Subvenții APIA bovine 2021: Ministerul Agriculturii a actualizat condițiile pentru plățile din acest an!
Roxana Dobre -Pragul maxim per fermă pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) rămâne cel de 250 de capete, se arată într-un nou proiect de ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lansat în dezbatere publică luni, 22 februarie. Ministerul a răspuns nemulțumirilor crescătorilor de vaci care au trimis un memoriu prin care cer imperativ menținerea acestei reguli care odată schimbată ar fi afectat fermierii mici și mijlocii.
Citiți și: Subvenţii APIA bovine lapte: Pragul maxim de 250 de capete – eliminat, cel minim – neschimbat!
Conform celor mai noi propuneri, lansate luni de MADR, pentru anii 2021-2022 fermierii – crescători de vaci din rasele de lapte trebuie să respecte pentru SCZ următoarele reguli:
- Să aibă un efectiv cuprins între 10 și 250 de capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a
Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3.508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 5 și 250 de capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar, care nu au beneficiat de schema prevăzută la art. 79, în anii anteriori, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum 10 capete vaci de lapte, în funcție de zonă, și maximum 250 de capete vaci de lapte care nu au beneficiat de SCZ pentru carne în anii anteriori, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
Vacile de lapte din exploataţia cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- să aibă vârsta de maximum 10 ani la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
- să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară;
- să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
- efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere, potrivit prevederilor art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul (UE) nr. 639/2014;
- să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător şi cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deţine unitate proprie de procesare a laptelui, să deţină copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrare-recepţie care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte, sau în cazul vânzărilor directe, să deţină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol/dispoziţie de încasare a valorii aferente laptelui comercializat/factură care să ateste vânzarea laptelui sau a produselor lactate;
- să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.
Solicitanții cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte, beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte.
Noul ordin al MADR poate fi citit aici: ORDIN-plati-2021-_2022
Reamintim că inițial MADR vroia să elimine pragul de 250 capete/fermă și să plătească SCZ la întreg efectivul înscris pe o cerere de plată. După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a mediatizat modificările ce sunt pregătite, mai multe asociații de crescători de animale s-au sesizat și au trimis către minister un memoriu prin care atenționează că schimbarea ar duce la ”prejudicierea tuturor celor 160.000 de exploatații mici și mijlocii, pentru a satisface interesele oculte ale unui grup de 122 de exploatații de mari dimensiuni”. Imediat ministrul agriculturii Adrian Oros a reacționat și a anunțat pe pagina de Facebook că pragul va reveni la cel inițial.
Despre acest subiect am scris aici: Ministrul Oros: Am decis păstrarea plafonului maxim de 250 de capete pentru subvenția APIA bovine!