• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bugetul MADR – adoptat în Comisii: 1,2 miliarde de lei pentru subvenții și ajutoare de minimis!

    Roxana Dobre -

    Vot favorabil pentru bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2021. Comisiile reunite de specialitate din Parlament au dat aviz pozitiv joi, 25 februarie, sumelor care vor fi cheltuite în acest an de către ministerul de resort pentru subvenții, angajați, irigații dar și pentru recensământul agricol. Senatorii şi deputaţii au avizat bugetul MADR cu 25 de voturi ”pentru” şi 20 ”împotrivă”.

    ”Proiectul de buget al MADR pe anul 2021 are o sumă totală de 26 miliarde de lei, înregistrează o creştere de 9,4% faţă de execuţia bugetară a anului precedent. Este structurat pe trei surse de finanţare: bugetul de stat – 25,921 miliarde de lei, sume care sunt asigurate din această sursă de finanţare şi vizează următoarele categorii de cheltuieli: cheltuieli de personal ale instituţiilor finanţate integral de la bugetul de stat – 674 milioane de lei, bunuri şi servicii – 103,66 milioane de lei, subvenţii şi sume destinate acordării ajutoarelor de stat şi de minimis având susţinerea financiară de la bugetul de stat, circa 1,249 miliarde de lei. Aproximativ 350 de milioane de lei vor fi alocate pentru continuarea proiectelor de investiţii pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, cu o creştere cu aproximativ 17,8% faţă de realizările anul trecut, iar 207,45 milioane de lei vor merge pentru realizarea Recensământului General Agricol din 2021”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în comisiile de specialitate reunite.

    Ministrul a mai subliniat că Ministerul Agriculturii figurează în proiect cu credite bugetare de 26,006 de miliarde lei (plus 10,38%) şi credite de angajament de 38,305 miliarde lei (plus 58,96%).

    Cel mai așteptat amendament, vot negativ

    Proiectul de buget a fost votat fără niciun amendament, cel mai dezbătut vizând suplimentarea cu suma de un miliard de lei pentru plata despăgubirilor cauzate de secetă pentru culturile de primăvară. Acesta nu a fost acceptat întrucât au existat 21 de voturi ”împotrivăî, 21 ”pentru” şi patru abţineri. Ministrul Agriculturii a menţionat că a votat împotrivă, pentru că ”acum nu sunt bani”. ”Nu puteam să votez pentru, dacă ştiu sigur că nu sunt bani. Nu pot să fiu populist. Din nefericire acum nu sunt bani”, a comentat votul său ministrul Agriculturii, potrivit www.agerpres.ro.

    Amendamentul a fost susținut și de Asociația Forța Fermierilor care a trimis mai multe solicitări către parlamentari și a cerut și luni 22 februarie, printr-un protest ca acest amendament să fie votat.

    Ce bani așteaptă fermierii

    Producătorii agricol așteaptă plăți care se vor achita din bugetul MADR, unele restante iar alte noi pentru 2021. Printre sumele restante se află plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii, Plata accizei la motorină pentru ultimele 2 trimestre din 2020 dar și mai multe ajutoare de minimis noi sau ca au continuitate în acest an. Votul final pentru Legea Bugetului de stat se va da marți, de martie, în Parlament urmând ca documentul să fie promulgat de președintele Klaus Iohanis și publicat în Monitorul Oficial.

    Citiți și: Anunțul șefului APIA despre plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT)!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!