• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri campioni la cultura de porumb din județul Neamț!

    Roxana Dobre -

    Fermierii din județul Neamț au avut parte în 2020 de vreme capricioasă și secetă în momente importante, astfel că producțiile de porumb nu au fost la fel de ridicate precum în alți ani. Cu toate acestea, genetica de excepție Pioneer® și-a spus cuvântul și în multe ferme rezultatele oferite de hibrizii din portofoliul companiei Corteva Agriscience au fost cu mult mai bune față de cele obținute cu hibrizi competitori.

    Așadar, seria fermierilor din acest județ debutează cu Dan și Vlad Samson care au obținut 11.280 kg/ha cu hibridul P9415.

    Dan și Vlad Samson care au obținut 11.280 kg/ha cu hibridul P9415

     Și în cadrul societății Ted Agro fermierii Teodor Nicolae și Urma Ștefan au ales hibrizii P9415 și P9903 care le-au oferit recolte bogate, respectiv 11.200 kg/ha și 9.993 kg/ha. “Anul trecut am avut 100 ha cu porumb, iar plantele premergătoare au diferit în funcție de solă, astfel că a fost și monocultură, soia și floarea-soarelui. Pentru acești hibrizi terenul a fost arat în toamnă, apoi pregătit în primăvară cu discul și combinatorul, fiecare o singură trecere și am semănat începând cu 15 aprilie. Am fertilizat mai întâi cu uree -100 kg/ha, la pregătirea patului germinativ, apoi la semănat am aplicat NPK – 200 kg/ha și în vegetație am mai împrăștiat 200 kg/ha de nitrocalcar. Cultura a mai primit două erbicide și un îngrășământ foliar. Am recoltat acești hibrizi începând cu data de 7 octombrie și ținând cont de anul dificil pe care l-am avut, pot spune că am fost mulțumit de producțiile pe care le-au oferit. De aceea, în campania din această primăvară voi alege pentru 100 ha hibrizi Pioneer®, și alături de P9903 și P9415 am ales încă un hibrid nou”, a declarat Urma Ștefan.

    Fermierii Teodor Nicolae și Urma Ștefan au ales hibrizii P9415 și P9903 care le-au oferit recolte bogate, respectiv 11.200 kg/ha și 9.993 kg/ha

    Un alt fermier campion din județul Neamț este Gheorghe Cenușă, care a obținut 11.800 kg/ha cu hibridul P9415. “Noi am semănat porumbul în perioada 11 – 23 aprilie, iar terenul l-am pregătit corespunzător în funcție de plantele premergătoare, grâu și respectiv sfeclă. Aplicăm de fel o fertilizare de bază, în jur de 400 kg/ha de îngrășăminte complexe, substanță comercială. Am erbicidat în preemergență, iar în vegetație am mai intervenit de două ori. Am avut o producție bună, zic eu, și de recoltat am recoltat în perioada 15 septembrie – 24 octombrie. În acest an voi semăna în jur de 300 ha cu porumb”, a punctat fermierul campion.

    Gheorghe Cenușă a obținut 11.800 kg/ha cu hibridul P9415

    Și tânărul fermier Daniel Marius Bocuța a obținut rezultate bune cu hibridul P9241, care i-a oferit o producție de 10.100 kg/ha. Acesta își desfășoară activitatea în localitatea Spiridonești, lucrează 800 ha, iar în 2020 a semănat porumb pe 240 ha. “Am semănat porumbul după grâu, astfel că am arat terenul, l-am pregătit cu discul în primăvară și am semănat la începutul lunii aprilie. Fertilizarea a constat în 200 kg/ha de uree aplicată la pregătirea patului germinativ, apoi la semănat am aplicat 180 kg/ha de îngrășământ complex 20.20.0, dar și îngrășământ microgranulat – 25 kg/ha, după care în vegetație, în stadiul de 8 frunze, am mai administrat nitrocalcar – 200 kg/ha. Am administrat și un erbicid, precum și un foliar în stadiul de 6-7 frunze. La jumătatea lunii octombrie am recoltat și pentru anul dificil pe care l-am traversat, pot spune că am avut o  producție bună. În 2019 acest hibrid mi-a oferit 14.700 kg/ha, de aceea îl voi alege și în această campanie când voi semăna în jur de 160 ha cu porumb”, a precizat fermierul campion.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till