• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lista celor 21 de parlamentari care au votat împotriva despăgubirilor de secetă pentru fermieri!

  agrointeligenta.ro -

  Amendamentele pentru plata despăgubirilor de secetă au fost respinse în cadrul Comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaților și Senatul României. Unul dintre amendamente a fost depus de către PSD, iar celălalt de către AUR, ambele susținând suplimentarea bugetului de stat cu un miliard de lei la Agricultură pentru achitarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară.

  Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost audiat joi, 25 februarie de comisiile reunite pentru agricultură din Camera Deputaților și Senat și comisia de ape și păduri din Senat, unde a susținut alocarea bugetară pe care Guvernul a aprobat-o pentru acest an la Ministerul Agriculturii. Adrian Oros a recunoscut că bugetul propus nu conține sumele pentru achitarea despăgubirilor promise, culmea, chiar de el, în campania electorală, dar și după, cu ultimele declarații în acest sens făcute pentru Agerpres pe 24 ianuarie.

  Adrian Oros, senator PNL, a votat împotriva plății despăgubirilor de secetă

  Amendamentul inițiat de PSD pentru acordarea despăgubirilor de secetă a primit 21 de voturi pentru, 21 de voturi împotrivă și 4 abțineri. Unul dintre voturile de respingere a venit de la ministrul Adrian Oros, senator PNL, iar două abțineri au venit de la fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, deputat PNL, și de la fostul secretar de stat George Scarlat, în prezent senator PNL. Fostul secretar de stat în MADR și fost președinte al Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, astăzi deputat PNL, a votat împotriva plății despăgubirilor.

  ”Ne-am bazat totodată și pe declarațiile publice pe care domnul ministru Oros le-a făcut de fiecare dată când a fost întrebat despre plata despăgubirilor pentru culturile de primăvară și am primit public, cu toții, și noi și fermierii și toți cei implicați în agricultura României asigurări și promisiuni certe că ele vor fi plătite în luna ianuarie-februarie. La începutul anului, în luna ianuarie ați declarat, domnule ministru că urmează să le plătiți în luna aprilie, dar nevăzând ordonanța de urgență, nevăzând cuprinderea acestei sume în capitolul bugetar destinat plății despăgubirilor, ne-am permis să facem o sugestie pentru dumneavoastră și pentru ministerul Finanțelor și Guvern în integralitatea lui, ca această sumă de bani, atât de necesară fermierilor să fie asigurată din următoarele 3 capitole bugetare (…). Considerăm că este ultima formă prin care noi putem ca demnitari ai statului român ca deputați, senatori, miniștri, să luăm decizia în Plenul Camerei Deputaților ca fermierii să beneficieze de aceste despăgubiri. Nu sunt nicio milă, nicio pomană socială, este munca lor afectată de un eveniment neprevăzut, seceta severă din anul 2020”, a declarat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților, despre amendamentul pentru suplimentarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri.

  ”Din nefericire, în bugetul pe care l-am avut la dispoziție nu am putut prinde acest lucru, tocmai de aceea am avut întâlniri cu reprezentanții fermierilor, cu cea mai mare parte a lor, Alianța pentru Agricultură și Cooperare care sunt cele 4 federații mari, cu care am identificat 3 alternative la aceste despăgubiri: scontări în baza protocolului APIA bănci, compensarea sumelor reprezentând despăgubirile acordate cu sume reprezentând creanțe bugetare, impozit pe venit, salarii, CAS, CASS, și accesarea unor credite capital de lucru cu garanții de stat similar IMMinvest, practic AGRIinvest. Urmează ca săptămâna viitoare, după ce se votează bugetul, impreună cu această alianță de federații și cu Ministerul Finanțelor să agreem care modalitate o accesăm pentru a compensa aceste pierderi. Și pentru că, totuși, suntem în Parlamentul României, vreau doar să reamintesc că niciodată PSD nu a plătit despăgubiri la secetă, de fiecare dată a făcut procese verbale de calamitate. De fiecare dată, PSD, dă, dar nu plătește!”, a răspuns ministrul Adrian Oros.

  Replica lui Adrian Chesnoiu a venit imediat: PSD a plătit despăgubiri de secetă în guvernele din 2012 și 2015, iar Alianța pentru Cooperare și Agricultură, cea cu care ministrul a spus că a agreat alte soluții, a transmis Comisiei solicitare elaborarea și susținerea unui amendament care să prevadă sumele necesare pentru despăgubirile de secetă. Mai mult, președintele Comisiei a arătat că soluțiile alternative nu presupun decât ca fermierii să se autofinanțeze singuri în avans și prin credite bancare pe baza subvențiilor.

  Lista parlamentarilor care au votat ÎMPOTRIVĂ sau s-au ABȚINUT pentru amendarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri

  CAMERA DEPUTAȚILOR – AGRICULTURĂ
  Gheba Daniel-Sorin USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
  Magyar Loránd-Bálint UDMR – ÎMPOTRIVĂ
  Şoptică Costel PNL – ÎMPOTRIVĂ
  Olar Corneliu PNL – ÎMPOTRIVĂ
  Calotă Florică Ică PNL – ÎMPOTRIVĂ
  Drancă Andrei-Iulian USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
  Dumitru Florian-Emil PNL – ÎMPOTRIVĂ
  Giugea Nicolae PNL – ÎMPOTRIVĂ
  Könczei Csaba UDMR – ÎMPOTRIVĂ
  Pambuccian Varujan Minorități – ÎMPOTRIVĂ
  Prunean Alin-Costel USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

  SENAT – AGRICULTURĂ
  Iordache Ion PNL – ÎMPOTRIVĂ
  Oros Nechita-Adrian PNL – ÎMPOTRIVA
  Tancsoz Barna UDMR – ÎMPOTRIVĂ
  Zob Alexandru-Robert USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ

  SENAT – APE ȘI PĂDURI
  Achiței Vasile-Cristian PNL – ÎMPOTRIVĂ
  Bîca Iulian-Mihail PNL – ÎMPOTRIVĂ
  Bodea Marius USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
  Kovacs Irina Elisabeta UDMR – ÎMPOTRIVĂ
  Vicol Costel USR PLUS – ÎMPOTRIVĂ
  Zob Alexandru-Robert USR PLUS- ÎMPOTRIVĂ

  ABȚINERI CAMERA DEPUTAȚILOR ȘI SENAT
  Constantin Daniel PNL – ABȚINERE
  Scarlat George PNL – ABȚINERE
  Popa Alexandru PNL – ABȚINERE
  Cernic Sebastian USR – ABȚINERE

  Lista parlamentarilor care au votat PENTRU amendarea bugetului de stat cu banii de despăgubiri

  CAMERA DEPUTAȚILOR – AGRICULTURĂ
  Chesnoiu Adrian-Ionuţ PSD – PENTRU
  Bîrcă Constantin PSD- PENTRU
  Membri Alda Adrian PSD- PENTRU
  Bălăşoiu Aurel PSD- PENTRU
  Ciubuc Ciprian AUR- PENTRU
  Dumitrescu Raluca Giorgiana PSD- PENTRU
  Grecu Ion-Cătălin PSD – PENTRU
  Munteanu Remus PSD – PENTRU
  Niţă Nicu PSD – PENTRU
  Păunescu Silviu-Titus AUR- PENTRU
  Scripnic Lilian AUR– PENTRU

  SENAT – AGRICULTURĂ
  Trufin Lucian PSD – PENTRU
  Cioromelea Valentin-Rică AUR – PENTRU
  Rotaru Ion PSD – PENTRU
  Mătieș Călin-Gheorghe PSD – PENTRU
  Stănescu Paul PSD- PENTRU

  SENAT – APE ȘI PĂDURI
  Mazilu Liviu-Lucian PSD – PENTRU
  Hangan Andrei AUR – PENTRU
  Deneș Ioan PSD – PENTRU
  Stan Ioan PSD – PENTRU
  Trufin Lucian PSD – PENTRU

  La nivelul comisiilor parlamentare, bugetul MADR a fost adoptat de majoritatea formată din PNL-USR PLUS-UDMR și Minorități. Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MADR cu 25 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”. Votul final pe Legea bugetului de stat este programat să aibă loc marți, pe 2 martie.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermier tânăr, strivit de tractor. Plecase pe câmp să își ajute colegii la recoltat! Fermierii sar în ajutorul sinistraţilor din Alba cu legume şi cereale Anunțul premierului Cîțu despre funcționarea piețelor și introducerea unor noi taxe în agricultură!

  Ultimele știri

  Apelul disperat al unui fermier din zona inundațiilor care a rămas fără hrană pentru animale Încă un cioban a fost găsit mort în pădure după ce a fost atacat de un urs! Tuberoza de Hoghilag, mândria producătorilor sibieni, va fi protejată la nivel european