• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Membrii Asociației Forța Fermierilor pichetează astăzi Ministerul Agriculturii!

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Forța Fermierilor organizează al doilea pichet la sediul Ministerului Agriculturii. Conform autorizației primite pentru protestul de astăzi, maxim 40 de persoane se vor afla în fața MADR în intervalul orar 14:00 – 20:00 pentru a solicita clasei politice susținerea agriculturii prin alocarea prin bugetul de stat a despăgubirilor de secetă promise de ministrul Adrian Oros.

    Printr-un comunicat transmis presei, Asociația Forța Fermierilor arată că singura soluție pentru ca ministrul Adrian Oros să își recâștige încrederea fermierilor este să demareze de urgență, consultări cu președintele PNL, Ludovic Orban, cu președinții celorlalte partide din coaliția de guvernare, cu președinții partidelor de Opoziție, pentru votarea, în unanimitate, a unui amendament la Legea Bugetului de Stat, care să includă aceste despăgubiri, atunci când proiectul va ajunge în Parlament. Apreciem că cea mai simplă soluție, ar fi menționarea ca aceste despăgubiri să fie plătite din Fondul de Rezervă al Guvernului.

    „Nu există nicio o alternativă la votarea unui amendament pentru plata despăgubirilor de secetă. Orice discuție privind alte variante, nu reprezintă decât o tentativă de a-i amăgi pe fermieri. Oricine susține așa-numitele „măsuri alternative” nu face decât să prelungească suferința fermierilor români și îl face scăpat pe ministrul Oros de răspunderea publică în a-și respecta cuvântul dat în fața fermierilor. Pentru Asociația Forța Fermierilor, acest lucru este inacceptabil, noi nu ne târguim cu soarta agriculturii naționale. Despăgubirile trebuie acordate sau cineva va plăti un preț politic foarte mare, mai devreme sau mai târziu. Și noi nu ne dorim asta. Noi dorim să colaborăm cu toate partidele, și de la Putere și din Opoziție, și să cooperăm cu orice ministru al Agriculturii, ce este desemnat de decidentul politic. Reamintesc că noi nu avem revendicări politice, nu vrem demisia cuiva, nu dorim decât ca ministrul Agriculturii să își respecte cuvântul dat în fața fermierilor”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

    Consiliul Director al Asociației Forța Fermierilor face un apel către conducerile partidelor parlamentare din România, către toți deputații și senatorii, atât de la Putere cât și din Opoziție, să lase pentru o zi lupta politică și să își dea mâna pentru a vota amendamentul la Legea Bugetului de Stat care să permită plata despăgubirilor de secetă. Atașăm și o scrisoare deschisă, ce va fi trimisă astăzi tuturor decidenților politici relevanți, cu o serie de zece inițiative ce se pot organiza pe termen scurt, pentru a pune agricultura în ofensivă în 2021. În joc sunt soarta satului românesc, securitatea alimentară a românilor și viața a sute de mii de reprezentanți a sectorului agroalimentar!

    Asociația Forța Fermierilor reamintește că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis, în nenumărate rânduri, în ultimele șase luni, în fața fermierilor, plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020. Valoarea acestor despăgubiri se ridică la 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane euro) și banii ar urma să intre direct în economia reală, și prin efectul de angrenare, ar fi recuperați la buget prin plata de taxe și impozite, chiar până la finalul acestui an. Dacă acești bani nu vor fi plătiți către fermieri, pentru își putea plăti datoriile către furnizori și pentru a-și înființa culturile din acest an, deci pentru a reporni agricultura în 2021, apreciem că peste 30.000 de ferme din România, și mai mari și mai mici, vor intra în faliment. În concluzie: Despăgubirile de secetă nu sunt „pomeni”, nu sunt ajutoare sociale!

    Protestul este autorizat de către Primăria Capitalei pentru maxim 40 de persoane. Acțiunea de pichetare va respecta toate reglementările în vigoare. Participanții autorizați vor purta ca element distinctiv de identificare o vestă reflectorizantă de culoare verde pe care va fi inscripționat numele ASOCIAȚIEI FORȚA FERMIERILOR. De asemenea, cei responsabili de buna desfășurare a acțiunii de protest vor avea imprimat, suplimentar, pe vestă însemnul ORGANIZATOR.

    Este cea de-a doua pichetare organizată de membrii Asociației Forța Fermierilor după ce săptămâna trecută, joi, în aceleași condiții, a fost organizată o primă manifestare în semn de protest pentru nealocarea sumelor necesare pentru plata despăgubirilor de secetă.

    La sfârșitul săptămânii trecute, proiectul la legea bugetului a fost aprobat de Guvern și ajunge acum în Parlament pentru dezbatere. Fermierii cer clasei politice să susțină agricultura prin amendarea proiectului legislativ cu suma de 1 miliard de lei, echivalentul a 200 de milioan de euro, pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară din 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till