ACBCR: Adeverinţele pentru APIA vor fi trimise direct de Asociaţie. Nu mai e nevoie de viză OJZ!
agrointeligenta.ro -Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România – ACBCR va transmite către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) toate adeverințele fermierilor eligibili pentru a încasa sprijin cuplat la vaca de carne. Față de anii precedenți, a fost eliminată obligativitatea ca adeverința să fie vizată de Oficiile Județene pentru Zootehnie.
Oficialii ACBCR au făcut publice schimbările ce se regăsesc în proiectul de ordin pentru modificarea condițiilor de eligibilitate pentru subvențiile APIA pe 2021 și 2022. Astfel, la articolul 79 se regăsesc prevederile pentru sprijinul cuplat la vaca de carne, după cum urmează:
-sunt eligibile vacile înscrise/înregistrate în R.G. (adică și vacile metis), plus taurii pentru reproducție, adică doar taurii rasă pură;
-pentru vaci rămâne condiția de a avea vițel înregistrat în RNE, pentru toate animalele eligibile fiind obligatorie reținerea în exploatație minim 6 luni, de la data limită de depunere a cererilor de plată la APIA. Vârsta maximă rămâne 12 ani;
-pentru tauri este obligatorie existența Certificatului Zootehnic, emis până la data eliberării Adeverinței pentru APIA și menținerea în exploatație timp de minim 6 luni, vârsta maximă 6 ani.
ACBCR precizează că ”adeverințele pentru APIA vor fi trimise de către ACBCR direct la centrele locale/județene APIA, nemaifiind obligatorie viza din partea OJZ„.
Astfel, asociația care conduce Registrul Genealogic pentru două rase importante: Charolaise și Limousine, arată că va soluționa solicitările pentru adeverința APIA în ordinea primirii acestora de la fermieri și în funcție de raportarea/actualizarea bazei de date din partea beneficiarilor.
”Nu vor beneficia de adeverință exploatațiile la care nu s-a putut efectua actualizarea din cauza netransmiterii către asociație a documentelor obligatorii și/sau eploatațiile excluse/suspendate din programele de ameliorare. Nu se va elibera adeverința pentru exploatațiile în care reprezentanții R.G. nu au putut efectua controalele obligatorii conform legislației în vigoare și a programelor de ameliorate aprobate. Aceste ferme vor putea să se reînscrie în asociație doar pentru anul 2022, dacă respectă normele în vigoare!”, mai arată oficialii ACBCR.
De precizat că pentru ca schimbările să intre în vigoare, proiectul de ordin trebuie aprobat de Ministrul Agriculturii și publicat în Monitorul Oficial. El a fost făcut public vineri, pe 19 februarie, și trebuie să stea în dezbatere publică timp de 10 zile, conform legislației în vigoare. Campania de depunere a cererii unice pentru subvențiile APIA pe 2021 se deschide la 1 martie.