• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adeverința-tip obligatorie pentru subvențiile APIA din acest an

    Roxana Dobre -

    Adevrință-tip ce trebuie completată în mod obligatoriu pentru obținerea subvențiilor agricole pentru acest an. În 2021, adeverința pentru subvenții va fi eliberată și trimisă direct de Primării, cu acordul prealabil al fermierilor, fără ca producătorii agricoli să mai fie  nevoiți să ridice documentul și să îl depună personal. După cum s-a anunțat deja  începând cu 1 martie fermierii sunt așteptați să depună prin mijloace electronice cererea unică pentru Campania 2021.

    Potrivit unui proiect de ordin privind plata subvențiilor în 2021 lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), vineri 19 februarie, printre documentele care fac dovada că terenul eligibil declarat este la dispoziţia fermierului, se află și adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă pune la dispoziție formularul pe care trebuie să vi-l completeze Primăria, pentru depunerea la APIA pentru a vă face o imagine de ansamblu cum va arăta acesta în 2021.

    Foarte important de precizat faptul că și în acest an eliberarea acestui document nu va fi condiționat de plata taxelor și impozitelor locale chiar dacă acestea sunt restante pe o perioadă mai mare.

    Suprafeţele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada că terenul eligibil declarat este la dispoziţia fermierului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile.

    Primarii, obligați să obțină acordul fermierilor pentru a trimite adeverința APIA

    Primăriile sunt obligate să obțină acordul prealabil din partea fermierilor înainte de a elibera și transmite adeverințele cerute de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru subvențiile agricole din acest an. Conform unui ordin al MADR, primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate:
    a) să preia consimțământul scris prealabil al fermierului pentru eliberarea adeverinței;
    b) să elibereze adeverințe conform înscrisurilor din registrul agricol fără condiționarea de plata impozitelor sau taxelor locale de către fermier;
    c) să transmită adeverințele către centrele județene/locale APIA la solicitarea acestora”, se arată în proiectul de OUG publicat de Ministerul Agriculturii.

    ”Responsabilitatea privind legalitatea și valabilitatea documentelor (…) aparține fermierului și/sau autorității care a emis/atestat aceste documente, după caz”, se mai arată în document.

    Vă reamintim că anul trecut, Parlamentul a adoptat o lege prin care fermierii nu mai sunt obligați să ducă la APIA adeverința cu datele din Registrul Agricol, acest document fiind eliberat și transmis funcționarilor direct de către Primărie.

    Directorul executiv al APIA, Mureș, Ovidiu Săvâșcă a explicat în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, că începând cu acest an, conform modificărilor legislative de ultimă oră, persoanele fizice (doar ele) vor trebui, în mod distinct față de adeverința de la Registrul Agricol (care se transmite de către Primărie la solicitarea APIA – n.r.), să dea o declarație având același regim juridic, de declarație pe propria răspundere, că își utilizează terenul și că dețin documente doveditoare – care se pot solicita de către APIA pentru cazuri justificate.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte