• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Forumul Academia Aectra – Cum să producem mai mult cu mai puține resurse? Eveniment realizat pentru profitul fermierilor români

    Adrian Radu -

    Luna februarie a adus în agribusiness-ul românesc un eveniment de amploare, Forumul Online Academia Aectra, care a tratat problematica Pactului Verde European și impactul acestuia asupra sectorului agribusiness, în special în ceea ce privește profitabilitatea fermei românești.

    Evenimentul Academia Aectra s-a diferențiat prin a propune direcții de analiză, în a identifica noi oportunități de a crește profitabilitatea și productivitatea fermei, chiar și cu resurse limitate.

    La eveniment au luat parte invitați de seamă, experți cunoscuți ai agribusiness-ului românesc.

    În deschidere, Dan Popescu, președintele Aectra Group, a prezentat o nouă paradigmă economică, cea a jocului de sumă 0, care trebuie evitată în agricultura românească. În contextul în care Uniunea Europeană impune din ce în ce mai multe reglementări, fermierii români nu trebuie să piardă, ci trebuie susținuți pentru a avea business-uri profitabile și prietenoase cu mediul înconjurător.

    Impactul Pactului Verde European asupra profitabilității fermelor românești

    În debutul primului panel, Robert Arsene, expert politici agricole ARA Management, a adus în vedere potențialul pe care România îl are în a-și diversifica și crește exporturile, în contextul creșterii cererii de cereale, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru fermieri.

    Cristina Cionga, director afaceri europene Asociatia Producatorilor de Porumb din România (APPR), a expus oportunitatea accesării ecoschemelor de către fermieri, urmând ca aceste instrumente să se bucure de o finanțare semnificativă în Pilonul 1 din noua Politică Agricolă Comună (PAC).

    Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, a făcut referire la obiectivele pe care noua organizație reprezentativă a fermierilor și le-a propus să le promoveze. A pus accent pe necesitatea ca fermierii să fie informați cu privire la oportunități financiare, de investiții, oferite cu precădere prin intermediul UE și să găsească răspunsuri la nevoile reale ale acestora.

    Lucian Buzdugan, senior advisor Al Dahra, a menționat că, pentru a facilita conversia spre o agricultură durabilă și sustenabilă, în acord cu Green Deal, este necesară reducerea dozei de pesticide și creșterea randamentului producțiilor. În aceste condiții a recomandat extinderea utilizării biostimulatorilor și integrarea acestora ca element tehnologic obligatoriu pentru culturile agricole.

    Soluții tehnologice pentru creșterea productivității culturilor

    În cel de al doilea panel, Dan Popescu a prezentat faptul că 70% din pierderile de producții sunt cauzate de factori limitativi. Astlfel, pentru creșterea productivităților trebuie asigurată plantelor o nutriție adecvată, oferită prin intermediul biostimulatorilor. Pentru ca plantele să depășească momentele de stres, este necesar ca fermierul să investească inteligent. Pentru aceasta, compania Aectra dezvoltă scheme integrate de nutriție ce oferă culturilor șansa de a-și exploata potențialul, și, implicit fermierului român, posibilitatea de a face profit.

    Aurelian Palade, director tehnic al Aectra, a prezentat soluții tehnologice pentru creșterea fertilității solului și scăderea dozelor de azot convențional, evidențiind beneficiile BlackJak, biostimulator distribuit de companie, apreciat pentru creșterea materiei organice în sol. În plus, a evidențiat soluții tehnologice Aectra pentru a reduce amprenta de carbon și a utiliza eficient azotul, marcând beneficiile produsului NH Delta.

    Jean Ionescu, country leader Corteva România & Republica Moldova, a apreciat că, urmare a legislației europene, fermierii români sunt limitați din punct de vedere tehnologic, ceea ce va crea probleme în randamentul de producție.

    Radu Popescu, director general Compact Industrial, a prezentat soluții tehnologice în vederea automatizării agriculturii, prin monitorizarea constantă a solului și a culturilor agricole.

    Vasile Iosif, președinte al Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) , a evidențiat provocările anului 2020, despre cantitatea redusă de substanță activă/ha utilizată de România (700 g) comparativ cu media UE (2.000 g). În acest context, fermierul român are acces la doar 198 de substanțe active din cele 277 aprobate la nivelul UE și 920 recunoscute la nivel mondial.

    Recomandări ale experților din agribusiness pentru profitul fermei

    În a doua intervenție, Lucian Buzdugan a amintit de necesitatea conservării humusului în sol și a exprimat din nou oportunitatea creșterii utilizării de biostimulatori pentru culturi, în vederea obținerii unui randament ridicat.

    Alexandra Suciu Sorensen, CommodiCarbon, a prezentat oportunitatea accesării de către fermieri a certificatelor de carbon, ce le permit acestora obținerea unor venituri suplimentare în contextul adoptării de măsuri pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

    Pe parcursul celor 4 ore, Forumul Academia Aectra s-a bucurat de un interes major în rândul fermierilor, aceștia adresând întrebări vorbitorilor, dorind să afle cum pot să producă mai mult cu mai puține resurse.

    AECTRA AGROCHEMICALS, societate cu capital integral autohton, este una dintre companiile cu cea mai mare experiență de business din România, activând de peste 30 de ani în domeniul agriculturii.

    Aectra este expert în nutriția plantelor, remarcându-se prin tradiția îndelungată în acest segment și prin soluții tehnologice integrate, moderne, de biostimulare și nutriție foliară.

    • 1992: Aectra devine reprezentanța DuPont în România
    • 1999: introduce primul stimulant de creștere pe piața din România (Atonik)
    • 2008: introduce în România primul biostimulator (Terra Sorb)
    • 2015: lansează propriului brand de fertilizanți foliari, produși la CIG Câmpia Turzii, Ferticig
    • 2017: efectuează primele validări în câmp ale serviciilor de teledetecție avio și prin satelit și ale serviciilor de diagnoză foliară


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații