• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scrisoare deschisă cu 10 soluții imediate pentru a pune agricultura națională în ofensivă, anul acesta!

    agrointeligenta.ro -

    Liderii politici din Parlamentul României, solicitați să susțină agricultura prin măsuri concrete de care fermierii au nevoie în cel mai scurt timp. Asociația Forța Fermierilor, care a pichetat sediul Ministerului Agriculturii, a transmis ieri, luni – 22 februarie, o scrisoare deschisă în care sunt prezentate 10 soluții imediate care, prin implementare, pot pune agricultura națională în ofensivă în acest an.

    Iată, integral, Scrisoarea deschisă transmisă decidenților politici de către Consiliul Director al Asociațiai Forța Fermierilor:

    SCRISOARE DESCHISĂ

    Fermierul român, distrus de inconștiența clasei politice: Opriți-vă, acum, în doisprezecelea ceas!
    10 soluții imediate pentru a pune agricultura națională în ofensivă, anul acesta!

    Domnule Ludovic Orban, președinte PNL,
    Domnule Florin Câțu, prim-ministru,
    Domnule Marcel Ciolacu, președinte PSD,
    Domnule Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS,
    Domnule Dan Barna, copreședinte USR-PLUS,
    Domnule Kelemen Hunor, președinte UDMR,
    Domnule George Simion, copreședinte AUR,
    Domnule Claudiu Târziu, copreședinte AUR,

    Noi, membrii Asociației Forța Fermierilor, facem un apel public la patriotismul dumneavoastră dar și la pragmatismul politic pentru a salva agricultura națională. Fermierii sunt într-o situație foarte grea, sunt foarte multe presiuni care îi amenință și nu simțim din partea politicianului român o îngrijorare deosebită pentru această situație. Și această stare lucruri o considerăm complet greșită, periculoasă pentru asigurarea securității alimentare a poporului român și pentru viitorul satului românesc. 2021 este un an critic. Pe termen scurt, este nevoie de acordarea despăgubirilor de secetă și de alte măsuri punctuale, pentru a pune agricultura în ofensivă. Tot în acest an, se vor pune bazele pentru cum va arăta sectorul agroalimentar din România și pe termen mediu și lung. Politica Agricolă Comună 2021-2027 urmează a fi implementată și, din păcate, mai nimic nu s-a decis în consultările dintre fermieri și decidenții politici. Situația a ajuns într-o zonă extrem de periculoasă. Pentru a evita orice risc pentru agricultura națională, pentru fermierii români și pentru consumatorii români, vă propunem o serie de inițiative care pot fi lansate imediat și, în urma negocierilor, pot rezulta acțiuni concrete care vor salva sectorul agroalimentar, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Asociația Forța Fermierilor își manifestă disponibilitatea de a participa la orice discuții pe aceste teme, membrii noștri pot contribui la reușita demersurile, vom fi un partener loial și constructiv, atât timp cât există respect real pentru fermierul român. Suntem parte a soluției, indiferent de ce vor unii sau alții. Vă prezentăm mai jos cele 10 puncte-cheie pentru a pune agricultura în ofensivă în 2021. Doamne ajută!

    1. Semnarea unui pact politic între toate partidele parlamentare pentru susținerea, în unanimitate, a unui amendament la Legea Bugetului care să prevadă plata, din Fondul de Rezervă al Guvernului, a sumei de 200 de milioane de euro (aproximativ un miliard de lei) pentru plata integrală a despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020. Termen de implementare: într-o zi.
    2. Demararea de negocieri imediate cu întreaga clasa politică, pentru conceperea unui Pact Național pentru sectorul Agroalimentar, vizând o poziție unitară legată de Politica Agricolă Comună 2021-2027. Acest Pact Național, care să fie semnat de către liderii tuturor partidelor, sub înaltul patronaj al Președintelui României, să vizeze o înțelegere asumată că, timp de șapte ani, indiferent de structura majorității parlamentare, obiectivele asumate, de dezvoltare a sectorului agroalimentar, nu se schimbă sub nicio formă. Termen de implementare: în 3 luni.
    3. Demararea de urgență, în coordonarea directă a ministrului Agriculturii, de consultări reale, cu toate organizațiile din mediul asociativ agroalimentar, pentru definitivarea Planului Național Strategic de implementare a Politicii Agricole Comune 2021-2027 în România. Toate discuțiile, integral, să fie transmise în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru ca toți fermierii din România să aibă ocazia să afle care sunt obiectivele fiecărui actor participant la negocieri. Termen de implementare: într-o săptămână.
    4. Realizarea imediată a unei consfătuiri naționale, care să includă toate asociațiile din zootehnie și toți cei care sunt implicați în dezvoltarea activității de creștere a animalelor în România, pentru a stabili un Plan Național pentru Zootehnie. Dezbaterea ar trebui să includă o analiză serioasă a activității Agenției Naționale de Zootehnie și modul în care această instituție trebuie să își facă datoria pentru fermieri. Aici includem și discuțiile pe problema Pestei Porcine Africane și a proiectului de ordin care reglementează felul în care este crescut porcul în gospodărie. Termen de implementare: într-o lună.
    5. Implementarea unei soluții funcționale, legislative și administrative, în coordonare cu Autoritatea Națională pentru Supraveghere Financiară, pentru a avea cu adevărat în România un sistem de asigurări pentru secetă. Dezvoltarea Fondului Mutual care să preia sarcina despăgubirii fermierilor în cazul unui an dezastruos, precum 2020. Termen de implementare: în 6 luni.
    6. Reluarea programelor de sprijin pentru legumicultură. Termen de implementare: într-o lună.
    7. O strategie națională pentru dezvoltarea fermei mici și mijlocii, până la 500 de hectare în echivalent cultură mare, în paralel cu menținerea sprijinului pentru fermele mari, deja consolidate, trebuie să devină o prioritate națională prin includerea de măsuri susținute de finanțare în Planul Național Strategic. Termen de implementare: într-o lună.
    8. Consultări eficiente cu furnizorii de inputuri agricole, cu companiile de leasing, cu sistemul bancar, pentru găsirea celor mai bune soluții de finanțare privată a fermierilor în 2021, cu găsirea unui echilibru între interesele legitime ale tuturor agenților economici implicați. Termen de implementare: într-o lună.
    9. Asumarea de către ministrul Agriculturii a unui calendar de plăți ferm către fermieri, atât pentru banii europeni cât și pentru banii naționali. Respectarea cu strictețe a acestui calendar pe parcursul întregului în 2021. Termen de implementare: în două săptămâni.
    10. Stoparea discriminării la care sunt supuși membrii Asociației Forța Fermierilor de către ministrul Agriculturii care refuză accesul organizației la consultările și negocierile organizate la minister, prin tot felul de aberații birocratice. Motivul principal: poziția incomodă pe care Asociația Forța Fermierilor o are în relație cu decidenții politici în susținerea interesului general al fermierilor. Mai pe scurt: suntem interziși pentru că am refuzat să ne încadrăm în linia impusă de ministrul Agriculturii pentru a primi “binecuvântarea ministerială”. Această practică neeuropeană trebuie să înceteze chiar acum. Termen de implementare: imediat.

    –––––––

     

    Având sloganul „Agricultura în ofensivă”, Asociația Forța Fermierilor este o organizație profesională recunoscută legal, înființată în luna octombrie 2020 conform O.G. 26/2000, care militează pentru drepturile și interesele legitime ale sectorului agroalimentar din România. Asociația își propune să obțină o voce unitară a fermierilor din România, indiferent de domeniul de activitate și de mărimea fermei. Membrii Asociației Forța Fermierilor sunt fermieri activi, dinamici, de toate vârstele, din toate regiunile țării, atât din sectorul vegetal cât și zootehnic. Obiectivele pe termen scurt ale Asociației Forța Fermierilor în dialogul cu autoritățile publice centrale sunt: acordarea despăgubirilor de secetă și transparentizarea consultărilor MADR cu mediul asociativ prin transmiterea în direct, integral, a tuturor discuțiilor, pe pagina de Facebook a MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”