -Berbecii cu certificați de origine nu mai sunt o condiție obligatorie pentru crescătorii de ovine care accesează în acest an subvenția de tip sprijin cuplat zootehnic (SVZ), adică subvenția ”cea mare„ de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Aceasta este una dintre deciziile importante luate în cadrul întâlnirii de astăzi a liderilor crescătorilor de ovine cu conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a Agenției pentru Zootehnie (ANZ) și a Comisiei pentru Agricultură din Senat, în care au fost anunțați că începând cu Campania 2021 certificatul de origine la berbeci nu va mai fi obligatoriu pentru plata SCZ.
S-a propus plata subvenției pentru femelele înscrise în Registrul Genealogic
”Din acest an pentru SCZ la ovine nu o să mai existe condiția privind existența unui certificat de origine la berbeci, pentru acel raport de 1 berbec la 35 de oi. S-a propus și să mergem pe varianta prin care să dăm sprijin cuplat la femelele înscrise în Registrul Genealogic și în Controlul Oficial al Performanțelor (COP). S-a luat în discuție și pragul de minim 100 de femele (pragul este acum de minim 150/capete n.r) care se încadrează în această categorie, cumulat. Și până la 650 de capete (pragul maxim este în prezent de 500 capete n.r). Am stabilit la discuții să punem pe hârtie toate asociațiile propunerile noastre și să le trimitem până luni, 15 februarie la Ministerul Agriculturii. Autoritățile trebuie să transmită până pe 19 februarie la Bruxelles (Comisia Europeană – n.r.) cum vor să acorde sprijinul în cei doi ani de tranziție”, a declarat pentru Agrointeligenţa – AGROINTEL.RO declarat Ionică Nechifor, președintele Asociației MoldoOvis, care gestionează Registrul Genealogic pentru rasa Karakul.
În prezent, Sprijinul Cuplat Zootehnic se acordă crescătorilor de ovine pentru un efectiv minim de 150 de capete și un maxim de 500 de capete. Pentru exploatațiile din zona montană, SCZ se plătește de la 60 de animale în sus, până la plafonul de 500 de capete. Crescătorii de ovine trebuie să dețină un berbec cu certificat de origine la 35 de ovine. Vârsta animalelor din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să aibă vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare și maxim 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci la data-limită de depunere a cererii unice.
Mai mult, efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registru Național al Exploatațiilor (RNE) la data depunerii cererii unice de plată. O altă regulă de eligibilitate prevede că animalele pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, trebuie să fie menţinute până la data de 23 septembrie 2020, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat.
Pentru campania 2020, oierii primesc pentru SCZ un cuantum de minim 17,92 euro/cap de animal.
Reamintim că Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră despre modificările pe care autoritățile vor să le facă pentru plata pe cap de animal, specia ovine. Despre acest subiect puteți citi aici: Schimbări SCZ ovine: Subvenții numai pentru oile din COP, berbecii de rasă – plată ”dedicată”!